Povežite se s nama

U fokusu

Tjedno u svijet 130.000 kožnih dijelova za volane automobila

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJE

– Iz pogona Wollsdorfa u Jalžabetu tjedno izađe 130.000 komada krojenih djelova za volane, a bude li potrebno, proizvodnja se u kratkom roku može povećati na 150.000 komada – rekao je Andreas Kindermann, predsjednik Uprave ove austrijske tvrtke koja je u Poduzetničkoj zoni u Jalžabetu otvorila podružnicu u kojoj je zaposleno čak 300 radnika.

Ova izvozno orijentirana austrijska tvrtka kojoj je sjedište u Austriji vodeći je proizvođač kože za automobile, namještaj i zrakoplove, a uz proizvode od gotove kože proizvodi i dijelove od kože te navlake za sjedala te u svojim pogonima diljem svijeta zapošljava oko tisuću ljudi. Posljednjih godina doživljava pozitivne trendove u poslovanju i veliki rast zbog čega su i odlučili proširiti poslovanje i izgraditi podružnicu nadomak Varaždina.

– Koža koja se proizvede u Austriji ovdje se reže, a potom se ti dijelovi isporučuju za autoindustriju diljem svijeta – rekao je Kindermann u petak na svečanom otvorenju podružnice ove austrijske tvrtke u Jalžabetu na kojem je uz župana Predraga Štromara i načelnika Općine Jalžabet Mirka Magića bio i ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Ako može Jalžabet, onda mogu i svi ostali u Hrvatskoj – poručio je Grčić

– Proizvodi iz ove tvornice naći će se u rukama a najbogatijih ljudi diljem zemaljske kugle. Ovo je jedan od projekata koji pokazuju da se u Hrvatsku isplati ulagati, no ovo je ujedno i dokaz da nije istina ono što se za Hrvatsku govori, a to je da administracija ne radi svoj posao. U ovom slučaju sve potrebne dozvole, uključujući i građevinsku, tvrtka je dobila vrlo brzo, pa ako to može Jalžabet, onda mogu i svi ostali u Hrvatskoj – poručio je Grčić i istaknuo kako je Vlada u ovom slučaju podruprijela ovakav projekt, zajedno s jedinicama lokalne samouprave te će tako biti i s ostalim takvim investicijama.

Iako je priznao da su bili pomalo skeptični oko rokova dovršetka tvornice, župan Predrag Štromar potvrdio je da je investitor dobio sve potrebne dozvole u roku tri tjedna. Ipak, najviše ga veseli 300 novih radnih mjesta, ali i plaće radnika.

– Imam informacije da će i plaće radnika u ovoj tvornici biti iznad prosjeka. Moram reći da su naši radnici odlični i zato ih treba platiti – rekao je Štromar.

Rad pod klimom

Radnici će raditi i u dobrim uvjetima jer tvornica austrijske tvrtke u Jalžabetu najmodernije je tehnički opremljena. Ugrađene su čak i solarne kupole za osvjetljenje prostora koje proslijeđuju sunčevu svjetlost, a cijela je zgrada klimatizirana, što znači da se proizvodni prostor ne grije samo zimi, već se u ljeti i hladi. Također, strojevi i samo postrojenje Wollsdorf opremljeno je visokom tehnologijom te se u Jalžabetskom pogonu nalaze tri nova najmodernija sjekača te jedno dodatno postrojenje za rezanje dijelova kože koji se koriste za izradu zračnih jastuka.

U planu je i povećanje obujma proizvodnje. Iako se odjel za razvoj sa šivaonom za povećanje proizvodnje još nalazi u Austriji, u planu je njegovo preseljenje u Jalžabet, a u izradi su već i prve narudžbe za izradu kože u području zrakoplovne industrije. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje