Povežite se s nama

Život i društvo

Talibani crnu vunu predu

Objavljeno:

- dana

Našao sam se u moralnoj dvojbi. Protivim se institutu doživotnog zatvora, ali neću plakati ako Radovan Karadžić u Haagu dobije baš takvu, najstrožu predviđenu kaznu. Uostalom, doživotnu u Haagu već „guli“ nekoliko njegovih suboraca.

No, ima tu još jedna druga, pravna dvojba. Kako je itko mogao biti izručen Haaškom sudu ako taj sud predviđa strože kazne nego što su propisane u zakonodavstvima matičnih zemalja? Naime, u Srbiji, BiH i Hrvatskoj doživotni zatvor ne postoji. Ne znači li onda to kršenje temeljnih međunarodnih odredbi o izručenju?
Dakle, kako izbjeći takve moralne i pravne poteškoće? Jednostavno: trebalo je još prije 20-ak godina likvidirati Miloševića, Karadžića, Mladića i sve takve debile.
Pitate se kako to da takvu opciju ne držim nemoralnom niti nepravednom? Jednostavno: srpski lideri tada su bili legitimne ratne mete. I Hrvatima i Bošnjacima i Kosovarima i Amerikancima.

Ta je prilika propuštena, pa sad moramo zdvajati o moralu i pravdi. Ali jedna nova prilika ne bi se trebala propustiti. Naime, ide mi na živce određeno oklijevanje da Hrvatska podupre udare na islamiste, ma gdje bili – a ima ih, vidjeli smo, i u Bosni i u Sloveniji, a vjerojatno i kod nas. Na živce mi ide Pahorovo inzistiranje na rezoluciji Vijeća sigurnosti za udare na Kalifat dok mu u vlastitom dvorištu talibani crnu vunu predu. Naravno da ne mogu smisliti ni Ruse koji sprečavaju rezoluciju Vijeća sigurnosti, a kradu cijele ukrajinske pokrajine kao da su za to dobili jednodušnu potporu svih članica UN-a.

Sa ili bez rezolucije, znam ovo: trebalo bi likvidirati borce Islamske Države, jer su oni sada legitimne ratne mete, a ne da se poslije troši novac da bi im se sudilo. Željezo se kuje dok je vruće: Islamska država je u ratu sa Zapadom, a u ratu vrijede druga pravila. A u tom ratu smo i mi.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!