Povežite se s nama

Međimurje

Potpisan Ugovor za građevinske radove na rekonstrukciji Tehnološko inovacijskog centra Međimurje

Objavljeno:

- dana

U laboratoriju Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje potpisan je Ugovor za građevinske radove na rekonstrukciji potkrovlja zgrade 22B (TICM1) u okviru projekta „Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije“.

Nakon provedenog postupka javne nabave, najpovoljnija ponuda je bila tvrtke „Tekeli Projekt Inženjering d.o.o“. iz Murskog Središća, čiji je direktor, Igor Tekeli potpisao Ugovor sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

Ukupna vrijednost radova je 3.210.189,44 kuna. Radi se o dijelu projekta vrijednosti 12 milijuna kuna, bespovratne potpore Europskih fondova temeljem prijavljenog projekta ulaganja u poslovnu infrastrukturu Centra znanja.

Župan Matija Posavec istaknuo je da se ovim projektom stvaraju kvalitetniji uvjeti za rad postojećih i dolazak novih poduzeća. Unatoč svim dosadašnjim ulaganjima, prostor bivše vojarne je i dalje veliko gradilište i svijetli primjer ulaganja u znanstvenu izvrsnost, sinergiju obrazovanja te gospodarstva i uspješno privlačenje EU fondova.

– Očekuju nas još dva natječaja, vrijednosti 5,2 milijuna kuna, za adaptaciju druge zgrade i dva milijuna kuna za opremu, nakon čega će se osigurati prostor za 60-tak poduzeća u inkubaciji, što je čak 2% međimurskih gospodarskih subjekata kojima pomažemo u lakšem pozicioniranju na tržištu. Zbrajajući vrijednosti projekata poput Metalske jezgre, Centra kompetentnosti, Centra izvrsnosti, Studentskog doma i sličnih projekata, dolazimo do vrijednosti od 100 milijuna kuna u znanstvenu izvrsnost, što je značajni iskorak u realizaciji strategije Međimurja kao regije inovacija, znanja i visoko dohodovnih radnih mjesta.

Direktor TICM-a, Ivan Plačko, rekao je:

– Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je u osam godina djelovanja u bivšoj vojarni u Čakovcu od apstraktne ideje postao središnje mjesto razvoja novih poduzeća. Dokaz tome su ispunjeni inkubacijski prostori u kojima danas radi stotinu ljudi, pretežno u informatičkom sektoru, i lista čekanja za nove prostore. S partnerima gradimo sustav u kojem već sad stasaju poduzeća koja će promijeniti gospodarsku sliku regije na bolje. U proljeće 2019. godine, nakon završetka radova na potkrovlju, imat ćemo dodatnih 17 ureda, i prvi co-working prostor u Međimurju – ukupno 400 kvadratnih metara vrhunski opremljenih uredskih prostora. Ova investicija, uz investiciju u dodatnu zgradu TICM3, za koju su sredstva osigurana u okviru istoga projekta, omogućit će nam da radimo još kvalitetnije na pružanju podrške međimurskom gospodarstvu.

Igor Tekeli osvrnuo se na početak radova koji će trajati 10 mjeseci, te opisao izvođenje konstrukcijskih i građevinskih radova. Istaknuo je da će se ugraditi više od 40 tona željeznih profila da bi se dobio novi atraktivniji vizual potkrovlja.

– Upravo završavamo zgradu na ulazu u vojarnu. I ovaj projekt će biti kvalitetno i na vrijeme završen – zaključio je Tekeli.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su zamjenica direktorice za strateško planiranje Redee, Ana Kralj, te voditeljica Odjela za razvoj u Redei, Maša Tomašić.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje