Povežite se s nama

Život i društvo

Temelji za razvoj Vidovca su poljoprivreda i turizam

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

– Uz Dan općina mi, načelnici, volimo govoriti o kilometrima cesta i vodovoda koji su napravljeni. No, o tome se u posljednje vrijeme u općinama sve manje govori, pa je očito da su ti problemi riješeni. Sada je red na prijeđemo na višu razinu, razvijanje društvene infrastrukture. 

Na svima nama je da stvorimo uvjete dobre za život kako bi naši mještani ostali živjeti u svojim općinama – rekao je Bruno Hranić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vidovca, koja je u petak održana u povodu Dana Općine i blagdana sv. Vida i sv Antuna u OŠ Vidovec. 

Natječaji za vrtić

Stoga ne iznanađuje da su najvažniji projekti Općine Vidovec vezani uz komunalnu infrastrukturu, jer ulaganja u taj segment značajno mogu utjecati na ostanak mještana u Općini Vidovec. 

Na nama je da stvorimo uvjete za život da bi mještani ovdje ostali

– Stoga ćemo i dalje ulagati u razvoj vodoopskrbe, boljih cesta, stvaranje građevinskih zona te dovršetak kanalizacije koju planiramo riješiti projektom aglomeracije do 2018. No, jedan  od najvažnijih projekata je izgradnja dječjeg vrtića za 120 djece. U općinskom vrtiću trenutno je 50-ak djece, a još toliko roditelja je prisiljeno voziti u vrtiće u Varaždinu. Gradnjom novog vrtića svi ti problemi će nestati i to je zasigurno jedan od preduvjeta za ostanak mladih ljudi i obitelji u Vidovcu – rekao je Hranić. Projekt vrtića je u završnoj fazi. Pribavljene su sve dozvole te je osiguran priključak za vodu i struju. 

 – Gradilište je spremno. Ono što čekamo je raspisivanje natječaja za europske fondove, nakon čega gradnja može odmah početi – rekao je načelnik Općine Vidovec, koja za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje godišnje izdvoji oko milijun kuna.

– Općina Vidovec financira smještaj u “vanjskim” vrtićima, s čim smo krenuli prije 10 godina. Samo za predškolski odgoj godišnje izdvajamo oko 800.000 kuna, a pomažemo kad zatreba i OŠ Vidovec i OŠ Tužno. Jedina smo općina koja pokriva prijevoz učenika u osnovne škole, a sufinanciramo i prijevoz u školu 20-ak učenika s područja Nedeljanca – izvjestio je Hranić i dodao da mu nimalo ne smeta što Općina Vidovec u Hrvatskoj nosi titulu “prijestolnice zelja i poljoprivrede”.

– Stavili smo sve svoje resurse u razvoj poljoprivrede i posebna mi je čast što smo mi poljoprivredna općina – rekao je čelnik Općine Vidovec, koja posljednjih godina poljoprivredu te bogatstvo svojih običaja i tradicije sve uspješnije povezuje s ruralnim turizmom za koji ima kapacitete. 

Vinsko sveučilište

– U želji da se uključimo u turističko tržište nastala je potreba za investiranje u ruralni turizam i očuvanje kulturne baštine. Imamo dva srednjovjekovna dvorca, a u jednom od njih, dvorcu u Krkancu, Baltazar Patačić utemeljio je “Društvo vinskih doktora” koje je okupljalo elitu hrvatskog društva tog vremena, a jedan od članova je bio književnik Pavao Ritter Vitezović. Među planovima je i uređenje etno kuće u Tužnom i uređenje vinskog podruma i kušaonice vina – najavio je Hranić.

U Tužnom će se urediti etno kuća, vinski podrum i kušaonica vina

Na kraju svečane sjednice načelnik Bruno Hranić i njegova zamjenica Dubravka Rog podijelili su nagrade učenicima iza kojih je uspješna godina s obzirom na uspjehe na državnim natjecanjima, ali i uspješnom studentu pete godine Medicinskog fakulteta.

Nagrade su primili Arijana Biškup, učenica OŠ Tužno, Doris Mašić, učenica OŠ Vidovec, Laura Težak, učenica Prve gimnazije Varaždin, Alojzije Košić, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca te student Nikola Zagorec, koji se u ime svih nagrađenih zahvalio Općini Vidovec. 

Uz predsjednika Općinskog vijeća Zdravka Pizeka, koji je također pozdravio uzvanike, predstavnike Općine Vidovec te načelnike iz drugih općina, na svečanoj sjednici bili su posebna izaslanica predsjednika HDZ-a Sunčana Glavak, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet, predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić te načelnik Općine Brinje i predstavnik Udruga općina u RH Zlatko Fumić te brojni drugi gosti.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje