Povežite se s nama

Savjeti

Tamna strana boljeg života u EU

Objavljeno:

- dana

Pravna strana

Nedavno se jedna kolegica vratila s prvosvibanjskog odmora u Nizozemskoj opisujući Amsterdam u proljeće kao najbolji odmor do sada, ali imala je i jedno neodgovoreno pitanje. Je li moguće da su brojne žene u izlozima u tzv. Ružičastoj četvrti – Rosse buurt, gdje kupovina seksualnih usluga traje još od 1815. godine, sve tamo dobrovoljno?

Odgovor je nažalost negativan. Statistike i podaci iz medija pokazuju da je u Europi došlo do naglog povećanja trgovine ljudima kada su Bugarska i Rumunjska ušle u EU 2007., što su skupine organiziranog kriminala u Europi iskoristile da putem oglasa ili čak preko poznatih osoba namame siromašne djevojke iz tih zemalja obećanjima o zaposlenju u inozemstvu.

Prema izjavama nizozemskog državnog odvjetnika, sada su Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Nigerija glavni izvor za trgovinu ljudima koji kao seksualni robovi završavaju u Nizozemskoj. Za oko 300 prostitutki koje rade u amsterdamskoj ružičastoj četvrti kaže da su sve više ili manje žrtve, a da onaj manji broj njih koje se dobrovojno prijave za taj oblik posla na rok od par mjeseci, na kraju opet budu prisiljene da ostanu.
 
Prema pričama žena koje su mu se osobno obratile, one imaju obvezu zaraditi minimalno 1000 eura po noći, što znači da moraju imati prosječno 20 klijenata u jednoj noći po pojedinačnoj cijeni od 50 eura. Novac se zatim šalje u banke u Rumunjsku, Bugarsku ili Nigeriju gdje je izvor organiziranog kriminala.
 
Međunarodne organizacije procjenjuju da kriminalne organizacije na svjetskoj razini ostvaruju iz trgovine ljudima godišnje prihode između 32 i 39 milijardi dolara. Za Hrvatsku možemo biti ponosni jer je svrstana u skupinu zemalja koje su uložile najviše napora u svijetu po problematici suzbijanja trgovanja ljudima, na području zaštite žrtava, progona počinitelja i prevencije, međutim da nije sve u najboljem redu može se zaključiti i iz činjenice da smo nedavno u medijima imali slučaj gdje Hrvatska više nije bila spominjana samo kao tranzitna zemlja trgovine ljudima, već su upravo djevojke iz Hrvatske i to jedna iz Međimurja, a dvije s koprivničkog područja, bile idenitificirane kao seksualne ropkinje u Španjolskoj gdje su završile kao žrtve lažnih obećanja o poslu u inozemstvu.

Izvor:
Foto:

Savjeti

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SIGURNOST

Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine utopi stotinjak osoba zbog čega je utapljanje četvrti uzrok smrti  u kategoriji nenamjernih ozljeda i to poslije padova, prometnih nesreća i otrovanja?

Upravo na to upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unapređuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Potrebno je, međutim, poznavati rizike i mjere prevencije povezane s ovim aktivnostima, posebno one koji se odnose na sigurnost i prevenciju utapanja. Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti – navode.

Godišnje se u Hrvatskoj utopi stotinjak osoba

Rizik od utapanja posebno je povećan kod male djece, neplivača, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila te epilepsije, osoba koje su konzumirale alkohol te kod kupanja u rijekama i jezerima.

– Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine), u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti – upozoravaju.

Za odrasle pak preporučuju da svladaju vještinu plivanja, koja je temeljna mjera prevencije utapanja. Isto tako treba plivati u društvu, u vodu postupno ulaziti te izbjegavati kupanje, odnosno plivanje neprestano nakon obroka.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Savjeti

Prepoznajte i prihvatite temperament djeteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RIJEČ PSIHOLOGA

Jedan od prvih i važnijih zadataka roditelja je da razumije svoje dijete kao pojedinca. To znači da promatra svaku promjenu u njegovu razvoju te uočava individualne načine ovladavanja okolinom.

Često možemo čuti od roditelja kako se žale: “Za Ivana nisam ni znala da imam dijete, a pored Marine ništa ne stignem. Svu energiju potrošim leteći za njom.”

Dječje igralište također je mjesto gdje se jako dobro mogu uočiti individualne razlike u igri i pristupu drugoj djeci. Njihove individualne razlike u razvojnim koracima posljedica su njihovog temperamenta koji usmjerava roditelje da se s odgojnim izazovima suočavaju različito. Temperament je predispozicija koja je urođena i zbog koje reagiramo na određene načine. Sastoji se od mnogo čimbenika: prilagodljivosti, upornosti, redovitosti, praga osjetljivosti, razine aktivnosti.

Nekoliko je klasifikacija temperamenta, ali najčešća i najraširenija je ona pedijatara Alexandra Thomasa i Stelle Chess o postojanju tri rana stila ponašanja: lak, teški i suzdržani. Djeca lakog temperamenta obično imaju pravilne obrasce spavanja, hranjenja, obavljanja nužde. Lako se prilagođavaju novim situacijama, rado pristupaju novim ljudima i predmetima. Njihovo raspoloženje je uglavnom pozitivno i veselo, a reakcije su niskog ili umjerenog intenziteta.

Dijete teškog temperamenta nema tako pravilne obrasce, teško se prilagođava novim situacijama, nerado pristupa novim ljudima i predmetima. Uglavnom je negativnog raspoloženja i često plače. Na nove podražaje reagira intenzivno.

Karakteristike djeteta suzdržanog temperamenta su slaba prilagođenost novim situacijama, povlačenje pred nepoznatima ljudima, niža razina aktivnosti i reakcije manjeg intenziteta.

Budući da je urođen, možemo reći da je temperament u nekoj mjeri stalan i predvidiv za budućnost, ali na njega utječu i mnoge stvari. Jedna od ključnih je i način na koji roditelj razumije vlastito dijete i djeluje na njega i njegova pozitivna i negativna iskustva.

Tako se može dogoditi da dođe do poteškoće u odnosu majke čije je ponašanje strukturirano i koja voli red te djeteta čiji je stil reagiranja upravo suprotan. Majka će pokušavati nahraniti dijete kada ono nije za to zainteresirano, što će onda dovesti do napetosti i majke i djeteta. Kako bi do ovakvih situacija dolazilo što rjeđe, dobro je da roditelji prepoznaju i prihvate temperament svojeg djeteta, jer im to omogućuje uvid u način kako adekvatno pomoći djetetu da se nosi s izazovima tijekom vlastitog razvoja.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje