Povežite se s nama

U fokusu

Termoplin: Avarovi navodi nisu točni, cijene plina i ugovorne elemente ne možemo komentirati

Objavljeno:

- dana

DISTRIBUTER PLINA

Nakon konferencije za novinare nezavisnog vijećnika Zlatana Avara, stiglo je i priopćenje iz Termoplina, distributera plina u većinskom vlasništvu Grada Varaždina.

Ističu da Avarovi navodi – da je Termoplin prekršio zakonske odredbe kada je u javnoj nabavi ponudio jednu cijenu, a potom je plin gradskim ustanovama i tvrtkama naplaćivao po višim cijenama – nisu točni.

– Nakon provedenog natječaja, a u skladu s natječajnom dokumentacijom, sa svakim naručiteljem sklapa se ugovor o opskrbi plinom, pa tako i s korisnicima o kojima govori vijećnik Zlatan Avar. Ugovorom o opskrbi plinom regulirani su svi uvjeti isporuke plina, kao i način promjenjivosti cijene. Termoplin d.d. Varaždin mjesečno šalje preko dvije tisuće računa diljem Republike Hrvatske. Ukoliko je krajnji kupac imao prigovor na primijenjenu cijenu, u skladu s ugovornim odredbama mogao je dati primjedbe (reklamacije) u za to predviđenom roku – navode u Termoplinu.

Ističu da je tržište plina otvoreno, pa svatko tko je nezadovoljan postojećim opskrbljivačem, može ga slobodno promijeniti, u svakom trenutku.

– Kada se govori o cijeni plina, potrebno je poznavati tržište plina, regulirane elemente, ali i uvjete i način promjene. Izjave koje je iznio vijećnik Zlatan Avar nisu točne, a cijene i ugovorne elemente ovog postupka ne možemo komentirati, jer Zlatan Avar ne raspolaže relevantnim informacijama tržišta plina i ugovora o opskrbi plinom – zaključili su u priopćenju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje