Povežite se s nama

Međimurje

Tijekom godine odrađeni brojni programi u sklopu akcije „Grad Mursko Središće – prijatelj djece“

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

U svoje višegodišnje planove Mursko Središće uvrstio je pokretanje akcije “Grad Mursko Središće – prijatelj djece”. Da bi se program ostvario potrebno je provesti niz koraka koje vode do statusa Grada prijatelja djece.

Članovi Koordinacijskog odbora akcije “Grad Mursko Središće –  prijatelj djece” sastali su se u utorak, 19. prosinca, kako bi predsjednica Odbora Kristina Nestić članove pobliže upoznala s Izvedbenim planom akcije, dok je predsjednica Društva „Naša djeca“ Ivana Maltarić iznijela aktivnosti koje Društvo provelo u 2017. godini. 

– Grad Mursko Središće u proračunu izdvaja značajna sredstva za djecu i mlade s područja grada – od sufinanciranja dječjih vrtića, izleta i maturalnih putovanja, besplatne članarine u Gradskoj knjižnici i čitaonici, besplatnih udžbenika i bilježnica, povećanja naknada za novorođene i studente koji su primili nagrade na fakultetima te niz drugih programa koji su potrebni za provođenje svakodnevnih aktivnosti. Na dobrom smo putu da postanemo Grad prijatelj djece –  istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Kristina Nestić iznijela je pojašnjenje Izvedbenog plana akcije “Grad Mursko Središće – prijatelj djece” u kojem je razrađen kronološki pregled svih odrađenih aktivnosti u 2017. godini, a koji uključuje udruge s područja Grada koje se bave odgojem djece, obrazovanjem, kulturom, sportom, ali i podrškom i pomoći roditeljima u odgoju.

Ivana Maltarić članovima je predstavila aktivnosti koje je Društvo „Naša djeca“ provelo tijekom 2017. godine. Od igraonice „Tepih u gradu Mursko Središće“ koja je provedena u suradnji s MURID-om, radionice u Područnoj školi Peklenica “Dječja prava i obaveze” do upoznavanja djece školske dobi s gradonačelnikom Draženom Srpakom povodom Dječjeg tjedna te raznoraznih radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće.

U Koordinacijskom odboru akcije „Grad Mursko Središće – prijatelj djece“ nalaze se: Ivana Maltarić, Kristina Nestić, Dora Stojko, Genoveva Krsnik, Karmen Srpak, Ivana Sakač, Jurica Novak, Marko Strojko, Kristijan Antolović, Anica Varga, Josip Šajnović, Igor Šegović, Anamarija Turk Bičanić, Slavko Bregović, Dražen Srpak, Dunja Dobranić, Lara Podgorelec, Mirjana Mošmondor, Snježana Doničar Zadravec, Dejan Orehovec, Grozdana Žagar, Dinko Šarić, Marta Tuksar i Ivan Goričanec.

Izvor: Mursko Središće
Foto:

Međimurje

U Prelog stigla maskota: Pesjanek će na manifestacijama uveseljavati i educirati najmlađe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna u Prelog stigla maskota Pesjanek, jedinstveni turistički proizvod koji će prvenstveno služiti za privlačenje mladih obitelji s djecom na manifestacije i događanja u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga, ali i za osvještavanje publike o važnosti očuvanja okoliša te raznolikosti dravskoga krajolika.

Maskota je nabavljena u okviru projekta „Integracija legende o Pesjaneku u turističku ponudu Grada Preloga u obliku maskote“, koji se velikim dijelom temelji na radu i istraživanjima Maje Lesinger, voditeljice Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, koja je pomogla TZ-u u aktivnostima povezanim s legendom o Pesjaneku.

Maskota će također podupirati i nadograđivati projekt Aqua Adventures – Povezivanje i nadogradnja turističke ponude na jezerima zajedničkim razvojem novih i inovativnih prekograničnih turističkih proizvoda i unapređenjem prekograničnih turističkih destinacija (Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.) koji se trenutno provodi na Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog, a koji je prvenstveno orijentiran na ekoturizam.

Tko je Pesjanek?

Legenda o Pesjaneku inspirirana je mističnim dravskim krajolikom i pričala se djeci od davnih vremena kao način upozoravanja na opasnosti koje vrebaju kraj Drave i na seoskim puteljcima u kasnim noćnim satima.

U prvoj polovici 20. stoljeća počela se zapisivati, a prije nekoliko godina se revitalizirala i počela koristiti u kulturne i književne svrhe.

Njegova je glava velika i žuta poput tikve, ruke dugačke kao vrbe, prsti poput pruća, noge poput žabljih krakova, prsa su mu dlakava poput konjske grive, rep dugačak kao gušterov, a zbog majčina prokletstva ima samo jedno oko, ali njime vidi sve. 

Živi u rijeci Dravi iz koje, uz prodoran krik, izlazi po zločestu djecu i nestašne djevojke.

Njegova pojava je jedinstvena na području Međimurja i predstavlja veliki potencijal za proširivanje turističke ponude Grada Preloga.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 157 novih slučajeva zaraze i jedna preminula osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 364 uzorka, od čega su evidentirana 154 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,3% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 3. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 165 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1199.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.247 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 115 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 osoba, otpušteno je 15 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 87 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Sutra, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9:00 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje