Povežite se s nama

Život i društvo

Svojim znanjem proputovao svijet od Europe do Argentine

Objavljeno:

- dana

KEMIČARI

Tajne prirode oduvijek su privlačile znatiželjne umove učenjaka, a upravo je čarobni svijet kemijskih elemenata i spojeva neodoljivo privukao dvojicu varaždinskih učenika, Vedrana Dubravca i Iliju Srpka.

Zahvaljujući izvrsnom poznavanju kemije obojica su ovogodišnji državni prvaci iz kemije, Vedran u kategoriji trećih, a Ilija u kategoriji drugih razreda srenjih škola. Vedran živi u Radovanu pored Ivanca te je završio 3. razred Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, a Ilija je iz Kučan Marofa i završio je 2. razred Prve gimnazije.

Treća sreća

Kemija ga zanima još od osnovne škole, govori nam Vedran, te je stoga i upisao prirodoslovnu gimnaziju. Na natjecanja je krenuo od 1. razreda srednje škole i tako svake godine. Konačno je u trećem razredu, kao treću sreću, osvojio prvo mjesto.
– U svemu me poticao profesor i u razredu su svi bili ponosni na moj uspjeh. U kemiji me najviše zanima anorganska kemija, koja se bavi elementima i spojevima. U budućnosti mislim studirati kemiju – govori nam Vedran, koji već sad ima jasnu ideju o svojem životnom pozivu. S obzirom na to da kao državni prvak ima pravo izravnog upisa na zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet, želje su mu vrlo ostvarive. Na natjecanju su prvo pisali zadani pokus i teorijski dio testa, a zatim su dobili uzorke tvari te su ispitivanjima trebali utvrditi o kojoj je tvari riječ. U kemijanju s raznim tvarima uvijek su moguće nepredvidljive situacije. Jednom prilikom radeći u laboratoriju kapnula mu je dušična kiselina na ruku i to mu je područje bilo žuto nekoliko dana.

– S kemikalijama treba oprezno, dušična i nije tako opasna, ali kad radimo sa sumpornom, svi nosimo rukavice – opisuje nam svoje laboratorijske zgode i nezgode. No kemija nije jedino područje njegova zanimanja. Prijašnjih je godina svirao klarinet, a sad svoje slobodno vrijeme provodi na vježbama u Vatrogasnom društvu Radovan.
Njegov kolega Ilija Srpak također je već dobro poznato lice na državnim prvenstvima, i to ne samo na području kemije. Od najmanjih je nogu zaljubljenik u prirodne znanosti te je već u osnovnoj školi sudjelovao na natjecanjima iz matematike i astronomije. U višim razredima osnovne odlazi na natjecanja iz kemije i fizike te u 7. i 8. razredu osvaja prvo mjesto iz kemije, a u 1. razredu Gimnazije odlazi na europsku Olimpijadu iz prirodoslovnih znanosti: biologije, kemije i fizike.

Kemičar i plesač

– Tad sam puno učio kemiju i shvatio da me to područje jako zanima, a najviše organska kemija, tj. ugljik i vodik, koji čine najširi i najkompliciraniji dio kemije – objašnjava Ilija, koji je zahvaljujući svom znanju dosad proputovao dobar dio svijeta. Ovog ljeta na 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji osvojio je srebrnu medalju, a u zimi ide na Olimpijadu iz astronomije i astrofizike, koja će biti održana u Indiji. Prijašnjih je godina sudjelovao na dvjema europskim olimpijadama iz kemije, koje su održane u Grčkoj i Austriji, te na Svjetskoj kemijskoj olimpijadi u Azarbajdžanu i na Svjetskoj olimpijadi iz biologije i fizike u Argentini.

– Volim putovati, i to je također bio jedan od motiva zbog kojih sam krenuo na olimpijade – otkriva nam Ilija. Uza sva nabrojana natjecanja, svatko bi pomislio da ovaj mladić ne diže glavu s knjiga, ali škola i znanje ipak nisu jedina područja njegovih interesa. Ilija je i izvrstan plesač. Dugi niz godina bavio se sportskim plesom, pa je išao i na plesna natjecanja, a najradije pleše valcer. Ipak, kemija mu je najveća ljubav, pa i on planira studirati na zagrebačkom PMF-u i u budućnosti se vidi kao znanstvenik na nekom institutu.

– Često znam sam raditi u laboratoriju i jednom mi se dogodilo da sam izgubio živu. Želio sam vidjeti reakcije, radio sam sa živom i kromatima i dodavao puno lužine. Ništa se nije dogodilo i više nisam mogao detektirati živu, ali ništa nije bilo opasno. A znate li koja je najžuća boja koja postoji? Talog olovo jodida. Po meni je to najžuća boja – otkriva nam Ilija svoje male tajne iz laboratorija.

Ilija se iz Gruzije vratio ovjenčan srebrom

Ilija se nedavno vratio s Međunarodne kemijske olimpijade sa srebrnom medaljom. U Gruziju je išao kao najmlađi član četveročlane hrvatske reprezentacije s troje maturanata, ali se najbolje pozicionirao.

– Pobijedio sam Njemačku, Francusku i naše susjede; Bugarsku, Srbiju i Makedoniju. Napisao sam najbolje u našem timu, ostali su dobili dvije bronce i pohvalu. Natjecanje se sastojalo od dva dijela koja su trajala po pet sati. Eksperimentalni dio imao je tri zadatka, sve iz analitičke kemije. Teorija je bila lakša nego prošle godine, također sam najbolje napisao. Ukupno osam zadataka iz svih područja: anorganske, analitičke, fizikalne, organske kemije i biokemije – opisuje Ilija, koji je u Gruziji proveo desetak nezaboravnih dana.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Barbara Antolić Vupora: Pokušao me silovati vozač hitne kada sam bila studentica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na SDP-ovoj konferenciji za medije na temu “Zaštitimo žene žrtve nasilja!” Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije, otkrila je i vlastito mučno iskustvo koje je doživjela u vozilu hitne pomoći.

Barbara Antolić Vupora rekla je nakon konferencije za N1, kako o tom mučnom, strašnom iskustvu dosad nije nikome govorila.

– Kao mnoge žene, i ja sam bila žrtva kaznenog djela, kao studentica, prije oko 35 godina. Nikad nisam o tome govorila čak ni obitelji. Tad sam kao studentica bila na putu do bolnice u vozilu Hitne pomoći. Vozač je došao i pokušao me silovati, bila sam u polusvjesnom stanju i obranila sam se. Kad je vidio da neće uspjeti, odustao je i završila sam u bolnici, a nije mi palo na pamet to tad reći, ni bolnici ni doktoru, nikome – rekla je Antolić Vupora.

Objasnila je da je iznijela svoja iskustva jer želi potaknuti na što jaču zakonsku zaštitu žrtava.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveučilište Sjever: u subotu online gostovanje ministra Gordana Grlića Radmana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveučilište Sjever

U organizaciji Sveučilišta Sjever, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održat će u subotu, 30. siječnja, od 12 do 13 sati online predavanje na temu hrvatske vanjske politike.

Kao jedan od najiskusnijih hrvatskih diplomata govorit će i o izazovima diplomatske profesije.

Predavanje će biti održano u sklopu kolegija „Suvremena vanjska politika i diplomatski protokoli“ na Odjelu komunikologije, medija i novinarstva, na platformi Google Meet na poveznici dostupnoj klikom na OVDJE.

Pozvani su svi studenti i zainteresirana javnost.

Nastavite čitati