Povežite se s nama

Život i društvo

Tihomir Hozmec stari – novi predsjednik Udruge pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u subotu je prisustvovao godišnjoj izbornoj skupštini Udruge pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin. Uz pripadnike Udruge, skupštini su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, general Mladen Mikolčević, načelnici Općine Petrijanec Željko Posavec i Općine Sračinec Božidar Novoselec te predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja Varaždinske županije.

Predsjednik Udruge Tihomir Hozmec podnio je izvješće o radu udruge u proteklom razdoblju, usvojen je novi Statut te su izabrana nova tijela udruge. Za predsjednika Udruge je ponovo izabran Tihomir Hozmec, a za zamjenika Franjo Bukovčan. 

Gradonačelnik Neven Bosilj zaželio je članovima udruge svako dobro i u budućem radu.

– Nastavite raditi odlično kao i do sada. Širite istinu o Domovinskom ratu, čuvajte uspomenu na slavni put 104. brigade i, ono što je po meni možda najvažnije, čuvajte uspomenu na vaših trideset poginulih suboraca koji, dok je vaše udruge, sigurno neće biti zaboravljeni. Uz pomoć Grada Varaždina prošle ste godine riješili pitanje prostora udruge i drago mi je što sada imate primjereno mjesto za održavanje vaših sastanaka i rad. Mi ćemo i dalje pratiti i podržavati rad udruge, ne samo moralno već i financijski. Još jednom vam čestitam – rekao je gradonačelnik.

Župan Stričak je istaknuo je kako smo zahvaljujući prvenstveno žrtvi svih hrvatskih branitelja danas članica najprestižnijih asocijacija na svijetu, Europske unije, NATO saveza, Eurozone i Schengenskog prostora.

– Koliko su nam te asocijacije bitne dovoljno govori činjenica da su od 1999. godine naši vojnici sudjelovali u mirovnim misijama u čak 30 zemalja svijeta. Taj podatak najbolje govori koliko je svijet još uvijek pun nestabilnosti i  određenih izazova. Stoga je za svaku pohvalu rad vaše udruge, vaših članova koji i nadalje rade za dobrobit svakog čovjeka. Pri završetku smo s pisanjem knjige o svim našim ratnim postrojbama s područja Varaždinske županije. Po njenom tiskanju po prvi puta ćemo konačno na jednom mjestu imati sve podatke o našim braniteljima, njihovom ratnom putu, ustroju, poginulima, mjestima pogibije – rekao je župan.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje