Povežite se s nama

U fokusu

Tenzije zbog Gospodarske zona Brezje: čak i Habuš najavio da će mijenjati vlastiti prijedlog

Objavljeno:

- dana

DANAS GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA

Burna rasprava očekuje se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina, i to najviše zbog prijedloga Odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje, te o uvjetima prodaje zemljišta i poticanju investicija.  

Damir Habijan, predsjednik povjerenstva varaždinskog HDZ-a, još je jučer pozvao gradonačelnika da te prijedloge skine s dnevnog reda, te da prije donošenja bilo kakve odluke s Vladom riješi pitanje raspolaganja zemljištem u Brezju.

Ugovor prekršen, nekretnine može uzeti država

Naime, predložena Gospodarska zona obuhvaća zemljište koje je Gradu Varaždinu 2005., 2008. i 2010. darovala država. Problem je što su nekretnine trebale biti privedene svrsi u roku od tri godine, a taj rok je odavno prošao, upozorio je Habijan.

– Ugovori sklopljeni između Vlade Republike Hrvatske i Grada Varaždina sadrže klauzulu prema kojoj se nekretnine moraju vratiti državi ako ih Grad ne privede svrsi u roku od tri godine. S obzirom da aktualna gradska vlast to nije učinila od 2011. godine, postoji realna opasnost da će Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) zatražiti povrat navedenih nekretnina – naveo je Habijan.

To je bila primjedba i na sjednici Odbora za financije i proračun. Član Odbora, nezavisni vijećnik Zlatan Avar je također napomenuo da je još 2013. istekao ugovor koji je Grad sklopio s Vladom.

Je li to moguće: staru oduku nisu stavili van snage?

Međutim, nije samo to sporno. Habijan je upozorio da odluka o zoni Brezje već postoji, pa Gradsko vijeće ne može donositi novu odluku ako staru nije stavio van snage!

– Gradsko vijeće još 2008. donijelo odluku o osnivanju gospodarskih zona Brezje Sjever, Brezje Jug, Brezje Istok i Brezje Zapad. Ako navedena odluka iz 2008. nije stavljena van snage, ne može se niti osnovati nova zona – istaknuo je u priopćenju.

Gradonačelnik Goran Habuš sada, naime, predlaže da se, umjesto četiri zone, formira jedna.

Sporni su i poticaji koji bi trebali privući ulagače da svoje pogone grade baš u Brezju. Iz gradskog HDZ-a su još prošli tjedan uputili primjedbe na nacrt Odluke o uvjetima prodaje zemljišta i poticanju investicija, pri čemu su posebno upozorili da je neprihvatljivo da „gospodar“ zone postane gradonačelnik koji bi odlučivao o svemu.  

Predloženo je, naime, da se investitoru, koji zadovolji propisane kriterije, cijena zemljišta može umanjiti od 30 do čak 80 posto.  Na to su primjedbe su imali i članovi Odbora za financije i proračun, Zlatan Avar i Željko Bunić (HSLS).

Izradio prijedlog, pa tek onda pitao struku

Izmjenu vlastitog prijedloga namjerava predložiti i gradonačelnik Habuš! To je najavio u utorak na brifingu s novinarima.  Amandman je najavio nakon što je prijedloge već uputio u proceduru, a u međuvremenu se sastao s predstavnicima Županijske komore Varaždin te gradskim i županijskim obrtnicima.

A Gospodarska zona Brezje samo jedna od niza točaka na dnevnom redu današnje sjednice. Gradski vijećnici će odlučivati o novom režimu parkiranjima, novom radnom vremenu ugostiteljskih objekata, izmjeni obračuna plaće za gradonačelnika i njegovog zamjenika, a i o čelnim ljudima HNK u Varaždinu te Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović Varaždin.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje