Povežite se s nama

Život i društvo

Svibanjski Marijin put u Klenovniku u nedjelju

Marijanski put Klenovnik

Objavljeno:

- dana

Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u nedjelju, 19. svibnja, s početkom u 15 sati.

Hodočasnici će se okupiti kod kipa sv. Ivana Nepomuka u Klenovniku te započeti razmatranja 15 otajstava krunice Blažene Djevice Marije, hodočasteći prema kapeli sv. Volfganga.

Kapela sv. Volfganga, smještena na vrhu brda Malečkovec iznad Vukovoja, izuzetan je spomenik hrvatske hodočasničke tradicije. Kamena, kasnogotička građevina s poligonalnim svetištem, ograđena cinktorom karakterističnim za proštenjske crkve sjeverozapadne Hrvatske, jedina je do danas sačuvana kapela posvećena regensburškom biskupu sv. Wolfgangu, jednom od prvih njemačkih svetaca koji je kanoniziran 1052. godine. Svoj značaj hodočasničkog odredišta kapela sv. Wolfganga stekla je krajem 17. stoljeća kada grof Ivan IV. Drašković od Klenovnika na prilaznom putu koji vodi od Klenovnika do kapele dao postaviti 15 postaja otajstva Blažene Djevice Marije. Uz obnovu nekoliko sačuvanih postaja koje svojim reljefima svjedoče o jedinstvenoj skupini baroknih kamenih spomenika, od 2008. do 2015. godine obnovljeno je svih 15 postaja, kao i oživljen hodočasnički Marijin put.

Prije 345 godina, 1674. godine Bratovština sv. Volfganga podigla je u kapelici oltar Majke Božje, koji je 2018. godine uspješno obnovljen u Hrvatskom restauratorskom zavodu i vraćen u kapelu. Sačuvani natpis na kartuši oltara Blažene Djevice Marije potvrđuje postojanje Bratovštine sv. Volfganga, koja je 1674. godine kod kipara Ivana Jakova Altenbacha dala izraditi oltar. Natpis također govori i o brizi domaćih ljudi za kapelu, vrlo detaljno navodeći imena članova Bratovštine, članova obitelji Pintarić, Jurinec, Čelig i Cingesar iz obližnjeg zaseoka Pintarići. Oko 1729. godine prvotno postavljen oltar Blažene Djevice Marije zamijenjen je novim, u čije je središte uklopljen kip Bogorodice s Djetetom. Uz Bogorodicu koja stoji na oblacima i polumjesecu, sa žezlom u desnoj ruci, okružena vijencem stiliziranih oblaka i sunčanih zraka iz 1674. godine, na konzolama su postavljeni kipovi sv. Katarine i sv. Barbare. Brižljivo rezbarenu ornamentiku oltara čini lišće akanta. Oltar i njegovi kipovi potječu iz radionice varaždinskog kipara Ivana Adama Rosemberga čiji se radovi nalaze u klenovničkoj župnoj crkvi i dvorskoj kapeli.

Župa Presvetoga Trojstva u Klenovniku ove godine proslavlja i 230. obljetnicu svoga postojanja. Utemeljena je 1789. godine prigodom velike regulacije župâ Zagrebačke biskupije, kada je u biskupiji osnovano stotinjak novih župâ. Utemeljiteljica je bila Regina Domjanić, udovica grofa Josipa II. Kazimira Draškovića, koji su u Klenovniku imali veliki dvorac. Nova je župa cijelim svojim opsegom tada odvojena od stare župe Sv. Bartola u Kamenici. Prvi župnik Salezije Sakač, bivši pavlin, zbog ukinuća pavlinskog samostana u Lepoglavi, preuzeo je upravu župe 29. prosinca 1789. godine.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!