Povežite se s nama

Život i društvo

Tajna uspjeha: ne samo da liječe kućne ljubimce, nego prodaju sjeme bikova i proizvode svinje

Objavljeno:

- dana

GRUPA VETERINARSKA STANICA VARAŽDIN

U vrijeme najveće krize u Hrvatskoj, u posljednjih deset godina Grupa Veterinarska stanica Varaždin uložila je više od 60 milijuna kuna u nove proizvodne hale, tehnologiju i opremu, ali i edukaciju zaposlenika. Danas zapošljavaju gotovo 100 djelatnika, od kojih je njih čak 50 posto s visokom stručnom spremom, magisterijem ili doktoratom. Time su potvrdili i učvrstili status najveće veterinarske organizacije u Hrvatskoj.

 Istaknuto je to u petak na svečanoj akademiji u varaždinskom HNK-u, kojom je obilježen veliki jubilej, 65 godina rada Veterinarske stanice Varaždin.

 Nositelji proizvodnje

– Čestitam vam na postojanju i opstajanju, na tome što ste jedan od nositelja stočarske proizvodnje u Hrvatskoj, ali i pokretač izrade zakonskih rješenja u veterinarstvu – istaknuo je predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Forgač.

On je bio jedan od brojnih gostiju: na proslavi su bili i dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Dobranić, prodekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić i mnogi drugi.

Osim četiri veterinarske ambulante – u Biškupcu, Jalžabetu, Petrijancu i Vidovcu, u sklopu Veterinarske stanice Varaždin radi i prva izvanfakultetska Klinika za male životinje. Drugi u Hrvatskoj su, sukladno Direktivi EU-a, akreditirali kontrolno tijelo veterinarske inspekcije. No to je samo dio njihovih djelatnosti. Ne samo da su perjanica hrvatskog veterinarstva, nego su jedna od najvećih veterinarsko-poljoprivrednih i stočarskih tvrtki u regiji.

Grupa Veterinarska stanica Varaždin u zadnjih 10 godina, u vrijeme najveće krize uložila je čak 60 milijuna kuna!

– U Grupi Veterinarska stanica djeluju četiri tvrtke-kćeri koje se bave proizvodnjom. Proizvodimo 25.000 svinja godišnje te imamo 1.000 krmača, a raspolažemo s gotovo 500 hektara zemljišta, koje obrađujemo za vlastiti tov. Uz to imamo sušare, silose i mješaonice stočne hrane, kao i vlastite prodavaonice – rekao je dr. sc. Josip Križanić, direktor Veterinarske stanice Varaždin.

I ove godine su nastavili s ulaganjima: kupili su farmu u Petkovcu, pa će uskoro proizvoditi i junad.

Elitni bikovi

No imaju i vlastiti nerastovski centar, dakle centar za uzgoj spolno zrelih mužjaka svinje namijenjenih za rasplod, ali i Centar za umjetno osjemenjivanje goveda, čija je djelatnost prodaja i distribucija duboko smrznutog sjemena bikova.

– Naš partner je Besamungsverein Neustadt a.d. Aisch, najveći centar za proizvodnju sjemena bikova u Njemačkoj, pa ovamo dolaze najbolji bikovi iz Bavarske. Njihovo sjeme distribuiramo u zemaljski uzgoj u Hrvatskoj, ali i susjedne europske zemlje – otkrio je Križanić.

Upravo je širok raspon djelatnosti, ali i praćenje trendova uz kontinuirana ulaganja u proizvodnju te edukaciju djelatnika na postdiplomskim studijima, „tajna“ poslovnog uspjeha Veterinarske stanice i njezinih tvrtki-kćeri.

– Jako je teško u poljoprivredi, u našem okruženju je sve propalo. Da se nismo borili, da se prije desetak godina nismo preorijentirali te napravili vlastite reproduktivne centre i vlastite resurse, ne bismo uspjeli. Već duže se ne radi dobro u poljoprivrednom i stočarskom sektoru. To će se morati promijeniti. Problem su i razne skrivene subvencije našoj konkurenciji, a i uvoznički lobi koji nas je uništio. Međutim, borimo se, ne damo se i idemo dalje – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mlinčeni kolač sve je zanimljiviji, a nekad je bio težačka hrana lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru aktivnosti koje se provode s ciljem, nedavno pokrenute inicijative, zaštite izvornosti mlinčenog kolača, u Lepoglavskoj Vesi održana je promocija njegove pripreme “Kako se sprema ovaj jedinstveni kolač”, koji se kroz povijest blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima, snimale su kamere Hrvatske radiotelevizije i ekipa Jutarnjeg lista.

Prikaz pripreme mlinčenog kolača održan je u novoizgrađenom društvenom domu u Lepoglavskoj Vesi gdje su članovi KUD-a Lepoglavski pušlek zorno prikazali izradu mlinčenog kolača u čiju se zaštitu izvornosti krenulo temeljem inicijative koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUDom Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski policajci u srijedu kontroliraju bicikliste i pješake

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će sutra, 27. listopada, od 6 do 9 i 19 do 23 sata provoditi preventivno-represivnu akciju “Pješaci i biciklisti“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje