Povežite se s nama

Crna kronika

Tisuće komada oružja taljeno u – ventile

Objavljeno:

- dana

Javno uništavanje oružja u Metalskoj industriji Varaždin

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Programa ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj u Varaždinu je priređeno javno uništavanje oružja tijekom kojeg je 1.566 komada pištolja, pušaka i drugog lakog oružja završilo u talionici željeza iz kojeg će se lijevati ventili i drugi proizvodi Metalske industrije Varaždin (MIV).

– UNDP obično sudjeluje u razvoju i gradnji, no sada se veselim uništavanju. Problem nezakonitog držanja oružja nije izražena samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko ima malog i lakog oružja, no procjene govore da jedan komad otpada na svakog osmog stanovnika.  Godišnje od tog oružja strada pola milijuna ljudi, od čega 300 tisuća u ratovima, a ostali gube živote u vrijeme mira. Stoga UN ne preporučaj skladištenje, već uništavanje oružja jer svaki uništeni komad znači – jedan život spašen,  naglasila je Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj prigodom javnog uništavanja oružja u MIV-u.

Uništavanje oružja, kojim je bilježeno dvadeset  godina članstva RH u UN,  provedeno je u sklopu  regionalnog programa EU-a „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana“.  Za ovaj projekt  ukupno je izdvojeno 1,6 milijun eura, od čega je u Hrvatskoj utrošeno 400.000 eura.  Zahvaljujući tome, tijekom pet godine u dvadeset je navrata uništeno više tisuća komada oružja, 81 milijun komada streljiva i tone eksplozivnih naprava, dok je u Zagrebu uređeno centralno skladište MURAT u kojem će skladištiti višak oružja.

– Cilj programa „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana“ nije bilo samo uništavanje nezakonitog oružja, već i podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja nezakonitog oružja te poticanje dobrovoljne predaje oružja policiji. Ovim programom, koji spada u najučinkovitije takve vrste koje je podupirao UN, Hrvatska pokazuje da dosljedno ispunjava nacionalne i europske norme, naglasio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te dodao da policija nastavlja rad na sigurnosti građana preventivnom akcijom „Manje oružja, manje tragedija“.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje