Povežite se s nama

Život i društvo

Tihomir može samo ležati, a trpi neizdržive bolove

Objavljeno:

- dana

Tihomir Jelušić, student teologije, bori se protiv adenokarcinoma rektuma

Iza 25-godišnjaka, koji može ležati isključivo na leđima, čak je pet operacija, a mora na novu, dosad najtežu. Međutim, to će biti moguće tek kada ojača. Od prošlog tjedna je kod kuće, a o njemu se brinu roditelji, majka je bez posla, a otac u invalidskoj mirovini

Ima samo 25 godina, a već se godinu dana bori za život trpeći neizdržive bolove. Iza Tihomira Jelušića, studenta pete godine teologije iz Visokog, čak je pet operacija. Lani mu je dijagnosticiran adenokarcinom rektuma zbog čega je bio podvrgnut radikalnom kirurškom zahvatu. Nažalost, bio je to tek početak teške bitke.

Bolest ne uzmiče

Sedam tjedana kemoterapije i zračenja, ali bolest ne uzmiče.

– Uslijedila je nova, još jača i teža kemoterapija. A onda, nakon tri ciklusa, kroz nezaraslu ranu na trtici počeo je izlaziti sadržaj iz tankog crijeva. Hitna hospitalizacija, nova operacija i zatvaranje fistule. Za opsežniji zahvat nije dovoljno fizički jak. Naime, nekada jak mladić sada je kost obložena kožom – potresno opisuje Ivan Mužina, Tihomirov tetak.Prošlo je svega deset dana, a već je uslijedila nova dijagnoza, paralitički ileus. Laički rečeno, crijeva se nisu probudila i počela raditi. Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.Opet hitna operacija.

Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.”

– I tako leži mladić star 25 godina s ranom na trtici, prikopčan na cjevčice. Ne može ležati na boku, ne može na trbuhu… Samo na leđima. Bolovi strašni – navodi Mužina.
Svoje pismo poslao je uoči Tihomirovog dolaska kući, u Visoko. Od prošlog tjedna je u svojemu domu, ali samo zato da bi ojačao i mogao ići na novu tešku operaciju.
– Da, trebam na novu operaciju, na tko zna koliko još – rekao nam je Tihomir.

Veliki troškovi

Nužne su mu razne higijenske potrepštine, mora i masirati tijelo, jer leži i ne može se okrenuti u krevetu. Njegov otac ga masira kremama s anesteticima ne bi li mu olakšao bolove. I to moraju kupovati, jer se takvi preparati ne dobivaju na recept.Međutim, nužan je i poseban režim prehrane kako bi 25-godišnjak ojačao.

Student pete godine teologije je prošao sedam tjedana kemoterapije i zračenja

Njegovi roditelji, koji skrbe o još dvoje djece, Tihomirovoj sestri srednjoškolki i bratu koji je tek počeo raditi, jedva su podnijeli dosadašnje financijske izdatke. Otac je u invalidskoj mirovini, a majka nezaposlena.  A Tihomiru više nego ikada prije trebaju pomoćna ljekovita sredstva, sok od cikle, aronije, sve što bi ga ojačalo nakon teških kemoterapija. Financijski je iscrpljena i obitelj njegovog tetka.Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.”Tihomir ni sam ne zna kako su mu dosad uspijevali pomoći, nisu ga s tim opterećivali. On se bori, kaže, dan po dan.
– Treba ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed – kaže nam veliki borac.
Pomoći možemo uplatom na njegov broj računa: HR9123900013290844871, model 00, poziv na broj 3290844871.

Razgovarah sinoć s Tihomirom. Trosatni telefonski razgovor… Priča mi o bolovima, o patnji, o vjeri, ali i o tome kako se loše osjeća, jadno, bespomoćno. Priča mi kako ima svega nekoliko stotina kuna… Što da učinim? Sjedam za tipkovnicu i pišem. Kome? Svima za koje mislim da mogu na bilo koji način pomoći ovom mladom čovjeku u njegovoj borbi za život.”Ivan Mužina

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje