Povežite se s nama

Život i društvo

Teške ovisnosti: internet, mobilna telefonija i društvene mreže

Objavljeno:

- dana

Promocija knjige u Marofu

Kriminalist Dubravko Klarić predstavio je u Novom Marofu svoju novu knjigu „Droga, ovisnost i nasilje“.

Knjiga je osobito zanimljiva jer osim klasičnih ovisnosti progovara i o ovisnosti o internetu, društvenim mrežama i mobilnoj telefoniji.

Ipak, najvećim se dijelom bavi drogom i kriminalom kao posljedicom.

Dubravko Klarić kao cilj svojih knjiga spominje prevenciju. Jer znanje i komunikacija su, veli, moćno oružje u borbi protiv ovisnosti. – Iz dugogodišnjeg životnog i stručnog iskustva se usuđujem reći da u dogledno vrijeme nećemo uspjeti  suzbiti i dobiti rat protiv droga. Dobit ćemo pojedine bitke, ali već i to čini rizik manjim – rekao je Dubravko Klarić, savjetnik vladinog Uredu za suzbijanje zloporabe droge.  

Dubravko Klarić je dosad objavio desetak samostalnih knjiga o problemima ovisnosti.

Ističe se kako većina ovisnosti počinje kao inicijacije u vršnjačku skupinu jer mladima su danas prijatelji i generacija važniji od roditelja.

Knjiga  „Droga, ovisnost i nasilje“ ima preporuku hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prvenstveno je namijenjena roditeljima, prosvjetarima, socijalnim radnicima, pedagozima i drugima koji se bave odgojem i socijalizacijom djece.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati