Povežite se s nama

Život i društvo

Teške ovisnosti: internet, mobilna telefonija i društvene mreže

Objavljeno:

- dana

Promocija knjige u Marofu

Kriminalist Dubravko Klarić predstavio je u Novom Marofu svoju novu knjigu „Droga, ovisnost i nasilje“.

Knjiga je osobito zanimljiva jer osim klasičnih ovisnosti progovara i o ovisnosti o internetu, društvenim mrežama i mobilnoj telefoniji.

Ipak, najvećim se dijelom bavi drogom i kriminalom kao posljedicom.

Dubravko Klarić kao cilj svojih knjiga spominje prevenciju. Jer znanje i komunikacija su, veli, moćno oružje u borbi protiv ovisnosti. – Iz dugogodišnjeg životnog i stručnog iskustva se usuđujem reći da u dogledno vrijeme nećemo uspjeti  suzbiti i dobiti rat protiv droga. Dobit ćemo pojedine bitke, ali već i to čini rizik manjim – rekao je Dubravko Klarić, savjetnik vladinog Uredu za suzbijanje zloporabe droge.  

Dubravko Klarić je dosad objavio desetak samostalnih knjiga o problemima ovisnosti.

Ističe se kako većina ovisnosti počinje kao inicijacije u vršnjačku skupinu jer mladima su danas prijatelji i generacija važniji od roditelja.

Knjiga  „Droga, ovisnost i nasilje“ ima preporuku hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prvenstveno je namijenjena roditeljima, prosvjetarima, socijalnim radnicima, pedagozima i drugima koji se bave odgojem i socijalizacijom djece.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Zaljubljenici u “Harliće” guštali u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga vlasnika i ljubitelja Harley Davidson motora Pleter Chapter Croatia (koja je dio međunarodne organizacije vlasnika Harley-Davidsona, Harley Owners Group) prošli vikend od 23. do 25. srpnja održala je svoj tradicionalni HD Relax Weekend po međimurskom i varaždinskom kraju sad već sedmi puta po redu.

Ove godine okupilo se rekordnih stotinjak vozača ovih osebujnih mašina. Svake godine ova brojka je sve veća i veća. Organizatori napominju da se prije 7 godina počelo s 20-ak zaljubljenika. Svake godine pred njima je drugačija ruta i program druženja po međimurskom i varaždinskom kraju.

Tako su ove godine u rutu uključili i Varaždinske Toplice, točnije druženje na terasi pizzerije BERNARDA pizza, pasta, burger gdje su od vlasnika počašćeni Križevačkim kraft pivom dok su građani i posjetioci Varaždinskih Toplica mogli uživati u razgledavanju ovih motora koji su obilježili američku motorističku povijest.

Naravno Varaždinske Toplice samo su jedan dio trodnevnog druženja.

Uspješno prateći dogovoreni program kolona Harley-Davidsona posjetila je još najsjeverniju točku Hrvatske – Žabnik te prvo naftno polja na svijetu u Peklenicama. Jedna od večera organizirana je na Ribnjaku Bernarda u Črečanu uz fiš paprikaš, srneći gulaš i tzv. Self made BBQ  – roštilj kojeg si je svaki bajker mogao osobno roštiljati. Sve to uz tipičnu bajkersku, ali i živu glazbu romskog glazbenog sastava „Zlatna korita“. Na proputovanju zastali su u središtu Čakovca te građanima pripremili malu izložbu motora. S istom namjerom posjetili nakon Varaždinskih Toplica i centar svijeta – Grad Ludbreg. Ručkom su, već tradicionalno, počašćeni u Garaži Hrman u Trnovcu Bartolovečkom.

Nakon ručka kolona je nastavila prema Toplicama Sveti Martin gdje je uz predvečernje kupanje, organizirana večera na bazenu te koktel party do ranih jutarnjih sati. Harley Relax Weekend-u pridružuje se sve više motociklista iz cijele Hrvatske, ali i gosti iz drugih zemalja poput Austrije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, a naš ih kraj, ističu organizatori uvijek iznova oduševi. Hvale ljepotu i raznolikost krajolika, susretljivost domaćina a poseban dojam ostavlja uređenost, od obrađene zemlje i polja do uređenih dvorišta i okućnica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U srijedu pripazite kako vozite jer je policija u akciji “Brzina”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 28. srpnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!