Povežite se s nama

Život i društvo

Teške ovisnosti: internet, mobilna telefonija i društvene mreže

Objavljeno:

- dana

Promocija knjige u Marofu

Kriminalist Dubravko Klarić predstavio je u Novom Marofu svoju novu knjigu „Droga, ovisnost i nasilje“.

Knjiga je osobito zanimljiva jer osim klasičnih ovisnosti progovara i o ovisnosti o internetu, društvenim mrežama i mobilnoj telefoniji.

Ipak, najvećim se dijelom bavi drogom i kriminalom kao posljedicom.

Dubravko Klarić kao cilj svojih knjiga spominje prevenciju. Jer znanje i komunikacija su, veli, moćno oružje u borbi protiv ovisnosti. – Iz dugogodišnjeg životnog i stručnog iskustva se usuđujem reći da u dogledno vrijeme nećemo uspjeti  suzbiti i dobiti rat protiv droga. Dobit ćemo pojedine bitke, ali već i to čini rizik manjim – rekao je Dubravko Klarić, savjetnik vladinog Uredu za suzbijanje zloporabe droge.  

Dubravko Klarić je dosad objavio desetak samostalnih knjiga o problemima ovisnosti.

Ističe se kako većina ovisnosti počinje kao inicijacije u vršnjačku skupinu jer mladima su danas prijatelji i generacija važniji od roditelja.

Knjiga  „Droga, ovisnost i nasilje“ ima preporuku hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prvenstveno je namijenjena roditeljima, prosvjetarima, socijalnim radnicima, pedagozima i drugima koji se bave odgojem i socijalizacijom djece.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin daje potpore poljoprivrednicima, evo kako se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je sedam javnih poziva za poljoprivrednike s područja Grada Varaždina za 2023. godinu.

A) Sufinanciranje programa samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva (SOPG), obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) te udruga i zadruga –  ukupno raspoloživo 5.400,00 EUR

B) Sufinanciranje izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda na Gradskoj tržnici u Varaždinu za samoopskrbna obiteljska poljoprivredna gospodarstva (SOPG) i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) – ukupno raspoloživo 6.700,00 EUR

C) Sufinanciranje nabave nove opreme za preradu i pakiranje poljoprivrednih proizvoda – ukupno raspoloživo 19.900,00 EUR

D) Sufinanciranje okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina – ukupno raspoloživo 13.300,00 EUR

E) Sufinanciranje prihrane pčelinjih zajednica – ukupno raspoloživo 10.700,00 EUR

F) Sufinanciranje nabave i postavljanje novih plastenika ili staklenika na području Grada Varaždina – ukupno raspoloživo 6.700,00  EUR

G) Sufinanciranje projektne dokumentacije za prijavu projekata na natječaje nacionalnih i međunarodnih fondova – ukupno raspoloživo 6.700,00 EUR

Poljoprivrednicima je na raspolaganju ukupno 69.400,00 EUR kroz sedam mjera koje direktno pomažu poboljšanja razvoja poljoprivredne proizvodnje te poticanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača na području Grada Varaždina.  

Javni pozivi objavljeni su na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina, a rok prijave za sve pozive je 15. prosinca 2023. godine.

 Sve informacije mogu se dobiti isključivo pisanim putem na e-mail adresu [email protected].

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Purgarice i purgari tradicionalno okitili božićno drvce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Adventa u Varaždinu članovi Varaždinske građanske garde su na varaždinskom Korzu okitili purgarsko božićno drvce ukrasima koje su izradile vrijedne članice i najmlađi članovi udruge.

Purgarice su kostimirane dame koje utjelovljuju varaždinske dame, dobrotvorke i aktivistice kroz povijest, a ovom prigodom izradile su s Malim purgarima poseban nakit za ukrašavanje božićnog drvca. Na varaždinskom Korzu pridružili su im se Purgari i time započeli vrijeme posebno radosnog druženja u Adventu.

Tom prigodom pridružila im se i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Varaždina, kojoj je ove godine pripala čast paljenja lampica na okićenoj božićnoj jelki te su joj tako članovi Varaždinske građanske garde zahvalili na odličnoj suradnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje