Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u nedjelju, 19. svibnja, s početkom u 15 sati.

Hodočasnici će se okupiti kod kipa sv. Ivana Nepomuka u Klenovniku te započeti razmatranja 15 otajstava krunice Blažene Djevice Marije, hodočasteći prema kapeli sv. Volfganga.

Kapela sv. Volfganga, smještena na vrhu brda Malečkovec iznad Vukovoja, izuzetan je spomenik hrvatske hodočasničke tradicije. Kamena, kasnogotička građevina s poligonalnim svetištem, ograđena cinktorom karakterističnim za proštenjske crkve sjeverozapadne Hrvatske, jedina je do danas sačuvana kapela posvećena regensburškom biskupu sv. Wolfgangu, jednom od prvih njemačkih svetaca koji je kanoniziran 1052. godine. Svoj značaj hodočasničkog odredišta kapela sv. Wolfganga stekla je krajem 17. stoljeća kada grof Ivan IV. Drašković od Klenovnika na prilaznom putu koji vodi od Klenovnika do kapele dao postaviti 15 postaja otajstva Blažene Djevice Marije. Uz obnovu nekoliko sačuvanih postaja koje svojim reljefima svjedoče o jedinstvenoj skupini baroknih kamenih spomenika, od 2008. do 2015. godine obnovljeno je svih 15 postaja, kao i oživljen hodočasnički Marijin put.

Prije 345 godina, 1674. godine Bratovština sv. Volfganga podigla je u kapelici oltar Majke Božje, koji je 2018. godine uspješno obnovljen u Hrvatskom restauratorskom zavodu i vraćen u kapelu. Sačuvani natpis na kartuši oltara Blažene Djevice Marije potvrđuje postojanje Bratovštine sv. Volfganga, koja je 1674. godine kod kipara Ivana Jakova Altenbacha dala izraditi oltar. Natpis također govori i o brizi domaćih ljudi za kapelu, vrlo detaljno navodeći imena članova Bratovštine, članova obitelji Pintarić, Jurinec, Čelig i Cingesar iz obližnjeg zaseoka Pintarići. Oko 1729. godine prvotno postavljen oltar Blažene Djevice Marije zamijenjen je novim, u čije je središte uklopljen kip Bogorodice s Djetetom. Uz Bogorodicu koja stoji na oblacima i polumjesecu, sa žezlom u desnoj ruci, okružena vijencem stiliziranih oblaka i sunčanih zraka iz 1674. godine, na konzolama su postavljeni kipovi sv. Katarine i sv. Barbare. Brižljivo rezbarenu ornamentiku oltara čini lišće akanta. Oltar i njegovi kipovi potječu iz radionice varaždinskog kipara Ivana Adama Rosemberga čiji se radovi nalaze u klenovničkoj župnoj crkvi i dvorskoj kapeli.

Župa Presvetoga Trojstva u Klenovniku ove godine proslavlja i 230. obljetnicu svoga postojanja. Utemeljena je 1789. godine prigodom velike regulacije župâ Zagrebačke biskupije, kada je u biskupiji osnovano stotinjak novih župâ. Utemeljiteljica je bila Regina Domjanić, udovica grofa Josipa II. Kazimira Draškovića, koji su u Klenovniku imali veliki dvorac. Nova je župa cijelim svojim opsegom tada odvojena od stare župe Sv. Bartola u Kamenici. Prvi župnik Salezije Sakač, bivši pavlin, zbog ukinuća pavlinskog samostana u Lepoglavi, preuzeo je upravu župe 29. prosinca 1789. godine.

Komentari

Komentara