Povežite se s nama

Međimurje

“Tito je iz Varaždina dirigirao pokoljem čak 560.000 ljudi!”

Objavljeno:

- dana

JESTE LI ZNALI?

– Nijedan komunistički sustav, uključujući i SSSR, nije osudio i pogubio toliko ljudi koliko Titov režim. U Jugoslaviji je pogubljeno 644 svećenika, časnih sestara i sjemeništaraca, 45 puta više nego u Slovačkoj. Blaženi Stepinac je samo jedan od 100.000 osuđenih na 30.000 montiranih procesa – rekao je prof. dr. Josip Jurčević na vrlo posjećenoj, dvoipolsatnoj tribini koju je u palači Herzer u ponedjeljak, 1. kolovoza, organiziralo Hrvatsko žrtvoslovno društvo, a vodio ju je Josip Kocijan.

– Tito je upravo iz Varaždina, i to poslije rata a ne u ratnom kaosu, dirigirao pokoljem u kojem je, prema Rankoviću, likvidirano više od 560.000 ljudi, a 3 milijuna ih je provedeno kroz logore. Dosad je otkriveno 1.700 masovnih grobnica. Ako ne vjerujete da je Tito zločinac, dođite u Hudu jamu, gdje je živo zazidano 3.000 ljudi. Takav komunizam proizveo je velikosrpsku politiku, a u Srbiji su na vlasti Nikolić, Vučić i Dačić, sljedbenici Miloševića i Šešelja. Iskrivljava se prošlost i izdaje se hrvatski nacionalni interes, zbog čega smo kao članovi Hrvatskoga nacionalnoga etičkog sudišta osudili Tita, ali i Mesića, Josipovića, Pusićevu, Pupovca i druge koji to čine – rekao je prof. dr. Zdravko Tomac, nekoć istaknuti sudionik komunističkog sustava, ali potom i „samolustrirani“ obraćenik.

 

U istočnoj Europi samo u Hrvatskoj i BIH nije provedena lustracija!

Stoga je lustracija nužna, iako je prilika za to propuštena još 90-ih, istaknula su obojica profesora. Sve postkomunističke zemlje provele su neku vrstu lustracije, barem u vidu administrativnih zabrana obnašanja javnih dužnosti, osim Hrvatske i BIH. Ne radi se samo o Titu, „desetome najvećemu masovnom ubojici 20. stoljeća“, nego i o „ubojicama za pisaćim stolom“ (kako je Hannah Arendt nazvala intelektualce i činovnike u nacizmu). Nastala je biološka, demografska rupa i duhovna pustoš potpuno poremećenih vrijednosti i simbola. U obrazovnom, kulturnom i medijskom sustavu „ni vjetrić demokracije nije zapuhao“, veli Jurčević. Neshvatljivo je, istaknuto je, kako je u većinski katoličkoj zemlji za predsjednika mogao biti izabran Josipović, čovjek koji se kao deklarirani agnostik izjašnjava protiv vjere kao humanističke vrijednosti. No, „ne treba se čuditi zločincima, nego onima koji glasaju za neokomuniste, stoga provedimo lustraciju ili samolustraciju, jer oni ne smiju naprijed“. Lustracija nije osveta, nije zlostavljanje, nego prosvjetljenje, pročišćenje. Možemo se i sami lustrirati, što možemo učiniti tako, ističe Jurčević, „da ne glasamo za one koji rade štetu Hrvatskoj i njezinim građanima“.

Izvor:
Foto:

Međimurje

MMČ povodom Noći muzeja pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

– U petak, 29. siječnja, u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja – rekli su iz čakovečkog Muzeja.

Izložbeni koncept elaborira život obitelji Zrinski putem političkih i vojnih tema te tema iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično.

Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene, grofice Sofije Löbl.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Petak u Međimurju uz 36 novih slučajeva zaraze koronom, i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 137 osoba, od čega je evidentirano 35 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 22. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 60 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili putem e-mail adrese [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati