Povežite se s nama

Međimurje

Tenisačica Antonia Ružić i gimnastičar Filip Ude najbolji sportaši!

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije održano je proglašenje najboljih sportaša Međimurja u 2018. godini te su dodijeljena najviša županijska sportska priznanja „Franjo Punčec“.

U Hotelu Park okupili su se brojni uzvanici, sportaši, treneri, sportski djelatnici, predstavnici sportskih organizacija i odbora, ljubitelji i podupiratelji sporta. Uz predsjednika Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Matu Kljajića, na svečanosti su bili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak, član Etičkog povjerenstva HOO Josip Freiler, predsjednik Hrvatskoga zbora sportskih novinara Jura Ozmec, predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić te predsjednik Zajednice sportskih udruga Preloga Dejan Naranđa.

Svečani trenutak

Da je ovo najsvečaniji trenutak međimurskog sporta, naglasio je župan Matija Posavec.
– Za vas dobitnike to je kruna vašega truda i ulaganja u sebe, no značajan je trenutak i za sve nas koji pratimo i podržavamo vaš rad. Posebno smo ponosni na vas, ali i zajednicu koju predstavljate.

Ako nešto jednu regiju može predstaviti u pozitivnome svjetlu izvan njezinih granica – to je sport! I u protekloj godini rezultate ste ostvarivali od srca, testirali svoje granice i predano odrađivali treninge, na čemu vam treba čestitati. Mnogi su sportski uspjesi ostvareni u našoj županiji, a svaki pojedinac koji postigne određeni rezultat na natjecanju je vrijedan i treba mu stisnuti ruku – rekao je Posavec.

Predsjednik krovne organizacije međimurskoga sporta Mato Kljajić naglasio je da je protekla godina, zahvaljujući Vatrenima i teniskoj reprezentaciji, bila najuspješnija godina u povijesti hrvatskog sporta, no, kako kaže, uspješni su bili i međimurski sportaši.

Seniorska momčad Odbojkaškoga kluba Međimurje Centrometal proglašena je najboljom momčadi, a ženska seniorska ekipa ŽRK-a Zrinski najboljom ekipom

– Posebno smo ponosni na sve vas koji ste svojim rezultatima predstavljali naše gradove, općine i županiju. Čestitam NK-u Međimurje na ulasku u 2. ligu HNL-a te mladim nogometašima, kadetima i pionirima na plasmanu u 1. ligu HNL-a. Ostvareni su i mnogi drugi izvrsni rezultati te vam ovom prilikom želim svima čestitati – dodao je Kljajić.

Najsportašicom je proglašena tenisačica Antonia Ružić, umjesto koje je nagradu primio trener Tomislav Hublin, dok je najsportaš u 2018. godini gimnastičar Filp Ude. Seniorska momčad Odbojkaškoga kluba Međimurje Centrometal proglašena je najboljom momčadi, a ženska seniorska ekipa ŽRK-a Zrinski najboljom ekipom.

Godišnja priznanja “Franjo Punčec” primili su Krešimir Barić, Darinka Pavleković, Milan Stojko, Damir Fotak i Marija Prekupec

Na svečanosti dodijeljeno je i priznanje „Franjo Punčec“ za životno djelo. Nagrađeni je Ivan Špicar, član Stolnoteniskoga kluba Kos – Kotoriba koji se stolnim tenisom bavi više od 50 godina, a trenutno je član Izvršnog odbora Međimurskog stolnoteniskog saveza u kojemu se posebno posvetio radu s mladima. Nagradu je u njegovo ime primio brat Josip. Godišnja priznanja „Franjo Punčec“ primili su Krešimir Barić, Darinka Pavleković, Milan Stojko, Damir Fotak i Marija Prekupec.

Priznanja

Ana Dobša, Mladen Ignac. Borna Lesjak, Petar Slukić, Josip Slukić, Jan Novak, Ivo Maček, Luka Pozderec, Ivan Pozderec, Filip Jengić, Niko Vidović, Ema Medved, Ivan Grubić, Dino Blažić i Karlo Bogdan perspektivni su mladi sportaši kojima su priznanja uručili župan Matija Posavec i predsjednik Zajednice sportskih udruga Međimurske županije Mato Kljajić.

Marko Horvat iz ŠRD-a „Som“ Kotoriba dobitnik je posebnog priznanja za iznimne rezultate, a Indiri Kozar iz Kluba „Mura“ uručeno je priznanje za sportske uspjehe u kategoriji osoba s invaliditetom. Nagrada za „fair play“ potez dodijeljena je Malonogometnomu sastavu Vinarije Novak, a priznanje za medijsku promociju sporta primio je Zlatko Premuš. U glazbenome dijelu programa nastupili su učenici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje