Povežite se s nama

Život i društvo

Teško bolesni, a bez psihološke pomoći

Objavljeno:

- dana

DAN SIVE VRPCE

U Hrvatskoj godišnje oko 620 ljudi oboli od tumora mozga, od čega je oko 420 malignih tumora.

Problemi oboljelih su brojni, od neinformiranosti javnosti i nedostupnosti molekularne dijagnostike do nuspojava u liječenju. Ipak, glavni problem je nedostatak psihološke pomoći.

Podići svijest

Istaknuli su to iz Hrvatske udruge oboljelih od tumora mozga – Udruge Glia, koja je organizirala obilježavanje Dana sive vrpce, međunarodnog dana oboljelih od tumora mozga. Uz Zagreb, Osijek, Rijeku i Čakovec, u obilježavanje tog dana se 18. lipnja uključio i Varaždin. Na razini Hrvatske događanje je organizirala Udruga Glia, a u Varaždinu su im se pridružili studenti studija sestrinstva Sveučilišta Sjever. Na Franjevačkom trgu bio je postavljen informativni štand s brošurama, a cilj akcije bio je senzibiliziranje javnosti i podizanje svijesti o ljudima među nama koji se bore s ovom teškom bolešću. Građani su rad Udruge mogli podržati dajući simboličnu donaciju za buketić lavande sa sivom vrpcom.

– Odaziv je bio zaista velik i podijelili smo svih 500 buketića – rekla je Marijana Neuberg, članica Udruge Glia i viša predavačica na studiju sestrinstva varaždinskog Sveučilišta Sjever.
Osim nje, na štandu je bilo tridesetak studentica i studenata treće, završne  godine studija sestrinstva, koji su imali glavnu ulogu u dijeljenju brošura i edukaciji građana.

Uzvratili podrškom

– S obzirom na to da Udruga Glia sudjeluje u edukaciji naših studenata, htjeli smo im uzvratiti podrškom na štandu. Studenti su građanima objašnjavali probleme s kojima se suočavaju oboljeli, govorili o simptomima bolesti i prevenciji kroz zdravi način života – opisala je Neuberg.

Dan sive vrpce obilježava se diljem svijeta od 2000. godine. Prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Varaždinska županija je pri samom vrhu prema incidenciji raka. Više stope oboljenja bilježe samo Virovitičko-podravska županija i Grad Zagreb. U 2013. godini na području Varaždinske županije zabilježeno je 12 novih slučajeva tumora mozga.

Teškoće

Nedostupnost molekularne dijagnostike i nuspojave u liječenju dvije su od brojnih teškoća

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dosad potvrđeno 270 slučajeva gripe u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za razliku od prošle sezone, kada nije zabilježen niti jedan laboratorijski potvrđen slučaj gripe, u ovoj sezoni virus gripe je u cirkulaciji pa se sljedećih tjedana može očekivati porast broja oboljelih.

U Referentnom laboratoriju za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) potvrđeno je dosad 270 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od kojih je u 260 uzoraka potvrđen virus gripe A, a u deset uzoraka virus gripe B, doznaje se u srijedu u HZJZ-u.

U subtipiziranim uzorcima gripe A prevladava virus gripe A/H3N2 (221 uzorak), dok je podtip A/H1N1 nađen u šest uzoraka, piše poslovni.hr.

Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva za osobe s povećanim rizikom od teških oblika gripe i njezinih komplikacija.

Nastavite čitati

Život i društvo

U petak tijekom jutra varaždinska policija u akciji “Pojas i mobitel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 21. siječnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju “Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima, te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje