Povežite se s nama

Kultura

Tamara Korunek nova voditeljica glazbene djelatnosti u CZK-u Čakovec: “Jako se veselim suradnjama”

Objavljeno:

- dana

Od 26. rujna na mjestu nove voditeljice glazbene djelatnosti u čakovečkome Centru za kulturu zaposlena je Tamara Korunek, poznata međimurska sopranistica i magistra solo pjevanja iz Nedelišća.

Tamara je na navedenoj poziciji zamijenila Ladislava Vargu, ujedno bivšeg ravnatelja te čakovečke ustanove. S njom smo razgovarali o tome kako je završila u pjevačkim vodama i kako se snašla u “velikim cipelama” na novome radnom mjestu tijekom prvih dvaju tjedana.

Detalj s programa uz polaganje kamena temeljca za novu zgradu Srednje škole Čakovec 2020. godine

– U ova dva tjedna kontaktirala sam mnogobrojne suradnike, želeći se predstaviti. Osim toga, vrijeme sam provela upoznavajući se s propisima i aktima te pripremom za nadolazeća događanja. Puno toga već je unaprijed dogovorio moj prethodnik, a ogromnu podršku imam i od ostalih zaposlenika Centra za kulturu.

Radi se o velikom izazovu, no oduvijek sam imala afinitet prema organizaciji eventova, osobito onima glazbenog tipa, pa ću ovdje imati prilike steći i to iskustvo – kaže 28-godišnja Tamara.

Studij u Beču

Osnovnu školu završila je u Nedelišću, da bi potom uspješno maturirala u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. U trećem razredu srednje upisala je i pripremni razred Glazbene škole u Varaždinu, gdje joj je mentorica bila međimurska mezzosopranistica i glazbena pedagoginja Blanka Tkalčić. Među rijetkima u svojoj generaciji s područja bivše Jugoslavije upisala je Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, gdje je završila solo pjevanje, a zatim i master iz opere.

– Vratila sam se u Međimurje, na FOI-ju u Varaždinu položila pedagoške predmete, a zatim i propisanu razliku Ministarstva znanosti i obrazovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kako bih mogla predavati glazbenu umjetnosti i glazbenu kulturu u školi. Moje prvo radno mjesto bilo je u Graditeljskoj školi u Čakovcu, a posljednje prije zaposlenja u Centru za kulturu bilo je ono na poziciji nastavnice glazbene umjetnosti u Srednjoj školi Čakovec, gdje sam radila od ožujka 2020. do rujna ove godine.

Još u osnovnoj školi pohađala sam zbor, a bila sam i članicom Vokalne skupine KUD-a “Seljačka sloga” u Nedelišću. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja počela sam odlaziti i na probe Pjevačkog zbora “Josip Štolcer Slavenski” u Čakovcu, što me je uvelike usmjerilo na solo pjevanje – objašnjava Tamara, koja je bila članicom i ženske vokalne grupe unutar Zbora, glumačke trupe Dječjega gradskog kazališta te Kazališne družine “Štolcer”.

Blanka Tkalčić i Tamara Korunek kao gošće na ovogodišnjem koncertu PZ-a “Slavenski” uz Dan Grada Čakovca

U Zboru i kazalištu ključnima su se pokazale dvije figure: tajnik Zbora, odnosno osnivač Kazališta i Kazališne družine Dejan Buvač te umjetnička voditeljica Zbora Senka Bašek. Dijelom su zaslužni za usmjeravanje mnogobrojnih mladih ljudi, što je vidljivo i u Tamarinu slučaju. Veliku podršku uživa, naravno, i od obitelji te partnera. Spomenimo i da je Tamara sestra Ive Korunek Bašek, koja je također pjevala u Zboru “Slavenski”.

Dašak promjene

Valja spomenuti i uspjeh koji je ostvarila sa Zborom Gimnazije Josipa Slavenskog. S tim je sastavom dogurala do 2. mjesta na šouu “Do posljednjeg zbora”, gdje je osobito zapažena bila njezina izvedba solo dionice u pjesmi “Skyfall”, koju originalno izvodi Adele. Upravo je taj uspjeh zaslužan i za njezin nastup prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, na kojem je 1. srpnja 2013. godine izvela početak međimurske pjesme “Vuprem oči”.

Marko Žerjav i Tamara Korunek često nastupaju u tandemu

– Trudim se biti angažirana koliko god stignem na raznim “frontovima”. Redovito sudjelujem na događanjima poput Glazbenih večeri Florijana Andrašeca, povremeno pjevam back vokale za Zsa Zsu… Osim toga, držim predmete Class Vocals i Hobby u Yamaha Music School u Čakovcu te surađujem sa Studijem Žerjav. Trudit ću se unijeti dašak promjene u programu Centra za kulturu i jako se veselim suradnji s drugim gradskim organizacijama – poručuje Tamara.

Za kraj spomenimo i da je izrazito aktivna u njegovanju tradicijske glazbe pa je tako nastupala i na smotrama “Međimurske popevke” u Nedelišću, ali i na mnogobrojnim drugim manifestacijama.

Kultura

Pijanist Roland Grlica svirat će četvrtak u HNK, ulaz je besplatan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak 2. veljače u varaždinskom HNK Roland Grlica održat će solistički koncert. Koncert u velikoj koncertnoj dvorani počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Pijanist Roland Grlica svirat će, naime, u znak zahvalnosti Gradu  Varaždinu u povodu uspješne obnove rodne kuće akademika Jurice Muraia.

– Pozvani su svi Varaždinci i Varaždinke, a koncert smo odlučili organizirati kao znak zahvalnosti Gradu Varaždinu na podršci u obnovi kulturnog dobra, rodne kuće svjetskog pijanista, akademika Jurice Muraia. Veselilo bi me kad bi sustavnim radom i suradnjom svaka kuća u Gajevoj ulici i u užem centru našla svoju novu svrhu i bila baza za smještaj strateškog kadra  Grada Varaždina i sjevernih županija – poručio je Zoran Andročec, organizator koncerta i direktor poslovnog udruženja Ingra-Det, najstarijeg udruženja hrvatskih industrijskih poduzeća u EU, koje okuplja najpoznatije hrvatske izvoznike u Njemačku.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Kazališni studio mladih s predstavom „Bolna glad“ gostovat će na festivalu u Bjelovaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstava „Bolna glad“ Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu predstavit će Varaždin na 25. susretu Hrvatskog centra Assitej profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade koji će se održati u Bjelovaru od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

Predstava „Bolna glad“ je nastala prema motivima romana „Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea, a uprizorila ju je skupina C4 Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu pod vodstvom Tanje Novak, sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.

Glavni junak romana Arnold Duh, Junior, odrastao u rezervatu Spokane Indijanaca, inspirirao je skupinu za lik Elvisa Kalanjoša, Roma koji je iz romskog naselja krenuo u Varaždinsku gimnaziju. Njegov status marginalca i outsidera, tinejdžera koji se ne uklapa, poslužio je skupini kao ishodišna točka za propitkivanje nekih važnih pitanja: što tvori identitet jedne mlade osobe, što čini prijateljstvo i, naposljetku, gdje i kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj?

U predstavi nastupaju: Dario Kolman, Lucija Koprek, Sara Milner, Josipa Petek, Valentina Posavec, Lora Plantak, Fran Rabuzin, Katja Rabuzin, Melani Šipek, Patrik Tuđan, Aleksandra Vidaković i Eva Zvonarek.

Festival, koji je natjecateljskog karaktera, ugostit će ukupno 12 profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske.

Podsjećamo, na prošlogodišnjem je Assiteju Kazališni studio mladih osvojio posebnu nagradu mladog žirija s predstavom „Ćelava pjevačica” Eugènea Ionescoa, uz obrazloženje: – Uz iznimno dramskopedagoško vodstvo Tanje Novak i poseban fokus na scenski pokret pod vodstvom Sare Ipše, glumci Kazališnog studija vješto su se uhvatili u koštac s teatrom apsurda čiju estetiku istražuju i propitkuju na sebi svojstven način, pritom poštujući i ističući sve njegove odlike. Iako se radi o književnom klasiku i lektirnom naslovu, predstava obiluje jedinstvenim rješenjima koji gledatelja opetovano iznenađuju i fasciniraju (…).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje