Povežite se s nama

U fokusu

Svjetska banka potvrdila: Najlakše je poslovati u Varaždinu, a najteže u Splitu!

Objavljeno:

- dana

U zagrebačkom hotelu „Esplanade“ u utorak je objavljena studija  Grupe Svjetske banke te su prezentirani  rezultati Izviješća Doing Business u Europskoj uniji 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka.

Na panel raspravi i objavi rezultata studije sudjelovao je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok s obzirom na to da je upravo Grad Varaždin, od pet hrvatskih gradova koji su sudjelovali u istraživanju, proglašen najatraktivniji za poslovanje.

Metodologijama Svjetske banke uspoređivani su uvjeti poslovanja u  Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, gradovima s najboljim praksama u Hrvatskoj. Ipak, Varaždin je osvojio najveći ukupni broj bodova najbolje prakse.

– Varaždin je najbolji grad za business u Hrvatskoj. U konkurenciji  5 gradova u Hrvatskoj, daleko smo iznad drugih. U nekim smo segmentima u europskom prosjeku i na europskoj razini, a u nekim zaostajemo. Međutim, ovi segmenti u kojima zaostajemo čak i nisu ovisni o gradskoj vlasti, primjerice dužine trajanja sporova na trgovačkim sudovima, jer to nije u našoj nadležnosti. To je jedno veliko istraživanje koje je Europa radila na pet država Europske unije. Iako su trenutno u trendu takva istraživanja s kojima se onda svi “hvale”, Doing business je jedno ozbiljno istraživanje, izvješće ili report koje je rađeno na međunarodnim standardima i klasifikacijama. Varaždin je upravo prema tim međunarodnim standardima grad broj 1 za business u Hrvatskoj. Kriteriji koji se prate su investicijska klima, birokratska brzina izdavanja dozvola, dostupnost poduzetničke zone i ostali. Ovo je zahvala i nagrada svima koji sudjeluju u cijelom postupku privlačenja investicija u Varaždin. Naravno da je uvijek moguće biti bolji stoga nam je cilj da u iduće četiri godine puno više napravimo po pitanju novih tehnologija, a tu je naš ICT i Tehnološki park – izjavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nakon proglašenja rezulzata.

Kako se ističe u izvješću, istraživanje je bilo usmjereno na skup pokazatelja koji mjere složenost i trošak regulatornih postupaka, kao i snagu pravnih instituta, koji utječu na pet faza životnog ciklusa malih i srednjih domaćih poduzeća: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

Posebno je naglašeno  kako je Varaždin u brzini cjelokupnog postupka izdavanja građevinske dozvole ne samo vodeći grad u Hrvatskoj već je i iznad globalnog prosjeka.

Rezultati svrstavaju Varaždin u sam vrh i prema pouzdanosti opskrbe električnom energijom, te je prikupio povoljne ocjene u drugim mjerenim kriterijima koji ga u ukupnom zbroju svrstavaju na prvo mjesto.

– Varaždin je definitivno zaslužio ovu nagradu i kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina mogu reći da sam izrazito ponosan zbog toga. Idemo u smjeru kako smo i govorili, da Varaždin trebamo ponovo pozicionirati kao što je on nekad bio. Ova nagrada nam je motiv da budemo još bolji i da ponovo budemo primjer gradovima u Hrvatskoj i u regiji – istaknuo je  Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.

U fokusu

FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Općoj bolnici Varaždin danas, 1. ožujka, predstavljena je zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Varaždin.

Sustav zračne pošte instalirani je te je u funkciji od studenoga prošle godine, a pomoću tog instaliranog sustava laboratorij dolazi do zgrade Interne, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem. Sustav zatim brzo i sigurno transportira epruvete s uzorcima direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Na konferenciji za medije objašnjeno je da sustav naziva TEMPUS600 predstavlja jedinstveni transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta, do laboratorija unutar nekoliko sekundi. Postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen je tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju.

Procijenjena vrijednost sustava linije iznosi milijun kuna, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

– Moram izraziti veliko zadovoljstvo što smo u Hrvatskoj prvi dobili priliku da se instalira uređaj za transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzorci moraju biti analizirani, a to je naš laboratorij. Uređaj se zove TEMPUS, riječ je o sustavu pneumatskih cijevi koji se sastoji od nekoliko jedinica, jedna je ulazna jedinca u paviljonu Službe za interne bolesti i pedijatrijski odjel, a povezana je s cijevi dugačkom od 195 metara sa našom jedinicom, koja se nalazi u laboratoriju gdje vršimo prihvat tih uzoraka. Veliki napredak u radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u našoj hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti je taj što uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundi. Znači, nema više potrebe (za hitne pacijente) za dostavom uzoraka od dostavljača ili medicinske sestre. Uzorak odmah ulazi u obradu u pristupa se analizi te unutar tog zlatnog sata (od uzorkovanja do isporuke rezultata) su rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena – rekla je voditeljica Odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški.

Dodala je da to doprinosi da kliničari, na temelju nalaza, donose zaključak o tome hoće li pacijenta smjestiti na odjel ili otpustiti na kućno liječenje. Ujedno je naglasila da je ovakav sustav prvi u Hrvatskoj instaliran u OB Varaždin i to početkom studenoga u fazi COVID najtežeg trenutka, a potom u Zadru. U svijetu se nalazi još u 124 bolnice i u 21 zemlji.

– Cijela priča košta 1.000.000 kuna, s 100.000 kuna pripremama, a bili smo potaknuti činjenicom da su nam građevinski radovi koje obavljamo na objedinjenom hitnom prijmu i dnevnoj kirurgiji, omogućili da napravimo te iskope. Kao što je ravnatelj dr. Kudelić naglasio, kad ljudi vele „zračna pošta“ misle da nešto ide po zraku, ali ne. Uređaj radi na pritisak zraka u cijevima, koje su pod zemljom. Sve zajedno je „kičma“ jedne mreže paviljonskog sustava bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, najbolje što možemo učiniti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

“Brojne terase danas se neće otvoriti, brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Današ je počelo popuštanje mjerea za ugostitelje, a situaciju su komentirali iz Udruge Glas poduzetnika, Regionalnog ureda Varaždin.

Najavili su i da u utorak, 2. ožujka, u Varaždin dolazi Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Glasa poduzetnika.

Priopćenje o popuštanju mjera u nastavku prenosimo u cijelosti, a potpisuje ga Darko Molnar, Koordinator Regionalnog ureda Varaždin Udruge Glas poduzetnika.

Danas se napokon otvaraju terase ugostiteljskih objekata, a dok pojedini političari kažu da je ovo nagrada ugostiteljima i građanima zbog dobre epidemiološke situacije, podsjetimo što se sve događalo.

Prije svega želio bih naglasiti kako od početka zagovaramo pridržavanje mjera, kad su one realne, provedive i normalne, te nam je na prvom mjestu zdravlje gostiju i zaposlenika.

Međutim, gorka je ova nagrada kad znamo da se brojne terase danas neće otvoriti, da brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize i da radna mjesta nisu sačuvana.

Gorka je ova nagrada kad se sjetimo kašnjenja isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i kad se sjetimo prizora tjeranja gostiju koji su se zadržali ispred objekata nakon što bi kroz prozorčiće dobili kavu.

Ovom prilikom i velika zahvala HOK-u u ime svih njegovih prisilnih članova, koji je zdušno poslao plan dospjeća komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za 2021 godinu. Umjesto da oni budu primjer i oslobode svoje prisilne članove komorskog doprinosa barem do kraja 2021, među prvima su poslali podsjetnike na svoj parafiskalni namet.

Vjerujemo u skori kraj prisilnog članstva i u HOK-u i HGK, a podsjećamo i župana, gradonačelnike i načelnike na naše zahtjeve za ukidanje nameta.

Imamo u Hrvatskoj gradove i općine koji su ukinuli namete ili su minimalni pa vjerujemo da će I u našoj županiji krenuti za tim primjerom. Jer, imamo vidljive dokaze da se može ne samo egzistirati nego i razvijati, a bez da teret na leđima nose poduzetnici, ali i radnici u privatnom sektoru. Cilj je da Varaždinska županija postane free zona poreza na potrošnju do kraja godine i da maksimalno smanjimo sve namete, a s ciljem razvoja gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i plaća radnicima.

I za kraj, hvala svim građanima na strpljenju, podršci…

Zato danas izađite, popijte kavu u omiljenom kafiću i naručite omiljeno jelo u restoranu. Na taj ćete način podržati ugostitelje, a obavezno se pridržavajte mjera kako zbog sebe, svog zdrvlja, ali i svih drugih, tako i zbog mogućeg represivnog aparata koji čeka iza ugla u vidu inspektora i redara i broji vam gutljaje i zalogaje.

Nastavite čitati