Povežite se s nama

Život i društvo

Tihomir može samo ležati, a trpi neizdržive bolove

Objavljeno:

- dana

Tihomir Jelušić, student teologije, bori se protiv adenokarcinoma rektuma

Iza 25-godišnjaka, koji može ležati isključivo na leđima, čak je pet operacija, a mora na novu, dosad najtežu. Međutim, to će biti moguće tek kada ojača. Od prošlog tjedna je kod kuće, a o njemu se brinu roditelji, majka je bez posla, a otac u invalidskoj mirovini

Ima samo 25 godina, a već se godinu dana bori za život trpeći neizdržive bolove. Iza Tihomira Jelušića, studenta pete godine teologije iz Visokog, čak je pet operacija. Lani mu je dijagnosticiran adenokarcinom rektuma zbog čega je bio podvrgnut radikalnom kirurškom zahvatu. Nažalost, bio je to tek početak teške bitke.

Bolest ne uzmiče

Sedam tjedana kemoterapije i zračenja, ali bolest ne uzmiče.

– Uslijedila je nova, još jača i teža kemoterapija. A onda, nakon tri ciklusa, kroz nezaraslu ranu na trtici počeo je izlaziti sadržaj iz tankog crijeva. Hitna hospitalizacija, nova operacija i zatvaranje fistule. Za opsežniji zahvat nije dovoljno fizički jak. Naime, nekada jak mladić sada je kost obložena kožom – potresno opisuje Ivan Mužina, Tihomirov tetak.Prošlo je svega deset dana, a već je uslijedila nova dijagnoza, paralitički ileus. Laički rečeno, crijeva se nisu probudila i počela raditi. Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.Opet hitna operacija.

Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.”

– I tako leži mladić star 25 godina s ranom na trtici, prikopčan na cjevčice. Ne može ležati na boku, ne može na trbuhu… Samo na leđima. Bolovi strašni – navodi Mužina.
Svoje pismo poslao je uoči Tihomirovog dolaska kući, u Visoko. Od prošlog tjedna je u svojemu domu, ali samo zato da bi ojačao i mogao ići na novu tešku operaciju.
– Da, trebam na novu operaciju, na tko zna koliko još – rekao nam je Tihomir.

Veliki troškovi

Nužne su mu razne higijenske potrepštine, mora i masirati tijelo, jer leži i ne može se okrenuti u krevetu. Njegov otac ga masira kremama s anesteticima ne bi li mu olakšao bolove. I to moraju kupovati, jer se takvi preparati ne dobivaju na recept.Međutim, nužan je i poseban režim prehrane kako bi 25-godišnjak ojačao.

Student pete godine teologije je prošao sedam tjedana kemoterapije i zračenja

Njegovi roditelji, koji skrbe o još dvoje djece, Tihomirovoj sestri srednjoškolki i bratu koji je tek počeo raditi, jedva su podnijeli dosadašnje financijske izdatke. Otac je u invalidskoj mirovini, a majka nezaposlena.  A Tihomiru više nego ikada prije trebaju pomoćna ljekovita sredstva, sok od cikle, aronije, sve što bi ga ojačalo nakon teških kemoterapija. Financijski je iscrpljena i obitelj njegovog tetka.Treba se boriti dan po dan. Ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed.”Tihomir ni sam ne zna kako su mu dosad uspijevali pomoći, nisu ga s tim opterećivali. On se bori, kaže, dan po dan.
– Treba ići dalje. Trebaš sebe natjerati da ideš naprijed – kaže nam veliki borac.
Pomoći možemo uplatom na njegov broj računa: HR9123900013290844871, model 00, poziv na broj 3290844871.

Razgovarah sinoć s Tihomirom. Trosatni telefonski razgovor… Priča mi o bolovima, o patnji, o vjeri, ali i o tome kako se loše osjeća, jadno, bespomoćno. Priča mi kako ima svega nekoliko stotina kuna… Što da učinim? Sjedam za tipkovnicu i pišem. Kome? Svima za koje mislim da mogu na bilo koji način pomoći ovom mladom čovjeku u njegovoj borbi za život.”Ivan Mužina

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Ronioci iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina čistili podmorje na području Marine Betina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 20. travnja, održana je akcija čišćenja podmorja područja Marine Betina koju je inicirala sama Marina, a organizirala udruga tamošnjih Argonauta.

Na akciji se skupilo 30-ak ronioca, domaćih iz RK Murter-Kornati te iz Varaždina i to iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina, koji su ujedno i obučeni ronioci.

Čistilo se na cijelom području Marine Betina, a roniocima su pomogli i volonteri na kopnu. Skupilo se svega, od starih guma, akumulatora pa do metalnih kolica iz supermarketa, a sveukupno oko 4 metara kubičnih otpada koji je pravilno zbrinulo lokalno komunalno poduzeće Ježinac d.o.o.

– Ova je akcija bila i dijelom veće akcije naziva Rezolucija zemlja, koja već treću godinu mobilizira volontere diljem Hrvatske kako bi čistili okoliš i podizali svijest o važnosti ekološke odgovornosti. U subotu je tako u svega dva sata akcije zajednički prikupljeno više od 40 tona otpada, što jasno pokazuje koliko je problem zagađenja prisutan. Tako smo i mi u Marini Betina uvidjeli da ćemo se svakako tamo još vraćati na akcije čišćenja kako bi onima koji dolaze iza nas ostavili čišći okoliš nego što smo ga našli – ističu organizatori.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreškim i Čakovečkim mažoretkinjama brojne medalje na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečke mažoretkinje protekli vikend sudjelovale su na 27. Državnom prvenstvu u mažoret plesu u Krapini. Predstavile su se sa četiri sastava i otplesale ukupno 22 koreografije.

U Međimurje su se vratile sa 11 medalja, 5 zlatnih, 1 srebrnom i 5 brončanih

Ludbreške mažoretkinje s Državnog prvenstva u mažoret plesu vratile su se s šest medalja, tri zlatne i tri srebrne. Ujedno su ostvarile i plasman na Europskom prvenstvu.

-Još smo pod dojmovima 27. Prvenstva Hrvatske u mažoret plesovima, održanom u Krapini proteklog vikenda, gdje se okupilo više od 800 sudionika iz 17 hrvatskih gradova. Sedam koreografija i sedam prilika da pokažemo što možemo iskoristili smo u potpunosti i kući se vratili sa šest medalja: tri zlatne, tri srebrne i jednim, ali vrijednim četvrtim mjestom – poručile su Ludbreške mažoretkinje.

Zahvalile su svima na podršci.

-S fantastičnim koreografijama, koje su nam donijele zlatne medalje, ostvarili smo plasman na Europsko prvenstvo u nizozemskom Eindhovenu! Svima, a bilo ih je mnogo (treneri, roditelji, obitelji, donatori, volonteri, navijači i mnogi drugi) koji su bili dio ovog putovanja, od srca hvala! Njihova podrška, pomoć i predanost su nas i doveli do ovih sjajnih uspjeha – stoji u objavu na Facebooku Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje