Povežite se s nama

Međimurje

Teen blues – sve je više depresivnih mladih ljudi

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj se godišnje hospitalizira oko 2000 mladih do 18 godina starosti zbog mentalnih poteškoća.

Istraživanje koje je nedavno proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu pokazuje da se 30 % mladih ispitanika osjeća anksiozno, njih 20 % ima simptome depresije i stresa, a 14 % ispitanih barem je jednom u životu razmišljalo o samoubojstvu.

O ovim zabrinjavajućim podacima koji govore o mentalnom zdravlju mladih u Hrvatskoj puno se govorilo posljednjih dana povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) organizirao je okrugli stol koji je okupio domaće stručnjake koji se bave mentalnim zdravljem mladih, a Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih organizirali su okrugli stol na temu „Mentalno zdravlje mladih – Teen blues“.

– Novo istraživanje pokazuje da su mladi vrlo anksiozni, čak 10 % više nego prije par godina, kad je provedeno slično istraživanje, i tada je 20 % mladih bilo anksiozno, a danas je njih 30 %. Smatram da je razlog tomu odsutnost, manjak komunikacije s roditeljima, nepovezanost sa školom i društvom općenito. Vrtići i škole trebala bi biti mjesta s kojima su mladi povezani, no to često nije tako. Problem otuđenja po mom je mišljenju najveći uzrok depresivnosti kod mladih ljudi – izjavila je Miranda Novak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Zašto čak 60 % mladih ne voli ići u školu pokušao je objasniti Mihael Kozina, psiholog i psihoterapeut iz V. gimnazije u Zagrebu.

– Škola više nije mjesto na kojem se dobivaju samo informacije, one se danas mogu dobiti bilo gdje i to vrlo brzo. Škole bi se danas trebale više baviti odnosima i mentorstvom. Profesori bi trebali biti mentori koji će učenike voditi kroz šumu informacija i s njima raspravljati, razumjeti ih, biti blizu njih, saslušati ih i savjetovati – smatra psiholog Kozina.

Djeca najčešće traže pomoć kad su u situacijama velikih promjena poput odlaska u srednju školu ili na fakultet

Voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a Danijela Štimac Grbić smatra da su neprihvaćanje i nasilje u školi danas veći problemi od loših ocjena i da treba napraviti institucijski okvir za rješavanje tih problema kako bi mladi koji su imali iskustva sa zlostavljanjem u školi mogli o tome otvoreno govoriti i tako pomoći svojim vršnjacima. Mirjana Orban, psihijatrica iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, ističe da su djeca danas pod ogromnim stresom i pritiskom jer ih zajednica uvjerava kako moraju imati prosjek ocjena 5,00 ili u suprotnome neće uspjeti u životu. Psihijatrica Zrinka Ćavar, također iz Zavoda „Dr. Andrija Štampar“, objasnila je u kojim situacijama djeca najčešće dolaze u zagrebački Centar za zdravlje mladih.

– Djeca nam često dolaze kada su u situaciji velikih promjena, primjerice prelaska u viši razred i odlaska u srednju školu ili na fakultete. Djeca koja imaju poremećaje kroz duže vrijeme posežu za mehanizmima koji su vrlo opasni, a to su samoozljeđivanje, alkohol i droga, a sve kako bi potisnuli osjećaje, anksioznost ili depresivna stanja. Vrlo je važno prepoznati simptome na vrijeme – ističe psihijatrica.

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje