Povežite se s nama

Međimurje

Terezija Golubić iz Kotoribe i Udruga za sindrom Down Međimurske županije najvolonteri Međimurja!

Objavljeno:

- dana

Svake godine pred blagdan Božića uručuje se Županijska nagrada za volontiranje kako bi se pružilo priznanje volonterima i potaknulo ostale na uključivanje u volonterske aktivnosti.

Ove godine, zbog epidemioloških razloga izostala je tradicionalna svečanost, no osobito je važno istaknuti osobe koje svojim angažmanom, velikim srcem i energijom pomažu potrebitima i doprinose cijeloj zajednici.

Župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere želeći im tako čestitati na njihovu predanu radu, humanosti i pomoći našim sugrađanima u godini koja je bila itekako izazovna.

U 2020. godini najviše su volontirali volonteri Crvenoga križa i Caritasa u pomoći starijim osobama, onima koji žive sami, bolesnima i drugima. Međimurska županija podupire rad i aktivnosti Volonterskog ureda Međimurja, a uz njih, organizacije volontiranja su udruge, škole, Crveni križ, Caritas i druge ustanove koje imaju korporativno volontiranje. Cilj nagrade je istaknuti i javno priznati volonterski doprinos pojedinca, udruge, institucije i poduzeća koji svojim volonterskim angažmanom nesebično doprinose boljem životu korisnika volontiranja te ujedno i cjelokupnoj zajednici. To je posebno važno u vrijeme epidemije, kada neki ljudi ovise o pomoći drugih.

Najvolonterka Međimurja u 2020. godini je Terezija Golubić čiji je volonterski doprinos prepoznao Caritas Župe Kotoriba koji ju je i prijavio na natječaj. Terezija Golubić volontira već godinama te mnogi kažu za nju da je velika humanitarka, žena s ogromnim srcem i „dobra duša“ Kotoribe. Terezija s ostalim članicama prvo prikuplja hranu i odjeću, a onda sjeda u kombi i ide od kuće do kuće. Uvijek je na usluzi kada je čovjeku najteže, kada treba nekome počistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu… Tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama, poručuju iz Caritas župe Kotoriba.

Najbolja volonterska organizacija Međimurske županiji u 2020. godini je Udruga za sindrom Down Međimurske županije. Volonteri pružaju podršku i osposobljavanje svim osoba s Down sindromom kao i njihovim obiteljima. Bez volontera udruga ne bi mogla funkcionirati. Volonteri se kontinuirano educiraju i uključuju u stalne akcije i projekte same udruge. Udruga organizira sljedeće aktivnosti: vježbaonica Udruge za sindrom Down, kreativne radionice za djecu, grupno plivanje za djecu, promociju kalendara „Velike i male zvijezde“, obilježavanje olimpijskog dana, slavlje rođendana djece…

Nominirani volonteri i organizacije volontiranja zaslužili su priznanje za svoj izniman volonterski doprinos zajednici. Među njima su i Anamarija Novak, volonterka Udruge za sindrom Down, Dalibor Klobučarić, volonter Udruge slijepih Međimurske županije, Domagoj Lisjak, volonter Društva osoba s tjelesnim invaliditetom i Tanja Milinović, volonterka Volonterskoga centra „Za zajednicu“.

Županijska nagrada za volontiranje dodjeljuje se u dvije kategorije: najbolji volonter/-ka i najbolja organizacija volontiranja Međimurske županije. Najboljoj volonterki Međimurske županije uručuje se i prijelazna nagrada „Najveće srce Međimurja“ koje je izradio Srećko Radek. Najvolonterka Međimurja će ponosno nositi titulu Najvećeg srca Međimurja tijekom cijele godine te će nakon odabira najvolontera/ke za 2021. godinu nagradu proslijediti dalje.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje