Povežite se s nama

Život i društvo

Svojim znanjem proputovao svijet od Europe do Argentine

Objavljeno:

- dana

KEMIČARI

Tajne prirode oduvijek su privlačile znatiželjne umove učenjaka, a upravo je čarobni svijet kemijskih elemenata i spojeva neodoljivo privukao dvojicu varaždinskih učenika, Vedrana Dubravca i Iliju Srpka.

Zahvaljujući izvrsnom poznavanju kemije obojica su ovogodišnji državni prvaci iz kemije, Vedran u kategoriji trećih, a Ilija u kategoriji drugih razreda srenjih škola. Vedran živi u Radovanu pored Ivanca te je završio 3. razred Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, a Ilija je iz Kučan Marofa i završio je 2. razred Prve gimnazije.

Treća sreća

Kemija ga zanima još od osnovne škole, govori nam Vedran, te je stoga i upisao prirodoslovnu gimnaziju. Na natjecanja je krenuo od 1. razreda srednje škole i tako svake godine. Konačno je u trećem razredu, kao treću sreću, osvojio prvo mjesto.
– U svemu me poticao profesor i u razredu su svi bili ponosni na moj uspjeh. U kemiji me najviše zanima anorganska kemija, koja se bavi elementima i spojevima. U budućnosti mislim studirati kemiju – govori nam Vedran, koji već sad ima jasnu ideju o svojem životnom pozivu. S obzirom na to da kao državni prvak ima pravo izravnog upisa na zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet, želje su mu vrlo ostvarive. Na natjecanju su prvo pisali zadani pokus i teorijski dio testa, a zatim su dobili uzorke tvari te su ispitivanjima trebali utvrditi o kojoj je tvari riječ. U kemijanju s raznim tvarima uvijek su moguće nepredvidljive situacije. Jednom prilikom radeći u laboratoriju kapnula mu je dušična kiselina na ruku i to mu je područje bilo žuto nekoliko dana.

– S kemikalijama treba oprezno, dušična i nije tako opasna, ali kad radimo sa sumpornom, svi nosimo rukavice – opisuje nam svoje laboratorijske zgode i nezgode. No kemija nije jedino područje njegova zanimanja. Prijašnjih je godina svirao klarinet, a sad svoje slobodno vrijeme provodi na vježbama u Vatrogasnom društvu Radovan.
Njegov kolega Ilija Srpak također je već dobro poznato lice na državnim prvenstvima, i to ne samo na području kemije. Od najmanjih je nogu zaljubljenik u prirodne znanosti te je već u osnovnoj školi sudjelovao na natjecanjima iz matematike i astronomije. U višim razredima osnovne odlazi na natjecanja iz kemije i fizike te u 7. i 8. razredu osvaja prvo mjesto iz kemije, a u 1. razredu Gimnazije odlazi na europsku Olimpijadu iz prirodoslovnih znanosti: biologije, kemije i fizike.

Kemičar i plesač

– Tad sam puno učio kemiju i shvatio da me to područje jako zanima, a najviše organska kemija, tj. ugljik i vodik, koji čine najširi i najkompliciraniji dio kemije – objašnjava Ilija, koji je zahvaljujući svom znanju dosad proputovao dobar dio svijeta. Ovog ljeta na 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji osvojio je srebrnu medalju, a u zimi ide na Olimpijadu iz astronomije i astrofizike, koja će biti održana u Indiji. Prijašnjih je godina sudjelovao na dvjema europskim olimpijadama iz kemije, koje su održane u Grčkoj i Austriji, te na Svjetskoj kemijskoj olimpijadi u Azarbajdžanu i na Svjetskoj olimpijadi iz biologije i fizike u Argentini.

– Volim putovati, i to je također bio jedan od motiva zbog kojih sam krenuo na olimpijade – otkriva nam Ilija. Uza sva nabrojana natjecanja, svatko bi pomislio da ovaj mladić ne diže glavu s knjiga, ali škola i znanje ipak nisu jedina područja njegovih interesa. Ilija je i izvrstan plesač. Dugi niz godina bavio se sportskim plesom, pa je išao i na plesna natjecanja, a najradije pleše valcer. Ipak, kemija mu je najveća ljubav, pa i on planira studirati na zagrebačkom PMF-u i u budućnosti se vidi kao znanstvenik na nekom institutu.

– Često znam sam raditi u laboratoriju i jednom mi se dogodilo da sam izgubio živu. Želio sam vidjeti reakcije, radio sam sa živom i kromatima i dodavao puno lužine. Ništa se nije dogodilo i više nisam mogao detektirati živu, ali ništa nije bilo opasno. A znate li koja je najžuća boja koja postoji? Talog olovo jodida. Po meni je to najžuća boja – otkriva nam Ilija svoje male tajne iz laboratorija.

Ilija se iz Gruzije vratio ovjenčan srebrom

Ilija se nedavno vratio s Međunarodne kemijske olimpijade sa srebrnom medaljom. U Gruziju je išao kao najmlađi član četveročlane hrvatske reprezentacije s troje maturanata, ali se najbolje pozicionirao.

– Pobijedio sam Njemačku, Francusku i naše susjede; Bugarsku, Srbiju i Makedoniju. Napisao sam najbolje u našem timu, ostali su dobili dvije bronce i pohvalu. Natjecanje se sastojalo od dva dijela koja su trajala po pet sati. Eksperimentalni dio imao je tri zadatka, sve iz analitičke kemije. Teorija je bila lakša nego prošle godine, također sam najbolje napisao. Ukupno osam zadataka iz svih područja: anorganske, analitičke, fizikalne, organske kemije i biokemije – opisuje Ilija, koji je u Gruziji proveo desetak nezaboravnih dana.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje