Povežite se s nama

U fokusu

Svinjska kuga na pragu – započinje kontrola 50.000 svinjogojskih farmi

Objavljeno:

- dana

– Nije pitanje hoće li bolest afričke svinjske kuge stići na naš prostor, već je pitanje kad će se to dogoditi – složni su bili izlagači na stručnom predavanju o prijetnjama i mjerama opreza za suzbijanje ove opasne i opake zarazne bolesti koja zahvaća populaciju domaćih i divljih svinja.

Bolest i u Belgiji

Afrička svinjska kuga (ASK) najveća je prijetnja svinjogojstvu u Hrvatskoj kao i populaciji divljih svinja i okolišu, a veliki je problem i u cijeloj Europskoj uniji zbog činjenice da se bolest nezaustavljivo širi. Tijekom 2018. godine u EU je prijavljeno 5403 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja, a već 600 novih slučajeva u nepuna dva mjeseca u 2019.

6003 slučaja afričke svinjske kuge zabilježeno je na području zemalja Europske unije od početka 2018. godine do sredine veljače 2019. godine. U Hrvatskoj zasad nije registriran nijedan slučaj.

ASK nije zasad zabilježena na području Hrvatske pa su dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja. Jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa ASK je visoka razina biosigurnosti na farmama i lovištima, zbog čega Ministarstvo i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane organiziraju niz edukativnih predavanja i radionica na kojima posjednike svinja i lovce informiraju o rizicima te ih se poziva na savjesno pridržavanje svih preporuka i mjera.

– Riječ je o vrlo opasnoj i opakoj zaraznoj bolesti koja zahvaća populaciju domaćih i divljih svinja i nezaustavljivo se širi Europom. Važno je da veterinarska struka i lovci zajedno prepoznaju prve simptome bolesti na terenu, da bi se na vrijeme spriječilo njezino širenje.

1988 uzoraka krvi divljih i domaćih svinja testirano je u Hrvatskoj tijekom 2018. godine na prisutnost virusa afričke svinjske kuge, a iz nadležnih institucija najavljuju da će se ove godine broj testiranja i povećati

Ovu bolest divlje svinje prenose na domaće. Kada se jednom bolest registrira na svinjogojskom gospodarstvu, mjere su vrlo stroge. Naime, moraju se usmrtiti sve svinje na takvom gospodarstvu, a nadzire se područje u radijusu od 10 kilometara – rekla je u uvodu predavanja održanom u Varaždinu Tihana Miškić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Ono što je važno naglasiti, da se ne bi širila panika, virus nije opasan za druge divlje i domaće životinje, ni za ljude.

399 dana može preživjeti virus afričke svinjske kuge u svježemu mesu i mesnim prerađevinama od zaraženih svinja, što ovu bolest čini vrlo tvrdokornom te se teško kontrolira i iskorjenjuje

– Čovjek se ne može zaraziti niti ukoliko konzumira meso ili mesne prerađevine od zaražene svinje – pojašnjava Miškić.

Ono što ovu bolest ipak čini vrlo opasnom za populaciju divljih i domaćih svinja jest činjenica da je riječ o tvrdokornom virusu koji se teško kontrolira i iskorjenjuje. Činjenica da su glavni prenosioci divlje svinje, koje ne poznaju državne granice, dovela je do toga da se ASK u kratko vrijeme preselio iz baltičkih zemalja, preko Rusije, Bjelorusije i Poljske, dalje prema srednjoj i jugoistočnoj Europi, ali i na zapad pa su tako slučajevi zaraze zabilježeni i u Belgiji.

Zaštita

– Kontrolu i uništavanje virusa otežava činjenica da može preživjeti u izmetu 11 dana, jedan mjesec u vlažnim svinjskim oborima, 15 tjedana u raspadnutoj krvi, a čak 399 dana u proizvodima od svinjskog mesa. Tako odbačeni u prirodu, obični sendviči koji sadrže zaraženo meso mogu postati vrlo opasni širitelji ove bolesti – rekla je Miškić, dodajući da su neke zemlje razmišljale o preventivnim mjerama u obliku potpunog iskorjenjivanja populacije divljih svinja, ali zbog lakog širenja virusa različitim kanalima, ni takva mjera se nije pokazala apsolutno uspješnom.

Edukativno predavanje bit će održano i u Međimurskoj županiji tijekom ožujka

– Najčešći način širenja je izravni kontakt zaražene svinje s drugim svinjama, ali i indirektno putem hrane, vode, neopranog prostora za prijevoz stoke ili na neki drugi način. Jedan od načina svakako je i putem sirovih ili slabije termički prerađenih proizvoda od svinjskog mesa zaražene svinje. U takvim slučajevima je gotovo nemoguće reagirati na vrijeme – zaključila je Tihana Miškić.

Važno je da veterinarska struka i lovci zajedno prepoznaju prve simptome bolesti na terenu

Nastavak nadzora i provođenja preventivnih mjera nadležnih državnih stručnih službi uključit će i pregled oko 50.000 gospodarstava, sve da bi se eventualno pojavljivanje virusa afričke svinjske kuge u što kraćem vremenu odmah stavilo pod kontrolu.

Najčešći način širenja je izravni kontakt zaražene svinje s drugim svinjama

I dosad je Hrvatski veterinarski institut redovno provodio dijagnostičke pretrage na ASK u uzorcima domaćih i divljih svinja, no sve su se pokazale negativnima na prisutnost virusa.
U 2018. godini uzeto je 1019 uzoraka krvi domaćih svinja i 969 uzoraka krvi divljih svinja.

Edukativna predavanja

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito na terenu održavaju predavanja i radionice. Jedno takvo bit će i u Međimurskoj županiji tijekom ožujka, a točan datum bit će određen naknadno. Ujedno se pozivaju posjednici svinja i lovci da se za sva pitanja obrate na e-mail adresu [email protected] ili na broj 01/6443 540, odnosno svojim veterinarima te da svako uginuće i pojavu znakova bolesti odmah prijave.

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje