Povežite se s nama

Kultura

Tamburaši VFA-a i KUD-a „Klaruš“ Maruševec na 27. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, putem Facebook stranice HSK-a 14. i 15. studenoga s početkom u 18 sati bit će održan 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Na njemu će se natjecati 18 tamburaških orkestara i sastava izabranih od strane selektora na temelju evaluacije video snimaka prijavljenih programa i jedine održane županijske smotre tamburaških ansambala ZAKUD-a Karlovačke županije.

Varaždinsku županiju na Susretu će predstavljati Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla u kategoriji folklornih sastava te Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ iz Maruševca u kategoriji koncertnih sastava.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je na Dan grada Varaždina, 6. prosinca 1998. godine kao reprezentativan gradski i županijski folklorni ansambl.

VFA njeguje glazbeno-scenski prikaz narodnih plesova, pjesama i običaja s naglaskom na tradicijsku kulturu sjeverozapadne Hrvatske. Ansambl je od 2015. do 2019. godine kontinuirano predstavljao Varaždinsku županiju na Susretima hrvatskih folklornih ansambala Hrvatskog sabora kulture, gdje je dva puta osvojio 1. nagradu, 2015. i 2019. godine.

Tamburaški sastav VFA prvi će put sudjelovati na Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Voditelj sastava je Matija Auker.

KUD „Klaruš“ iz Maruševca osnovan je 16. lipnja 1998. godine. Društvo djeluje na području Općine Maruševec, a u 20 godina svoga djelovanja sudjelovalo je na mnoštvu manifestacija na području Varaždinske županije, Republike Hrvatske i u inozemstvu.

Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec djeluje od samog osnivanja društva 1998. godine. Osim što samostalno nastupa na županijskim smotrama, tamburaški sastav nastupa uz folklornu i pjevačku sekciju društva. U sklopu udruge djeluje i škola tambure koja okuplja djecu školske dobi. Voditelj sekcije je Franjo Plantak.

Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec osvojio je 2. nagradu na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava 2014. godine, 3. nagradu 2016. godine te ponovno 2. nagradu 2018. godine. Tamburaški sastav KUD-a ima i svoju autorsku pjesmu „Jorgovani još dišiju“ s kojom je nastupio na „Krijesnici 2016“ u Krapini.

Tamburaški sastavi Varaždinskog folklornog ansambla i KUD-a „Klaruš“ odabrani su između 31 prijavljenog tamburaškog orkestra i sastava iz 10 hrvatskih županija. Natjecateljski nastupi tamburaških sastava na rasporedu su u nedjelju, 15. studenoga, u 18 sati. „Klaruš“ je prvi u programu, dok će VFA zatvoriti smotru.

Dan ranije u isto vrijeme na rasporedu su nastupi tamburaških orkestara, no među njima ove godine nema predstavnika Varaždinske županije.

Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu: Damir Butković, Ivan Potočnik i Veljko Valentin Škorvaga, tamburaškim orkestrima i sastavima bit će dodijeljene brončane, srebrne i zlatne plakete te Grand Prix orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova.

Sukladno odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor 27. susreta „Glazbalarski obrt Mario Žmegač“ dodijelit će tamburu brač i bisernicu najuspješnijem orkestru i sastavu.

Predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Ivan Potočnik dodijelit će „Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara“.

Kultura

Sax in the City: ove srijede kod fontane na Kazališnom trgu koncert učenika na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kazališnom trgu, kod fontane, u srijedu, 16. lipnja, s početkom u 19 sati publici će se predstaviti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – osnovnoškolci i kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – srednjoškolci.

Uz njih će nastupiti i kvartet saksofona Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Nastup će se održati na otvoreno, a ulaznica nema.

– Sve posjetitelje molimo da se u svakom trenu pridržavaju važećih epidemioloških mjera – poručuju iz Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra: festival je posjetilo više od 9.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra na kojem je izvedeno 30 predstava u gradu Varaždinu, Ludbregu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama te u općinama Varaždinske županije: Cestica, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Vinica, Sveti Ilija, Bednja Sračinec, Petrijanec, Ljubešćica i Maruševec.

Manifestacija je, po treći puta, uključila i općinu Strahoninec iz Međimurske županije.

U deset dana festival je posjetilo više od 9.000 osoba te Tjedan smijeha i dalje nosi titulu najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj.

Na festivalu su premijerno izvedene i dvije nove predstave Kerekesh Teatra „Susjedi“ i „Ja, trudnica“ koje će, sudeći prema dosadašnjim reakcijama publike, biti hit ovog ljeta, ističu iz Kerekesh tratra.

U sklopu 12. tjedna smijeha održana je i peta izložba karikaturista pod nazivom „Smijeh pod maskama“ te su nagrađene i najbolje karikature po ocjeni publike.

Nagradu za najbolju portretnu karikaturu dobio je Žarko Radovanović, dok je nagrada za najbolju ”geg” karikaturu pripala Damiru Novaku. Nagrada publike ”Najjači smehek”, koja se dodjeljuje drugu godinu za redom, pripala je Ludoj kući, odnosno predstavi ”Potpuni stranci”.

Nagrade su uručili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Neizmjerno smo vam zahvalni na svakom smijehu, na velikom interesu za predstavama te podršci koju nam dajete. Veselimo se novim kazališnim druženjima! – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!