Povežite se s nama

Kultura

Tek počela pisati pjesme, a već je osvojila nagradu

Objavljeno:

- dana

Varaždinka Jelena Benčić (14) dobitnica Goranove nagrade za mlade pjesnike osnovnih škola

Piše vrlo slikovite pjesme, koje su obasjane svjetlom, pune optimizma i životne radosti – kaže njezina mentorica Mirjana Halusek, koja je i otkrila Jelenin talent

Primiti poziv da u proljeće dođe u Lukovdol, kada se u rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića tradicionalno održava manifestacija “Goranovo proljeće”, san je svakog pjesnika. Jelena Benčić ima samo 14 godina, a taj san joj se ostvario: učenica 7. c razreda Druge OŠ Varaždin dobitnica je ovogodišnje Goranove nagrade za mlade pjesnike osnovnih škola.

Kišno jutro.
Kapljice kiše nježno klize
s prozorskog stakla.
Hladnoća.
Ozebli prsti bježe u džep.
Muk.
Prolaze mokre ulice
pod prozorom.
Jelena Benčić

U Lukovdolu

Veliki je to uspjeh, jer svake godine članovi Prosudbenog suda dodjeljuju samo po tri nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola. Sve dobitnike pozivaju u Lukovdol, gdje je zajedno s Jelenom od 19. do 21. ožujka bila i njezina mentorica, profesorica hrvatskog jezika Mirjana Halusek.
Ona je i otkrila njezin talent. – Jelena voli književnost i čitanje, a iza toga se mora kriti talent. Piše vrlo slikovite pjesme, koje su obasjane svjetlom, pune optimizma i životne radosti. Na otvorenju Goranovoga proljeća nastupala je recitirajući svoju pjesmu u prozi “Zora”. Svojim nastupom je ostavila dojam mlade pjesnikinje koja sigurno gradi osobni stil – ističe Mirjana Halusek.

Nastavi li tim putem, nagrada iz Lukovdola bit će tek prva u nizu: 14-godišnjakinja je prve pjesme napisala tek prije godinu dana. – Pjesme sam počela pisati u šestom razredu, dok sam prije toga više pisala prozu. Učiteljica Halusek me pitala imam li koju pjesmu, donijela sam ih, a njoj su se svidjele – ispričala nam je Jelena.

Slike u glavi

Kaže da piše o svakodnevnom životu, najviše o prirodi koja joj je najveći izvor inspiracije. – Slike koje se javljaju u glavi pretvaram u stihove – kaže 14-godišnjakinja.
Da bi mladi pjesnik uopće ušao u konkurenciju, na Goranovo proljeće potrebno je poslati najmanje deset pjesama, što nije malo za osnovnoškolsku dob. Jelena i njezina mentorica poslale su 14 pjesama i jednu pjesmu u prozi.
U Lukovdolu su imale priliku upoznati uglednog pjesnika Branka Čegeca, ovogodišnjeg dobitnika Goranog vijenca, kao i Stipu Odaka koji je dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike.

To, nagrada, ali i sudjelovanje na literarnim radionicama u Lukovdolu Jeleni su veliki poticaj za daljnji rad.
– Sigurno ću nastaviti pisati pjesme, možda i prozu. Sa svojom profesoricom Mirjanom već pripremam pjesme za 51. Goranovo proljeće – rekla nam je Jelena, odlična učenica koja voli školu, jer “voli svaki dan naučiti nešto novo”, a ujedno je i učenica Glazbene škole i članica njihovog pjevačkog zbora.
Mladu Varaždinku gledat ćemo i u dokumentarnom filmu. – U Memorijalnom muzeju Ivana Gorana Kovačića sniman je dokumentarni film o mladim pjesnicima Goranovoga proljeća 2013. Na snimanju je Jelena izvodila iz svoga opusa pjesmu “Šuma” – otkrila je profesorica Halusek.

Izvor:
Foto:

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski komorni orkestar izuzetnim programom uvest će publiku u Dane grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. prosinca 2022., u 19.30 u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu održat će se drugi koncert 29. sezone Varaždinskog komornog orkestra.

Izuzetnim programom simfonija: F. Mendelssohn: Talijanska i S. Prokofjev: Klasična te praizvedbom Tomislava Uhlika; Četiri zimska dana, za violinu i gudački orkestar, Varaždinski će komorni orkestar uvesti publiku u svečane Dane grada Varaždina.

Bit će to drugi koncert 29. sezone kojim će dirigirati vrhunski hrvatski dirigent Ivo Lipanović, a solist na violini bit će također vrsni violinist Anđelko Krpan.

Uz pretplatnike besplatni ulaz imaju učenici i profesori varaždinskih škola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje