Povežite se s nama

Kultura

Tisuću izvođača privuklo je 10 tisuća posjetitelja

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL

U varaždinskoj katedrali u kojoj se nije moglo naći mjesta za sve koji su te večeri željeli biti ondje i na kojemu je nastupilo 180 izvođača, završile su 45. Varaždinske barokne večeri. Za Davora Bobića, ravnatelja, to znači dvije stvari.

Prvo će imati čak “puna” dva dana odmora, drugo – početak priprema za Barokne večeri 2016. godine. – Već pomalo dosadno zvučim s frazom da “je ovaj Festival bio najbolji u njegovoj povijesti”, ali, eto, isto mislim i ove godine, govori Davor Bobić, kojemu tijekom razgovora neprestano zvoni telefon. –

Ove godine smo s Francuskom kao zemljom partnerom zaista napravili vjerojatno najveći festival u povijesti Baroknih večeri. Po opsegu, veličini i duljini trajanja.

“Vodeći umjetnički festival u Hravtskoj” 

Izvodilački dosezi francuskih umjetnika su nemjerljivi. Neću biti skroman – vjerojatno je ovo trenutno vodeći umjetnički festival u Hrvatskoj. Ne samo što je specijaliziran za jedno povijesno razdoblje. Barokne večeri su, zaključimo, stvar prestiža, veli Bobić. Možda zvuči neskromno, ali ravnatelj nema niti razloga biti skroman. Barokne večeri su festival koji za sveukupan budžet od 250 tisuća eura odrađuje bolji posao od festivala istoga ranga koji uglavnom raspolažu s 2,5 milijuna.

To već dokazuje i činjenica da Barokne ne trebaju tražiti zemlju partnera jer zemlje same nude partnerstvo. Sljedeće je godine to Španjolska dok, kako eksluzivno doznajemo zemlja partner Baroknih večeri 2017. će godine biti Mađarska. 

Potvrdan odgovor

– Već dulje vremena razmišljam kako bi bilo dobro da neka od susjednih zemalja bude partner. Neki me dan zove hrvatske generalna konzulica u Mađarskoj i veli da je mađarski ministar kulture osobno zatražio prijem na kojemu je izrazio želju da Mađarska već 2017. godine bude zemlja partner. Već 12. listopada na dan kad Španjolci slave svoju nezavisnost, službeno će biti objavljeno partnerstvo. To dovoljno govori o značaju Festivala u Europi i svijetu, govori Davor Bobić koji vjeruje da su ove godine i nagrade vrlo dobro podijeljene. Zaista su ih dobili oni najbolji. Vjerujem da su ovo zlatna vremena Festivala – priča Bobić. 

 

Konzulica u Mađarskoj mi je rekla da je tamošnji  ministar kulture  izrazio želju da Mađarska već 2017. bude zemlja partner

Na Baroknim je večerima nastupilo više od 1000 izvođača. Iduće će ih godine vjerojatno biti i više. – Jako sam iznenađen. Na moj mail pozivnicu za nastup, u roku 48 sati svi do jednog pozvanog, najvećeg izvođača španjolske glazbe, odgovorilo je potvrdno. Festivalom prodefilira oko 10 tisuća posjetitelja – veli. Točno na dan kad smo vodili ovaj razgovor, 1. listopada, proslavljeno je 45. godina Varaždinskih baroknih večeri. Na Festival uvijek dođe dvadesetak akreditiranih veleposlanika u Hrvatskoj. – To je okupljanje najvećeg diplomatskog zbora nakon Brijuna – odgovara Bobić na naše pitanje zašto hrvatski političari, ako već ne zbog kulture, onda zbog prestiža, osobito pred izbore kad obilaze sve i svašta, nisu vidjeli potencijal u dolasku na Barokne večeri, odgovara da bi to trebalo pitati njih same.

 

– U normalnim, civilizacijskim društvima i sredinama, u velikim državama, nezamislivo je da nitko iz državnog vrha ne bi došao poduprijeti takvu manifestaciju. Ali to je stvar politike u koju ne želim ulaziti, govori Bobić, ističući da je to i zacrtana misija Festivala. – Jako mali grad i jako velika tradicija – ističe.

“Vjerujem da su ovo zlatna vremena Festivala”, Davor Bobić

Barokne večeri su festival s najviše privatnog novca. Dubrovačke ljetne igre imaju 22 posto vlastitih prihoda, a VBV 33 posto. – To dovoljno govori, – zaključuje Bobić.

Ove su godine po prvi put na Festival stigle dvije organizirane grupe švicarskih turista. – Riječ je o bogatim ljudima koji prate festivale sličnog karaktera u Europi i svi zajedno moramo na tome više poraditi. To je budućnost Festivala. Nažalost, premalo je pomoći Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, lokalnih turističkih zajednica. Dok se Festival ne stavi na europsko tržište, da ciljano dođu ljudi koji to prate, nećemo dostići maksimum. Pokušali smo razgovarati, ali turistički djelatnici možda uopće ne shvaćaju potencijal takvog događanja – kaže Bobić. 

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje