Povežite se s nama

U fokusu

Tematiku sjednice zasjenio pokušaj bivšeg gradonačelnika Hrenića da isprovocira Vijeće

Objavljeno:

- dana

Izglasan proračun Novog Marofa

Novi Marof u slijedeću će godinu ući s rekordnim proračunom od 38,8 milijuna kuna.

Kad se osnovnom proračunu pribroji i naslijeđenih, 1,9 milijuna kuna manjka – koji se planiraju smanjiti na 1,7 milijuna – kao i predviđeni manjak prihoda, proračun će prijeći i 40 milijuna kuna. Proračun je na Sjednici gradskog vijeća podržalo 10 vijećnika vladajuće koalicije, sedam oporbenih je glasalo protiv dok je liberal ostao neutralan. Visinu proračuna gradonačelnik je pravdao planiranim projektima za koje se sredstva očekuju s državne razine ili EU fondova. Oporbeni vijećnici iz HNS-a zaključili su kako je ovo prepisan proračun iz 2015. godine, koji je, prema njihovu sudu – neostvariv.

“Privremeni gradonačelnik”

Kad se osnovnom proračunu pribroji i naslijeđenih, 1,9 milijuna kuna manjka – koji se planiraju smanjiti na 1,7 milijuna – kao i predviđeni manjak prihoda, proračun će prijeći i 40 milijuna kuna

Averzija između bivšeg i aktualnog gradonačelnika Novog Marofa, Siniše Jenkača i Darka Hrenića, kao i tijekom cijele sjednice i ovdje je zasjenila osnovnu temu. Darko Hrenić, naime, cijelo je vrijeme Sinišu Jenkača nazivao “privremenim gradonačelnikom”, uspoređivao “svoje vrijeme s današnjim”, prozivao da isti vijećnici koji su opstruirali njegove projekte sada na istim tim projektima grade Strategiju razvoja.

Projekti

Kad je, pak, riječ o projektima, osobito o tri najveća – dogradnja dječjeg vrtića, sanacija odlagališta otpada i gradnja reciklažnog dvorišta – Darko Hrenić kaže da su to projekti koje je on započeo u vrijeme svojega mandata i koji bi, da ga nisu “išli rušiti i trošiti gotovo 700 tisuća kuna na nove izbore, već bili u poodmakloj fazi”. Dogradnja dječjeg vrtića koštati će Grad 7,6 milijuna kuna, koje će, vjeruju, povući preko mjere ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede – konkretno, preko domačih ili EU fondova. Projekt sanacije deponija otpada u Čretu vrijedan je 7.5 milijuna kuna dok je za reciklažno dvorište predviđeno dva milijuna. Dogradnja dječjeg vrtića koštati će Grad 7,6 milijuna kuna, koje će, vjeruju, povući preko mjere ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede – konkretno, preko domačih ili EU fondova.

Projekt sanacije deponija otpada u Čretu vrijedan je 7.5 milijuna kuna dok je za reciklažno dvorište predviđeno dva milijuna.Navedeno je i niz projekata iz Dogradnja dječjeg vrtića koštati će Grad 7,6 milijuna kuna, koje će, vjeruju, povući preko mjere ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede – konkretno, preko domačih ili EU fondova. Projekt sanacije deponija otpada u Čretu vrijedan je 7.5 milijuna kuna dok je za reciklažno dvorište predviđeno dva milijuna.

“Prepisivanje”

Na Hrenićeve optužbe o “neradu i prepisivanju projekata iz njegova vremena”, Jenkač je odgovorio kako su o “tim projektima samo govorili, ali malo napravili”.

-Ovaj će se proračun jako teško ostvariti. Mene ste gledali kao luđaka kad sam predložio proračun od 27 milijuna kuna i ubrzo potom izazvali ste nove izbore na koje ste potrošili hrpu novca, koji se mogao uložiti u projekte, konkretno je kritizirao bivši gradonačelnik, kojemu je ovo bila prva sjednica Gradskog vijeća nakon šestomjesečnog mandata u mirovanju. – U Vijeću se osjećam kao neki u Siriji, rekao je. Gradonačelnik Jenkač nije se dao uvući u verbalni dijalog dok je predsjednik Gradskog vijeća svojim toleriranjem upadica, nepoštivanjem dnevnog reda, neprestanog korištenja termina “privremeni gradonačelnik”, pokazao da će morati poraditi na vlastitom autoritetu tijekom sjednica

“Mene ste gledali kao luđaka kad sam predložio proračun od 27 milijuna kuna i ubrzo potom izazvali ste nove izbore na koje ste potrošili hrpu novca, koji se mogao uložiti u projekte”, D. Hrenić

“Gadljivo Vijeće”

No, dok jenkač nije ulazio u verbalni sukob, Zvonimir Puškadija (HDZ) nije se mogao suzdržati. Spočitao mu je način komunikacije kao i činjenicu da je toga dana u jednoj radio emisiji doslovno rekao da mu se “ovo Vijeće gadi”. Time je, smatra Puškadija ne samo uvrijedio vijećnike, nego i veliki broj birača koji su ih doveli na tu poziciju.

Draga Biter iz HNS-a vjeruje kako jedino gospodarstvo može izvući Grad iz aktualnih problema, ali smatra da su za bitnije pomake ova proračunska sredstva – premala.

Nakon rasprave, završnu je riječ preuzeo gradonačelnik koji je na primjedbu kako iopće nije bilo riječi o novim radnim mjestima, rekao kako baš i ne vjeruje da investitori koji su pokazali interes za ulaganje u poslovnu zonu neće zapošljavati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje