FOTOSL / ilustracija

U Biblioteci „Nokaut“ poznate zagrebačke nakladničke kuće HENA COM upravo je objavljena nova knjiga varaždinskoga književnika Denisa Peričića, zbirka priča „Tijelo od snova“, podnaslovljena kao „Priče buduće prošlosti“.

To je četvrta njegova zbirka priča, druga u ovoj biblioteci, a ukupno već 27. autorska ili suautorska knjiga. Uredio ju je Kruno Lokotar, jedan od najuglednijih hrvatskih književnih urednika.

Vješt eksperimentator

Zbirka sadrži 19 priča, od kojih su mnoge već nagrađene na raznim natječajima, pa je i naslovljena prema priči „Tijelo od snova“, za koju je autor dobio prestižnu međunarodnu Nagradu „Lapis Histriae“.

Glavni likovi su povijesne ili izmišljene osobe u stvarnim ili mogućim, odnosno u fantastičnim ili simboličkim situacijama. To su, redom: veliki leksikograf Ivan Belostenec, hrvatski misionari Ivan Vezdin i Nikola Ratkaj, jedan mađarski đilkoš i njegov konj, Nikola Tesla i njegov varaždinski ujak, zatim glavni Hitlerov kartograf, pa Churchill i Roosevelt, potom Miljenko Stančić i njegov brat, udovica hrvatskog branitelja i njezin anđeo, urbani zavodnik i duh koji ga opsjeda, varaždinski prevoditelj i njegov argentinski dvojnik, jedan Zagrepčanin i njegov klon, turisti koji u blizini Rijeke nailaze na monstrume, sin i otac s različitih strana života i smrti, gradonačelnik koji vlada stotinama godina, Trajan koji nije rimski car, jedan filmaš i jedan div, jedna kardinalica i trojica papa, pa čak i jedan povijesno važan – vagon. Tu je i priča „Naš put je dug i njime se teško stupa“, prozna verzija nagrađene i uspješno izvođene drame „Pekel na zemli“. Samo je jedna priča na kajkavskom, ali to je isključivo zato što je autor nedavno objavio zbirku sabranih kajkavskih priča.

Ako se ovo ne čini dovoljno zanimljivim, citirajmo uredničku bilješku: „Peričić je izraziti postmodernist, vješt eksperimentator raznim jezičnim varijetetima, eruditski i profesionalno upućen u literarnu tradiciju, referentan na književni, umjetnički i medijski univerzum, no sve to ne opterećuje formu; štoviše, Peričić začudnom lakoćom zaokružuje svoje raznorodne fabule u intrigantne cjeline. Motivsko-tematski dijapazon je impresivan (priče su smještene u razdoblje od 17. do 31. stoljeća!), a klasična i znanstvena fantastika, horor, satira, sjetna poetičnost, izrazita duhovnost i brutalni realizam supostoje skladno i prirodno, baš kao i prošlost, sadašnjost i budućnost. Potraga za dušom se nastavlja – u ‘Pričama buduće prošlosti’ Denisa Peričića.“

Zbirku krasi iznimna naslovnica kojom dominira fascinantna fotografija varaždinskog novinara Srećka Lebinca.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Potporu je na posljednjemu natječaju Ministarstva kulture dobila i zbirka sabranih dramskih tekstova Denisa i Anite Peričić „Spektakli, mirakuli i sjete“, koja će u izdanju nakladničke kuće Vitez Rolando biti objavljena ujesen. U međuvremenu, tijekom ljeta očekuje se prijevod Peričićeve prve zbirke priča „Krvavo“ na češki jezik, što su u cijelosti realizirali prevoditelj Josef Kodet, istaknuti češki kroatist i slovenist, i nakladnička kuća Altenberg iz Jihlave.

Sva izdanja bit će predstavljena i u Varaždinu, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena. Više o knjizi „Tijelo od snova“ i mogućnostima njezine nabave može se naći na https://hena-com.hr/.

Komentari

Komentara

loading...