Povežite se s nama

Međimurje

Već peti put na Državnome natjecanju: Tina Čatlaić iz Gimnazije Josipa Slavenskog druga u državi!

Objavljeno:

- dana

Na Državnome natjecanju iz hrvatskog jezika, koje je od 7. do 9. svibnja održano u Zadru, velik uspjeh postigla je učenica trećeg razreda čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Tina Čatlaić.

Osvojila je drugo mjesto u državi. Još je impresivniji skor mlade Tine uzme li se u obzir činjenica da je dosad na državnoj razini sudjelovala pet puta, od čega je dva puta bila državna prvakinja, a tri puta viceprvakinja. Tim povodom razgovarali smo s Tinom o dojmovima s natjecanja, prilikama u školi i planovima za ljeto.

Rezultati

– Princip je manje-više isti svake godine. Prvog smo dana stigli u Zadar nakon relativno kratkog putovanja autobusom. Drugog dana ujutro odvezli smo se do Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, koja je ove godine bila škola-domaćin, i napisali ispit. Predvečer su objavljeni privremeni rezultati, pa smo imali otprilike pola sata za uvid u testove i žalbeni postupak. Trećeg dana ujutro objavljeni su službeni rezultati.

U sobi sam bila s Mišom Ovčar i Dorom Rebrek, koje su također učenice naše gimnazije. Iz naše je županije na državnu razinu išla i Lara Jakšić, osmašica iz Goričana, u pratnji profesorice Snježane Granatir. Moja je mentorica bila profesorica Mirjana Vidović, koja mi je, kao i svake godine, bila velika potpora. Profesorica Zlatka Grahovec, Dorina i Mišina mentorica, nije išla s nama jer je u to vrijeme bila na edukaciji u Španjolskoj u okviru projekta Erasmus – kaže Tina.

Kako je bilo organizirano natjecanje?
– Ispit se piše dva školska sata i ima tridesetak zadataka. Obuhvaćeno je gradivo sve od sedmog razreda osnovne škole. Često ljudi misle da natjecanje iz hrvatskog jezika obuhvaća i književnost, ali to je pogrešno. Za državnu razinu u srednjoj školi uči se povijest jezika. Proučavaju se i narječja, to jest specifične značajke kajkavskoga, čakavskoga i štokavskog. Prvi razred srednje smatram najtežim jer tamo ima najviše zadataka vezanih uz fonetiku i fonologiju.

Jeste li imali slobodnog vremena?
– Da, najbolji je dio bio razgled Zadra. Prošetale smo se od crkve sv. Donata do Pozdrava Suncu, a onda smo sjele s mentoricama na kavu na Kalelargi i uživale u pogledu. To nam je dobro došlo kao opuštanje nakon opširnog i zahtjevnog ispita.

Kakvi su planovi za ljeto?
– Najprije 13. lipnja putujem na maturalac u Grčku i Italiju. Zatim me čekaju gostovanja u Šibeniku i Kotoru s Dramskim studijem Dada. Krajem ljeta, to jest u kolovozu, ponovno ću pohađati Školu medijske kulture, koja će se ove godine održati u Varaždinu, i to u isto vrijeme kad traje Špancirfest. Tamo ću čak dočekati i proslaviti svoj 18. rođendan. Jedva čekam!

Želim što više čitati knjige i gledati filmove tijekom ljeta jer me školske i dodatne obveze, nažalost, za vrijeme trajanja školske godine često sprečavaju u tome. Po mogućnosti ću posjetiti neke festivale – kaže Tina.

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisana Povelja o prijateljstvu sportskih zajednica Preloga i Velike Gorice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, dugogodišnje prijateljstvo i suradnju sa Zajednicom sportskih udruga Grada Velika Gorica, okrunila je u srijedu, 29. ožujka, potpisivanjem Povelje o suradnji.

Povelja „Sportske zajednice prijatelji“ potpisana je s namjerom učvršćivanja suradnje, razmjene iskustava, zbližavanja članstva, stvaranja trajnih sportskih veza te suradnje na promociji i razvoju sporta u Prelogu i Velikoj Gorici.

Povelju su potpisali predsjednici i tajnici sportskih zajednica Goran Kovačić i Darko Blažinčić s jedne te Dejan Naranđa i Neven Hercigonja s druge strane, a svoj potpis na Povelju stavio je i direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen.

Svečanom činu potpisivanja upriličenom u Gradskoj upravi Velike Gorice, nazočio je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar sa svojim zamjenikom Nevenom Karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Darko Bekićem, dok je delegaciju Grada Preloga predvodio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

– Ono što mene osobno veže s Velikom Goricom su brojne ljute odigrane rukometne utakmice. Niti i poveznica ima u sportu, a tu su naravno i brojna prijateljstva zbog čega mi je drago što ćemo ostati u dobrim i otvorenim odnosima. Ono čemu se posebno nadam su budući uspješni zajednički sportski projekti – naglasio je Ujlaki.

U Velikoj Gorici putem sportske Zajednice djeluju 52 punopravne članice s više od 7000 sportaša, dok preloška broji tridesetak udruga s više od 1200 registriranih sportaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje