Povežite se s nama

U fokusu

„Teška srca odustajem, pratit ću što se radi“

Objavljeno:

- dana

Ivica Pintarić u četvrtak prekinuo štrajk glađu

– Ivice, čestitam na odluci! – rekao je umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić branitelju Ivici Pintariću u četvrtak ispred zgrade varaždinskog suda. Na nagovor svojeg ratnog zapovjednika, a i suboraca, susjeda te predsjednice Udruge Varaždinski potrošač Vesne Kovačić, Pintarić je nakon četiri dana prekinuo štrajk glađu.

Na drastičan prosvjed se odlučio nakon što su Županijsko te Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu odbacili kaznene prijave koje je podnio protiv sedam osoba zbog sumnje da su kupoprodajom stanova za branitelje oštetili državni proračun, a i same branitelje.

– Teška srca odustajem od štrajka glađu, ali ću pratiti što se poduzima, dajem im rok od 90 dana – rekao je Pintarić.
Puno zadovoljniji je bio nakon što ga je zajedno sa Stjepanom Domjanićem primila županijska državna odvjetnica Biserka Šmer-Bajt. Imao je priliku izravno joj ispričati zašto sumnja da je pri kupoprodaji stanova za branitelje u varaždinskom naselju Grabanice oštećen državni proračun.

– Da bi zbrinulo stradalnike Domovinskog rata, Ministarstvo branitelja je stanove u Grabanicama kupovalo po cijeni od 1.460 eura po četvornom metru, a istovremeno se javno oglašavalo da se stanovi u tim istim zgradama prodaju po cijeni koja je bila 200 do 300 eura niža po kvadratu – upozorio je Pintarić.
Nije problem bio samo u tome. 

 

Stanovi za branitelje po kvadratu plaćeni i 300 eura više od tržišne cijene?

– I dok su se na tržištu stanovi nudili po nižoj cijeni, oglašavano je bilo i to da su u cijenu stana bili uključeni i garaža, odnosno parkirno mjesto. Mi smo garaže i parkirna mjesta još dodatno platili! Samo sam ja oštećen za nekoliko tisuća eura, a u naselju Grabanica riječ je o ukupno 31 stanu – kaže dragovoljac Domovinskog rata, koji je na ratište otišao s 18 godina.
Dokumente koje je prikupio pokazao je i Domjaniću. – Siguran sam da je u tom slučaju bilo nepravilnosti. Ivica je s razlogom ogorčen i ljut – rekao je umirovljenik satnik.

„Odmotati klupko“

I Vesna Kovačić iz Društva Potrošač je istaknula da Pintarić ima pravovaljane i kompetentne zahtjeve. – To klupko stvarno treba početi odmotavati u Varaždinu – ustvrdila je.
Nakon što se susreo sa županijskom državnom odvjetnicom, Pintarić vjeruje kako će njegove prijave i dokumenti ponovno biti proučeni. 

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu te Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu su Pintarićeve kaznene prijave bili odbacili nakon što su prikupili opsežnu dokumentaciju i ispitali veći broj svjedoka. 

Nakon toga je Pintarić iskoristio zakonsko pravo i preuzeo vođenje kaznenog postupka, ali je Županijski sud u Varaždinu pravomoćnim rješenjem odbacio njegove podneske. To ga je i ponukalo na štrajk glađu, dok se sada nada da će se prijave ponovno razmotriti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!