Povežite se s nama

Život i društvo

Tihomir može samo ležati, a trpi neizdržive bolove

Objavljeno:

- dana

Tihomir Jelušić, student teologije, bori se protiv adenokarcinoma rektuma

Iza 25-godišnjaka, koji može ležati isključivo na leđima, čak je pet operacija, a mora na novu, dosad najtežu. Međutim, to će biti moguće tek kada ojača. Od prošlog tjedna je kod kuće, a o njemu se brinu roditelji, majka je bez posla, a otac u invalidskoj mirovini

Ima samo 25 godina, a već se godinu dana bori za život trpeći neizdržive bolove. Iza Tihomira Jelušića, studenta pete godine teologije iz Visokog, čak je pet operacija. Lani mu je dijagnosticiran adenokarcinom rektuma zbog čega je bio podvrgnut radikalnom kirurškom zahvatu. Nažalost, bio je to tek početak teške bitke.

Bolest ne uzmiče

Sedam tjedana kemoterapije i zračenja, ali bolest ne uzmiče.

– Uslijedila je nova, još jača i teža kemoterapija. A onda, nakon tri ciklusa, kroz nezaraslu ranu na trtici počeo je izlaziti sadržaj iz tankog crijeva. Hitna hospitalizacija, nova operacija i zatvaranje fistule. Za opsežniji zahvat nije dovoljno fizički jak. Naime, nekada jak mladić sada je kost obložena kožom – potresno opisuje Ivan Mužina, Tihomirov tetak.Prošlo je svega deset dana, a već je uslijedila nova dijagnoza, paralitički ileus. Laički rečeno, crijeva se nisu probudila i počela raditi. Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.Opet hitna operacija.

Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.”

– I tako leži mladić star 25 godina s ranom na trtici, prikopčan na cjevčice. Ne može ležati na boku, ne može na trbuhu… Samo na leđima. Bolovi strašni – navodi Mužina.
Svoje pismo poslao je uoči Tihomirovog dolaska kući, u Visoko. Od prošlog tjedna je u svojemu domu, ali samo zato da bi ojačao i mogao ići na novu tešku operaciju.
– Da, trebam na novu operaciju, na tko zna koliko još – rekao nam je Tihomir.

Veliki troškovi

Nužne su mu razne higijenske potrepštine, mora i masirati tijelo, jer leži i ne može se okrenuti u krevetu. Njegov otac ga masira kremama s anesteticima ne bi li mu olakšao bolove. I to moraju kupovati, jer se takvi preparati ne dobivaju na recept.Međutim, nužan je i poseban režim prehrane kako bi 25-godišnjak ojačao.

Student pete godine teologije je prošao sedam tjedana kemoterapije i zračenja

Njegovi roditelji, koji skrbe o još dvoje djece, Tihomirovoj sestri srednjoškolki i bratu koji je tek počeo raditi, jedva su podnijeli dosadašnje financijske izdatke. Otac je u invalidskoj mirovini, a majka nezaposlena.  A Tihomiru više nego ikada prije trebaju pomoćna ljekovita sredstva, sok od cikle, aronije, sve što bi ga ojačalo nakon teških kemoterapija. Financijski je iscrpljena i obitelj njegovog tetka.Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.”Tihomir ni sam ne zna kako su mu dosad uspijevali pomoći, nisu ga s tim opterećivali. On se bori, kaže, dan po dan.
– Treba ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed – kaže nam veliki borac.
Pomoći možemo uplatom na njegov broj računa: HR9123900013290844871, model 00, poziv na broj 3290844871.

Razgovarah sinoć s Tihomirom. Trosatni telefonski razgovor… Priča mi o bolovima, o patnji, o vjeri, ali i o tome kako se loše osjeća, jadno, bespomoćno. Priča mi kako ima svega nekoliko stotina kuna… Što da učinim? Sjedam za tipkovnicu i pišem. Kome? Svima za koje mislim da mogu na bilo koji način pomoći ovom mladom čovjeku u njegovoj borbi za život.”Ivan Mužina

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!