Povežite se s nama

Međimurje

Teta Goga učenicima otkrila zašto je upravo jabuka – kraljica voća

Objavljeno:

- dana

ZANIMLJIVO

U Područnoj školi Krištanovec I. OŠ Čakovec obilježen je Međunarodni dan jabuka. U blizini te škole nalazi se veliki voćnjak, čija je vlasnica Gordana Strnad došla u goste. 

Osim što je donijela puno slasnih i zdravih jabuka učenicima, objasnila im je proces dobivanja ovog, često podcijenjenog, voća. Tako su učenici imali priliku naučiti da priča o ovoj kraljlici voća započinje u sjemenci, a završava u krošnji te da je u svijetu poznato preko 500 vrsta jabuka, a učenici su naučili razlikovati njih šest.

– Teta Goga nam je objasnila što se i kako sve može dobiti od jabuka te da se ni jedan dio jabuke ne baca, a sve ono što ostaje od proizvodnje soka stavlja se u kompost, koji je ujedno i biljno gnojivo za voćke na proljeće – naučili su učenici koji su doznali zašto je važno očuvati tradicionalne vrste sjemenja. Ipak, najdraži dio je bila priprema pogače od jabuka uz pomoć kuharice Marije. Inače, ovu aktivnost provela je učiteljica Veronika Kapelari Horvat kao dio projekta Erasmus+ ELIT.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Franjo Kežman: “Članovi ‘Lire’ s publikom su dijelili energiju!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Privatna arhiva Franje Kežmana/IGH

Četvrt stoljeća djelovanja nedavno je obilježio Big band Čakovec, nakon što je prošle godine koncert odgođen i pomaknut na ovu godinu.

No, znači li to da i bigbendovsko muziciranje u Međimurju općenito postoji tek 25 ili 26 godina? Nipošto! Naime, već početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća rodila se inicijativa za formiranjem sastava koji bi svirao takvu glazbu.

Tako je u ožujku 1983. godine osnovan Zabavni orkestar “Lira”, koji je djelovao nešto manje od desetljeća. O navedenom smo pobliže popričali s Franjom Kežmanom, umirovljenim nastavnikom glazbenog odgoja, koji je vodio Orkestar.

Franjo Kežman – multiinstrumentalist koji je vodio Zabavni orkestar “Lira”

Svoj radni vijek, osim kao profesionalni muzičar, proveo je u Glazbenoj školi u Čakovcu (danas dijelom Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec), u kojoj je predavao klarinet, gitaru i saksofon.

Počeci uz pomoć

– “Lira” je osnovana na moju inicijativu, a pritom su mi strahovito puno pomogli bivši direktor tadašnjega Radničkog sveučilišta Đuro Homan, direktor Čaraparije Josip Mađarić i odvjetnik Marijan Ramušćak. Oni su nam omogućili da imamo prostor, notni papir, uniforme, statut i sve ostalo što nam je trebalo. U početku nas je bilo 17 i stalno smo se vrtjeli oko te brojke – kasnije nas je djelovalo dvadesetak. Što se tiče instrumenata, imali smo kompletni sastav big banda.

U “Liri” su svirali mnogi poznati pojedinci: od prvoga međimurskog župana Marijana Ramušćaka do najpoznatijeg voditelja beličke Limene glazbe Stjepana Taradija Uteka i voditelja Županijskoga tamburaškog orkestra Stjepana Bujana Stipića…

Ja sam u početku i predlagao da se tako zovemo – Big band Čakovec – ali ondašnje političke strukture smatrale su da je taj naziv “previše kapitalistički”. Tako je pao prijedlog da se zovemo Veliki zabavni orkestar “Lira” Čakovec, no kako je to ime bilo dosta dugačko, izbacili smo pridjev “veliki” iz naziva pa je ostalo samo “Zabavni orkestar ‘Lira'”, da bismo kasnije bili poznati samo kratko – “Lira” – objašnjava Kežman.

Prvi nastup “Lire” u Centru za kulturu Čakovec 1984. godine

Dodajmo da je isto ime nosila i udruga glazbenika koja je početkom 70-ih osnovana u Varaždinu. Jedan od suosnivača udruge bio je Marijan Ljubek, o kojem smo već pisali, dok je iznimno aktivnu ulogu u njoj igrao Josip Turk, čovjek direktno zaslužan za stotine koncerata i stvaranje nekih, i u prošlosti i danas, renomiranih izvođača. Naš je sugovornik u Upravnom odboru udruženja članom bio čak 12 godina.

Međimurje – rasadnik glazbenika

– Prvi nastup održali smo povodom Dana Grada Čakovca 1984. godine u Centru za kulturu. Publika je fantastično reagirala! Svirali smo standarde poput “Little brown jug”, “In the mood” i “Sentimental journey” Glenna Millera, djela Artieja Shawa… Moram napomenuti i da smo na ovome području bili unikat, jer je takav orkestar imala još samo RTV Zagreb. Puno aranžmana napravio sam sam, osobito za međimurske popevke kao što su “Mura, Mura” i “Međimurski zdenci”.

Žao mi je, doduše, što nemam puno snimaka. U orkestru su djelovali članovi raznih profila – od pravnika do željezničara! Za one glazbeno manje pismene često smo morali prilagođavati notaciju (smijeh) – prisjeća se Franjo, koji je u orkestru svirao klarinet, saksofone i flautu, ovisno o potrebi. Kaže da su ih prvenstveno vodile emocije. Nastupali su na svakoj važnijoj manifestaciji u Čakovcu te surađivali s drugim sastavima kao što su Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” i mješoviti zbor iz Varaždinskih Toplica.

S nastupa u Knjaževcu

Franjo posebno pamti nastup u Vrbovcu u kojem su nastupali sa “Slavenskim”, a u lijepom sjećanju ostali su i nastupi u Knjaževcu i Varaždinskim Toplicama.

– Svirali smo s velikim užitkom: u sebi kao da smo nosili energiju koju je bilo nužno potrošiti! U sklopu orkestra je djelovao i pomladak, čiji su korijeni ponikli iz 1972. godine kad je u muzičkoj školi djelovao mali zabavni orkestar.

Mali zabavni orkestar

Čakovečki Zabavni orkestar surađivao je i s drugim sastavima kao što su Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” te mješoviti zbor iz Varaždinskih Toplica!

Zadnji nastup pod nazivom “Vremeplov” održali smo u čakovečkome Centru za kulturu 1991. godine. Činilo se prikladnim da završimo upravo u toj ustanovi u kojoj smo i započeli s koncertima. Tada je izbio rat pa je “Lira” prestala s djelovanjem, no neki od članova koji su u njoj svirali postali su dijelom novoformiranog Big banda Čakovec, tako da neki kontinuitet ipak postoji – naglašava Kežman.

Nastavite čitati

Međimurje

Graditeljska škola Čakovec: na sedam okruglih stolova obradit će sedam djela za maturu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Godine čitanja Graditeljska škola Čakovec pokrenula je projekt „Hrvatski na maturi nije bauk“ koji će provoditi u ovoj godini, ali i u idućem polugodištu.

Suradnici u ovom projektu su im Srednja škola Čakovec, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Prirodoslovno-grafička škola Zadar. Ideja je putem sedam okruglih stolova obraditi sedam djela iz Ispitnog kataloga za osnovnu razinu ovogodišnje državne mature.

Godina čitanja

Prvi okrugli stol održan je 20. studenoga, a okupljeni su razgovarali o „Hamletu“, remek djelu Williama Shakespearea. U uvodnom djelu knjižničarka Romina Fic rekla je nekoliko stvari o samom projektu te o načinu njegova provođenja. Potom je uslijedila prezentacija pristiglih učeničkih radova na temu „Hamlet“.

– Vidjeli smo nekoliko izvrsnih rješenja za omot knjige koja su izradili učenici 4.c razreda iz zadarske škole, čija je mentorica profesorica Helena Vulić. Iz iste škole pristiglo je i nekoliko video najava za djelo „Hamlet“ koje su također radili učenici 4.c razreda, zajedno sa svojom mentoricom Vesnom Krnčević. Iz škole domaćina, odnosno naše škole, stiglo je nekoliko straničnika, tj. bookmarkera koje su izradili učenici 4.d razreda (web dizajneri) pod mentorstvom profesora Darija Štokića – pojašnjavaju iz Graditeljske škole Čakovec.

Središnji dio okruglog stola bilo je izlaganje profesorice Srednje škole Čakovec Vesne Prepelić Đuričković koja je prisutnim učenicima vrlo iscrpno objasnila sve „zamke“ vezane uz pisanje eseja na državnoj maturi, ali i na izuzetno zanimljiv i kreativan način predstavila Shakespearovo remek djelo.

Na okruglom stolu sudjelovali su učenici iz čakovečkih srednjih škola, dok su se putem Zooma sa svojim nastavnicima priključili učenici iz Zadra, uz još nekolicinu drugih učenika i nastavnika koji okruglom stolu nisu mogli prisustvovati uživo.

Iz škole objašnjavaju da će svi materijali nastali u ovom projektu, kao i predavanja nastavnika biti objavljeni na eTwinning platformi i time će biti dostupni svim zainteresiranima. Profesorica Ljiljana Ille je na kraju susreta najavila idući okrugli stol koji će se održati 18. prosinca, kada je na redu djelo Ivana Mažuranića „Smrt Smail-age Čengića“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje