Povežite se s nama

U fokusu

Svjetska biciklistička elita 19. travnja u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Utrka Tour of Croatia predstavljena u Gradskoj vijećnici

Varaždin će ove godine biti cilj prve etape biciklističke utrke Tour of Croatia. Ovo – iako tek dvije godine staro, ali već sad najznačajnije sportsko događanje u Hrvatskoj – novinarima je predstavljeno u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Za utrku koja započinje 19. travnja u Osijeku, Grad Varaždin je izdvojio 142 tisuće kuna.

Utrka će se prenositi uživo na nacionalnoj i mnogobrojnim svjetskim televizijama na svih šest kontinenata

Šest kontinenata

O značaju utrke za promidžbu i predstavljanje Grada Varaždina govorili su gradonačelnik Goran Habuš, varaždinski župan Predrag Štromar i event i marketing direktor utrke, Ivan Črnjarić. O kakvom je događanju riječ i kakvu promociju ono donosi gradovima kroz koje prolazi dovoljno govori podatak da će tijek utrke biti prenošen uživo na nacionalnoj i mnogobrojnim svjetskim televizijama na svih šest kontinenata.

Šest etapa

Utrka Tour of Croatia održava se pod službenim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske uz podršku Ministarstvo turizma i Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Parkova Hrvatske, Grada Zagreba te brojnih drugih gradovi i županije – među njima Varaždin i varaždinska županija – koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa.

Tour of Croatia započinje 19. travnja u Osijeku, a prva dionica dužine 235 kilometara utrke  i 10 kilometara zatvorene vožnje završava u Varaždinu. – Etapa po konfiguraciji nije nimalo zahtjevna i omogućava biciklistima koji su se netom vratili s visinskih priprema da uhvate brzinu i uvedu se u ritam utrke, piše na službenim stranicama utrke. Također se navodi kako se predviđa sprint cijele skupine biciklista te će finalni krug u Varaždinu pružit  više nego dovoljno uzbuđenja sa  zavojima na 1,3 kilometra do cilja pa će prije njih izborena pozicija biti ključna za dobar konačni rezultat.

– Cilj na glavnom gradskom trgu u Varaždinu pruža scenografiju kakvu se samo može poželjeti, najavio je organizator na svoj web stranici.

Spomenimo kako je Varaždinu i lani ponuđeno da bude cilj prve dionice, ali u Županiji, kojoj se obratio,  tad nitko nije o tome uopće htio razgovarati sa tehničkim i sportskim direktorom utrke, najuspješnijim hrvatskim biciklistom, Vladimirom  Miholjevićem.

Za utrku koja započinje 19. travnja u Osijeku, Grad Varaždin je izdvojio 142 tisuće kuna

 

Policijska uprava Varaždin moli vozače da koriste obilazne pravce u vrijeme trajanja utrke kao i da poštuju privremenu regulaciju i upute policijskih službenika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje