Povežite se s nama

Kultura

Tamburaški orkestar KUU Zvon i TS KUD-a Belica predstavljat će Međimurje na državnoj smotri tamburaša

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mačkovec, ove je nedjelje održana 24. Županijska smotra tamburaških sastava, KUD-ova, HKUD-ova, KUU-a i tamburaških orkestara Međimurja.

Predsjednik Organizacijskog odbora smotre Ivan Ujlaki, pozdravivši sve prisutne, spomenuo je da je za ovogodišnju Županijsku smotru odabrano deset udruga koje su se predstavile tradicionalnim međimurskim pjesmama. To su bili Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ iz Male Subotice, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan Stipić“, Tamburaški sastav KUD-a Belica, mlađi sastav KUD-a Šandorovec, Tamburaški sastav KUU „Zasadbreg“, Ženski tamburaški sastav „Zvončice“ iz Male Subotice, stariji tamburaški sastav KUD-a Šandorovec, Tamburaški sastav Udruge žena Sivica, Tamburaški sastav KUD-a Mačkovec i Tamburaški sastav KUD-a Žiškovec.

Organizacijski odbor koji je predložio izvođače i pripremio Smotru činili su Ivan Ujlaki, Mirjana Hrženjak, Dejan Buvač, Vladimir Jambor, Zoran Ratajec, Dragutin Balog, Branko Nemec, Goran Pfeifer, Valentino Škvorc, Ivan Grahovec, Mirjana Rosić, Saša Kovačić i Ivana Topličanec.

Državni selektor Ivan Potočnik je za državnu smotru, koja će se početkom listopada održati u Dugome Selu, odabrao Tamburaški orkestar „Zvon“ Mala Subotica i Tamburaški sastav KUD-a Belica.

Gosti ovogodišnje smotre bili su članice i članovi KUD-a Sveti Jeronim iz Štrigove koji su izvodili pjesme i plesove gornjeg Međimurja. Smotri su prisustvovali predsjednik VMO Mačkovec Dragutin Balog, predsjednik Zajednice i predsjednik Skupštine Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač i Miljenko Zelenbaba, župnik vlč. Josip Blažon, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, te župan Matija Posavec, koji je Smotru i otvorio.

U sklopu Smotre upriličena je i prigodna prodaja knjige „Minoli cajti“ rođenog Mačkovčanina Ivana Grahovca, koji je u svojim pjesmama na jednostavan i prostodušan način, svakome razumljivim jezikom, uspio prenijeti svakodnevicu međimurskog čovjeka.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje