Povežite se s nama

Život i društvo

„Titovi egzekutori u jami zazidali oko 3.000 živih muškaraca, žena i djece“

Objavljeno:

- dana

TRIBINA

Pred čak stotinjak posjetitelja, u organizaciji Inicijative građana, u utorak, 16. kolovoza, u palači Herzer održana je tribina o jugokomunističkom stratištu Huda jama, na kojoj je, uz projekciju, govorio Roman Leljak, vodeći slovenski istraživač UDB-inih arhiva i zločina.

Bila je to i prilika za predstavljanje njegove knjige „Huda jama – strogo čuvana tajna“, koja je lani objavljena i u prijevodu na hrvatski.
Roman Leljak rođen je 1964. u Đurmancu (po majci je Hrvat, potomak plemićke obitelji Belošević), a u Sloveniju seli kao dijete. Završava vojne škole u Sarajevu, Beogradu i Pančevu, specijaliziravši se za šifranta u JNA. S takvim „insajderskim“ iskustvom uviđa karakter sustava, pa već krajem 80-ih istražuje stratišta Križnog puta, razgovara sa svjedocima, pa i s počiniteljima, o čemu zarana piše u slovenskim medijima, stekavši i epitet „Simona Wiesenthala za udbaše“. Prvi je javnosti objelodanio istinu o Hudoj jami, rudniku u Općini Laško, u koji su pobjednici u svibnju i lipnju 1945. doveli, kako se pretpostavlja, oko 3.000 muškaraca, žena i djece (među njima i ranjenike i invalide) te ih žive zakopali i zazidali.

Bacali ih vezane

Kad Tita dočekuju u Celju, za to vrijeme njegovi egzekutori ubijaju oko 17.000 ljudi iz obližnjeg logora Teharje, što je samo mali dio osoba koje su neposredno nakon rata okrutno pogubljene bez ikakvog suđenja. O Hudoj jami Leljak u knjizi piše: „Zatvorenike su svezali u skupine po deset. Vozili su ih tristo metara u rudnik, do jame, koja je imala promjer oko osam a dubinu oko stotinu metara. Ljude su poredali na jamin rub, pucali su u prvoga, u koljeno ili u trbuh, tako da je on padao u dubinu i za sobom vukao sve druge“. Umirali su u mukama od gušenja krvlju i zbog manjka kisika, pa su im tijela ostala djelomično mumificirana. O tome se dugo nije smjelo govoriti, a nitko za to nije odgovarao, iako su neki od egzekutora još živi. Svi ubojice bili su Slovenci, a žrtve većinom Hrvati te Slovenci i Nijemci. 
U predgovoru knjige prof. dr. Josip Jurčević je napisao: “Taj je zločin toliko zastrašujući i sramotan ne samo za komunističku vlast nego i za cijeli ljudski rod, da pred njim ostaju posve užasnuti i najiskusniji istraživači”.

Upravo ovih dana, nakon 7 godina, ponovno počinje ekshumacija posmrtnih ostataka (ovaj put svih) te njihova premještanja i pokapanja u Spominskem parku u Mariboru, što će, kako se pretpostavlja, zbog broja žrtava potrajati punih 17 mjeseci. Roman Leljak na tribini je otkrio i imena rezervnih pripadnika UDB-e u Varaždinu. U nakladi Školske knjige uskoro izlazi njegova knjiga s imenima svih pripadnika UDB-e.

Udbaši danas

Poseban gost tribine bio je Franc Breznik, zastupnik u Državnemu zboru RS, koji se osvrnuo na kontinuitet totalitarnog mentaliteta od 1945., preko ubojstva Stjepana Đurekovića, za koje su osuđeni Perković i Mustač, pa sve do sada. Rekao da je „lumpenproletarijat“ došao kao „nitko i ništa“, zatrvši u „klasnom genocidu“ elitu i srednji sloj, obrtnike, tvorničare i intelektualce, kako bi osigurao svevlašće ne samo sebi nego i svojim potomcima. Ustvrdio je da je i danas kapital u njihovim rukama, stoga nam treba „komunistički Nürnberg“. „No kad to kažemo, proglašavaju nas fašistima, ali mi smo antifašisti poput Adenauera ili de Gaullea, a ne poput ubojica kakvi su bili Staljin i Tito“, rekao je uz ovacije posjetitelja. U razgovoru s novinarima iznio je i podatak da je Tito 1946. odbio savezničku ponudu za preseljenje cijelog pogona Mercedesa u Varaždin ako zaposli njemačke stručnjake. Tito je to odbio riječima da ne želi imati posla s fašistima. U raspravi je sudjelovao i general Zdravko Jakop, pomoćnik ministra obrane, koji je pozvao na svetu misu za žrtve kod Višnjice.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje