Povežite se s nama

Život i društvo

Teško bolesni, a bez psihološke pomoći

Objavljeno:

- dana

DAN SIVE VRPCE

U Hrvatskoj godišnje oko 620 ljudi oboli od tumora mozga, od čega je oko 420 malignih tumora.

Problemi oboljelih su brojni, od neinformiranosti javnosti i nedostupnosti molekularne dijagnostike do nuspojava u liječenju. Ipak, glavni problem je nedostatak psihološke pomoći.

Podići svijest

Istaknuli su to iz Hrvatske udruge oboljelih od tumora mozga – Udruge Glia, koja je organizirala obilježavanje Dana sive vrpce, međunarodnog dana oboljelih od tumora mozga. Uz Zagreb, Osijek, Rijeku i Čakovec, u obilježavanje tog dana se 18. lipnja uključio i Varaždin. Na razini Hrvatske događanje je organizirala Udruga Glia, a u Varaždinu su im se pridružili studenti studija sestrinstva Sveučilišta Sjever. Na Franjevačkom trgu bio je postavljen informativni štand s brošurama, a cilj akcije bio je senzibiliziranje javnosti i podizanje svijesti o ljudima među nama koji se bore s ovom teškom bolešću. Građani su rad Udruge mogli podržati dajući simboličnu donaciju za buketić lavande sa sivom vrpcom.

– Odaziv je bio zaista velik i podijelili smo svih 500 buketića – rekla je Marijana Neuberg, članica Udruge Glia i viša predavačica na studiju sestrinstva varaždinskog Sveučilišta Sjever.
Osim nje, na štandu je bilo tridesetak studentica i studenata treće, završne  godine studija sestrinstva, koji su imali glavnu ulogu u dijeljenju brošura i edukaciji građana.

Uzvratili podrškom

– S obzirom na to da Udruga Glia sudjeluje u edukaciji naših studenata, htjeli smo im uzvratiti podrškom na štandu. Studenti su građanima objašnjavali probleme s kojima se suočavaju oboljeli, govorili o simptomima bolesti i prevenciji kroz zdravi način života – opisala je Neuberg.

Dan sive vrpce obilježava se diljem svijeta od 2000. godine. Prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Varaždinska županija je pri samom vrhu prema incidenciji raka. Više stope oboljenja bilježe samo Virovitičko-podravska županija i Grad Zagreb. U 2013. godini na području Varaždinske županije zabilježeno je 12 novih slučajeva tumora mozga.

Teškoće

Nedostupnost molekularne dijagnostike i nuspojave u liječenju dvije su od brojnih teškoća

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Od ponoći nove cijene goriva, benzin vjerojatno skuplji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje
Ilustracija

Od ponoći će opet vrijediti nove cijene goriva.

U skladu s informacijama sa stranice cijenagoriva info, benzin će poskupjeti, dok će dizel i autoplin pojeftiniti.

Prosječni spremnik od 50 litara benzina tako je od utorka skuplji za jednu kunu, a prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti za 50 lipa.

Spremnik od 50 litara plina mogao bi biti jeftiniji za kunu i pol.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za razvoj sporta u 2021. godini Grad Lepoglava osigurao 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za provedbu Programa javnih potreba u sportu Grad Lepoglava je ove godine u proračunu osigurao 1.125.000 kuna.

Sredstva su to kojima će se nastaviti sustavno ulaganje u razvoj sporta na području Grada Lepoglave koji 2014. godine prvi u Hrvatskoj ponio titulu Europskog grada sporta. Na to je podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti na kojoj je potpisan Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu.

– Grad Lepoglava grad je sporta čiji razvoj kontinuirano podupiremo značajnim proračunskim sredstvima. Ove je godine taj iznos za otprilike 18 % veći u odnosu na proteklu godinu što pokazuje koliko cijenimo i uvažavamo sport. Sportom se bave sve dobne skupine građana i kod svih njih pozitivno utječe na zdravlje. O tome u kolikoj mjeri vodimo brigu o razvoju sporta govore i značajna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture. U gotovo svim naseljima na gradskom području izgradili smo sportska igrališta. Taj ćemo ciklus zaključiti izgradnju još jednog igrališta i to na području Kameničkog Podgorja. Prošle smo godine realizirali oko pola milijuna kuna vrijedan projekt obnove nogometnog igrališta i svlačionica na sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi kojeg planiramo i dalje uređivati. Planiramo uredit atletsku stazu i tribine, postaviti sportski semafor te izgraditi četverostaznu kuglanu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Ispred Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ugovor je potpisao njen predsjednik Tonko Županić.

– Već treću godinu Grad Lepoglava, s kojim imamo izvanrednu suradnju i koji uvažava potrebe sportaša, povećava iznos sredstava za sport. Vjerujem da će taj kontinuitet biti nastavljen jer je sport važan čimbenik društvenog života našeg grada – rekao je Županić izrazivši nadu da će pandemija koronavirusa posustati i omogućiti bavljenje sportom kako sportašima u klubovima tako i brojnim rekreativcima te ujedno omogućiti realizaciju brojnih planova koje Zajednica ima kad je u pitanju razvoj sporta na području Grada Lepoglave.

Dobru suradnju i koordinaciju sportskih djelatnika i Grada Lepoglave pohvalio je ovom prigodom i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. Poručio je sportašima da gradska potpora sportu i ubuduće neće izostati.

Od ukupno osiguranih 1.125.000 kuna namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu, 770.000 kuna namijenio je za redovnu djelatnost Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, 100.000 kuna za organizaciju Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, 100.000 kuna za nabavu opreme i održavanje sportskih terena povjerenih Zajednici, 115.000 kuna za nabavu dječjih igrala i održavanje sportske opreme, 20.000 kuna za nagrađivanje sportaša za ostvarene sportske rezultate te 20.000 kuna ta malonogometni zimski turnir.

Nastavite čitati