Povežite se s nama

Život i društvo

Temelji za razvoj Vidovca su poljoprivreda i turizam

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

– Uz Dan općina mi, načelnici, volimo govoriti o kilometrima cesta i vodovoda koji su napravljeni. No, o tome se u posljednje vrijeme u općinama sve manje govori, pa je očito da su ti problemi riješeni. Sada je red na prijeđemo na višu razinu, razvijanje društvene infrastrukture. 

Na svima nama je da stvorimo uvjete dobre za život kako bi naši mještani ostali živjeti u svojim općinama – rekao je Bruno Hranić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vidovca, koja je u petak održana u povodu Dana Općine i blagdana sv. Vida i sv Antuna u OŠ Vidovec. 

Natječaji za vrtić

Stoga ne iznanađuje da su najvažniji projekti Općine Vidovec vezani uz komunalnu infrastrukturu, jer ulaganja u taj segment značajno mogu utjecati na ostanak mještana u Općini Vidovec. 

Na nama je da stvorimo uvjete za život da bi mještani ovdje ostali

– Stoga ćemo i dalje ulagati u razvoj vodoopskrbe, boljih cesta, stvaranje građevinskih zona te dovršetak kanalizacije koju planiramo riješiti projektom aglomeracije do 2018. No, jedan  od najvažnijih projekata je izgradnja dječjeg vrtića za 120 djece. U općinskom vrtiću trenutno je 50-ak djece, a još toliko roditelja je prisiljeno voziti u vrtiće u Varaždinu. Gradnjom novog vrtića svi ti problemi će nestati i to je zasigurno jedan od preduvjeta za ostanak mladih ljudi i obitelji u Vidovcu – rekao je Hranić. Projekt vrtića je u završnoj fazi. Pribavljene su sve dozvole te je osiguran priključak za vodu i struju. 

 – Gradilište je spremno. Ono što čekamo je raspisivanje natječaja za europske fondove, nakon čega gradnja može odmah početi – rekao je načelnik Općine Vidovec, koja za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje godišnje izdvoji oko milijun kuna.

– Općina Vidovec financira smještaj u “vanjskim” vrtićima, s čim smo krenuli prije 10 godina. Samo za predškolski odgoj godišnje izdvajamo oko 800.000 kuna, a pomažemo kad zatreba i OŠ Vidovec i OŠ Tužno. Jedina smo općina koja pokriva prijevoz učenika u osnovne škole, a sufinanciramo i prijevoz u školu 20-ak učenika s područja Nedeljanca – izvjestio je Hranić i dodao da mu nimalo ne smeta što Općina Vidovec u Hrvatskoj nosi titulu “prijestolnice zelja i poljoprivrede”.

– Stavili smo sve svoje resurse u razvoj poljoprivrede i posebna mi je čast što smo mi poljoprivredna općina – rekao je čelnik Općine Vidovec, koja posljednjih godina poljoprivredu te bogatstvo svojih običaja i tradicije sve uspješnije povezuje s ruralnim turizmom za koji ima kapacitete. 

Vinsko sveučilište

– U želji da se uključimo u turističko tržište nastala je potreba za investiranje u ruralni turizam i očuvanje kulturne baštine. Imamo dva srednjovjekovna dvorca, a u jednom od njih, dvorcu u Krkancu, Baltazar Patačić utemeljio je “Društvo vinskih doktora” koje je okupljalo elitu hrvatskog društva tog vremena, a jedan od članova je bio književnik Pavao Ritter Vitezović. Među planovima je i uređenje etno kuće u Tužnom i uređenje vinskog podruma i kušaonice vina – najavio je Hranić.

U Tužnom će se urediti etno kuća, vinski podrum i kušaonica vina

Na kraju svečane sjednice načelnik Bruno Hranić i njegova zamjenica Dubravka Rog podijelili su nagrade učenicima iza kojih je uspješna godina s obzirom na uspjehe na državnim natjecanjima, ali i uspješnom studentu pete godine Medicinskog fakulteta.

Nagrade su primili Arijana Biškup, učenica OŠ Tužno, Doris Mašić, učenica OŠ Vidovec, Laura Težak, učenica Prve gimnazije Varaždin, Alojzije Košić, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca te student Nikola Zagorec, koji se u ime svih nagrađenih zahvalio Općini Vidovec. 

Uz predsjednika Općinskog vijeća Zdravka Pizeka, koji je također pozdravio uzvanike, predstavnike Općine Vidovec te načelnike iz drugih općina, na svečanoj sjednici bili su posebna izaslanica predsjednika HDZ-a Sunčana Glavak, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet, predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić te načelnik Općine Brinje i predstavnik Udruga općina u RH Zlatko Fumić te brojni drugi gosti.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje