Povežite se s nama

Događanja

Tedi Spalato u Varaždinu pjeva za oboljele od leukemije i limfoma

Objavljeno:

- dana

PROJEKT HRVATSKE UDRUGE LEUKEMIJA I LIMFOMI 19. SVIBNJA

“Krv je jača nego što misliš”, moto je Hrvatske udruge leukemija i limfomi koja u Varaždinu u subotu 19. svibnja u sklopu projekta “Znanjem do zdravlja” organizira predavanja, a u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin i humanitarni koncert.

U HNK Varaždin će nastupiti poznati kantautor Tedi Spalato, također član Udruge, a pridružit će mu se grupa Marinero.

Ulaznice za koncert od danas se mogu kupiti na blagajni varaždinskog kazališta po cijeni od 100 kuna, odnosno 50 kuna za balkon. Prihod je namijenjen radu Udruge koja djeluje od 1994. godine, a pruža podršku oboljelima od leukemije i limfoma, kao i članovima njihovih obitelji.

Veliki porast broja oboljelih od hematološko-onkoloških bolesti, posebno među mlađom populacijom

– Naša udruga ima više stotina članova. Nažalost, članovi se vrlo brzo mijenjaju, jer dio zauvijek odlazi, ali nam dolazi veliki broj novooboljelih. Porast broja oboljelih od hematološko-onkoloških bolesti je velik, posebno među mlađom populacijom. Svima njima pomažemo razgovorom, odgovorima na brojna pitanja, savjetima, jer su liječnici, koji nam nesebično pomažu, zatrpani poslom i imaju sve manje vremena za razgovor s pacijentom – rekao je Dubravko Hoić, predsjednik Udruge na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da su upravo zbog toga odlučili organizirati predavanja i javne tribine u hrvatskim gradovima kako bi kvalitetne informacije o mogućnostima liječenja i novim dostignućima na tom području učinili što dostupnijima.

Nove mogućnosti liječenja

U Varaždinu će predavanje o novim standardima u liječenju limfoma održati prof. dr. sc. Igor Aurer iz Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, internist-hematolog koji je medicinski direktor Udruge.

– Važno je upoznati pacijente s novim mogućnostima liječenja, jer je država, ako ju se ne pritisne, sklona izbjegavanju uvođenja novih metoda. Osim toga, bolest je za pacijenta, ali i za njegovu obitelj velika psihička trauma pa će moji kolege govoriti kako se nositi s bolešću sa stručnog aspekta, ali i s aspekta samog bolesnika – rekao je prof. Aurer.

Predsjednik Udruge Hoić je zahvalio svim sponzorima na podršci i svima oboljelima poručio da se protiv bolesti treba boriti i ne gubiti optimizam. – Optimizam je vrlo važan u liječenju bolesti – zaključio je poznati gospodarstvenik koji se i sam borio protiv teške bolesti.

 

Raspored svih događanja u subotu 19. svibnja

Projekt “Znanjem do zdravlja” Hrvatske udruge leukemija i limfom započeo je u Osijeku, a u subotu 19. svibnja se nastavlja u Varaždinu. U 19 sati u varaždinskom kazalištu humanitarni koncert će održati Tedi Spalato i grupa Marinero.
No događanja počinju prijepodne na Franjevačkom trgu, gdje će građanima od 10 do 12 sati biti predstavljen program “Znanjem do zdravlja”, a očekuje se i dolazak Tedija Spalata. U Županijskoj palači će potom početi predavanja.
U 13.30 sati će dr. Renata Babok-Flegarić, hematologinja iz varaždinske bolnice, gotoriti o nuspojavama kemoterapijskog liječenja. “Međupovezanost duše i tijela – kako se nositi s psihološkim programima” naziv je predavanja koje će u 14 sati održati doc. dr. sc. Marijana Braš iz Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb, a nakon nje će u 14.30 sati prof. dr. sc. Igor Auer govoriti o novim standardima u liječenju onkoloških bolesnika.
U 15.30 sati dr. Ranka Serventi Seiwerth iz KBC-a Zagreb održat će predavanje o liječenju akutnih leukemija. Naziv posljednjeg predavanja je “Bajkoterapija”, o čemu će od 16 sati govoriti dr. sc. Branka Kandić Splavski, specijalistica obiteljske medicine, predsjednica udruge Palia-Centar, književnica i bajkopisačica iz Osijeka.
U 16.30 sati biti će prikazan dokumentarno-autobiografski film “Klasa optimist” Lane Šarić, nakon čega je predviđen razgovor s autoricom filma i članicom Udruge.

Izvor:
Foto: Arhiva RT, radio3a.bloger.hr

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje