Povežite se s nama

Crna kronika

Tisuće komada oružja taljeno u – ventile

Objavljeno:

- dana

Javno uništavanje oružja u Metalskoj industriji Varaždin

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Programa ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj u Varaždinu je priređeno javno uništavanje oružja tijekom kojeg je 1.566 komada pištolja, pušaka i drugog lakog oružja završilo u talionici željeza iz kojeg će se lijevati ventili i drugi proizvodi Metalske industrije Varaždin (MIV).

– UNDP obično sudjeluje u razvoju i gradnji, no sada se veselim uništavanju. Problem nezakonitog držanja oružja nije izražena samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko ima malog i lakog oružja, no procjene govore da jedan komad otpada na svakog osmog stanovnika.  Godišnje od tog oružja strada pola milijuna ljudi, od čega 300 tisuća u ratovima, a ostali gube živote u vrijeme mira. Stoga UN ne preporučaj skladištenje, već uništavanje oružja jer svaki uništeni komad znači – jedan život spašen,  naglasila je Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj prigodom javnog uništavanja oružja u MIV-u.

Uništavanje oružja, kojim je bilježeno dvadeset  godina članstva RH u UN,  provedeno je u sklopu  regionalnog programa EU-a „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana“.  Za ovaj projekt  ukupno je izdvojeno 1,6 milijun eura, od čega je u Hrvatskoj utrošeno 400.000 eura.  Zahvaljujući tome, tijekom pet godine u dvadeset je navrata uništeno više tisuća komada oružja, 81 milijun komada streljiva i tone eksplozivnih naprava, dok je u Zagrebu uređeno centralno skladište MURAT u kojem će skladištiti višak oružja.

– Cilj programa „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana“ nije bilo samo uništavanje nezakonitog oružja, već i podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja nezakonitog oružja te poticanje dobrovoljne predaje oružja policiji. Ovim programom, koji spada u najučinkovitije takve vrste koje je podupirao UN, Hrvatska pokazuje da dosljedno ispunjava nacionalne i europske norme, naglasio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te dodao da policija nastavlja rad na sigurnosti građana preventivnom akcijom „Manje oružja, manje tragedija“.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

U centru Varaždina ukradeni parfemi vrijedni 11.000 kuna, a u Ludbregu skupa alkoholna pića iz trgovine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na meti lopova ponovno su alkohol i parfemi, javila je varaždinska policija.

U ponedjeljak, 5. prosinca, oko 18 sati, u trgovini u Gospodarskoj ulici u Ludbregu, nepoznati je počinitelj otuđio više komada alkoholnog pića u vrijednosti od oko 1400 kuna. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

U petak, 2. prosinca, te u subotu, 3. prosinca, dvojica nepoznatih muškaraca ušla su u trgovinu na Franjevačkom trgu u Varaždinu te otuđili dvadesetak parfema, ukupne vrijednosti oko 11.000 kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja i ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Općina Sračinec objavila video na kojem su lopovi ukrali adventske svijeće i nudi nagradu za informacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S adventskog vijenca u centru Sračinca u subotu, 3. prosinca, nestala je svijeća.

Ekipa se dovezla autom i lagano u prtljažnik ubacila svijeću.

– Molimo sve koji imaju saznanja o kome se radi da to jave u Općinu Sračinec na telefon 042712110 ili na mail [email protected] U slučaju da informacija rezultira pronalaskom počinitelja, Općina Sračinec će za informaciju isplatiti primjerenu nagradu – stoji na Facebook stranici Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje