Povežite se s nama

Zabava & Stil

Tko će biti svjetski prvak u “Čovječe ne ljuti se!, a tko će se okititi “drekastom” medaljom

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu Prvenstvo

Pred nama je sportski događaj godine u svijetu i ovom dijelu galaksije – 2. Svjetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Grada Varaždina u igri “Čovječe ne ljuti se!” u disciplini “Onk bak” u organizaciji Udruge Trash.

 I ove godine na kultnim Olimpijskim igrama društvenih igara očekuju se borci iz svih dijelova Varaždina, a prvenstvo će ove godine imati i međunarodni karakter jer je svoj dolazak najavila i jaka reprezentacija Međimurja. Prijave za natjecanje su otvorene i svi ljubitelji sporta, borbe i dobre zabave pozvani su da se prijave. Pobjednik će biti nagrađen peharom “Zlatni banzek” i novčanom nagradom u iznosu od 1000 kuna, a gubitnik prvenstva tradicionalnom “Drekastom medaljom”.

2. Svjetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Grada Varaždina u igri “Čovječe, ne ljuti se!” u disciplini “Onk bak” bit će održano u subotu, 17. lipnja, s početkom u 15:00 sati u Caffe baru Elephant u Varaždinu.

Društvenu igru ‘Čovječe, ne ljuti se’ znaju gotovo svi no disciplina Onk Bak nije igra već borba. Od pamtivijeka ljudi teže natjecanju i odmjeravanju vještina. I dok su pobjednici zlatnim slovima upisani u povijesne knjige, poraženi često završe u ropotarnici povijesti. Onk Bak ispravlja tu nepravdu i jednako vrednuje i pobjednika, ali i poraženog. Pobjednik se nagrađuje posebnih peharom “Zlatnim banzekom”, dok se poraženom dodjeljuje mitska “drekasta” medalja koja zauvijek označava njegov poraz, a dužan je nositi i “kapu” kako bi mu se ostali igrači i publika lakše rugali. Natjecanje je to, nikako igra, u kojoj igrači konstantno vrše psihološki pritisak jedni na druge pokušavajući izbaciti protivnika iz ravnoteže. Urote, dogovori, ismijavanje, ruganje i prevrati standardni su dio natjecanja koje je na taj način preraslo u nešto više od igre.

Prijave za natjecanje su otvorene, a prijaviti se mogu samo punoljetne osobe. Kotizacija iznosi 30 kuna, a uplaćuje se na mjestu događaja prilikom preuzimanja figurica i kockice. Zainteresirani za nastup moraju poslati svoje ime i prezime, e-mail adresu, borbeno ime ili nadimak te godinu rođenja na e-mail [email protected] ili u inbox facebook stranice Udruge Trash. Prijavljenim igračima putem e-maila bit će dostavljena pravila igre i ostali detalji natjecanja.

Pobjednik natjecanja bit će nagrađen “Zlatnim banzekom” i novčanom nagradom u iznosu od 1000 kuna dok će poraženom biti dodijeljena “Drekasta medalja”.

Podsjetimo, prošle je godine na prvenstvu nastupilo 28 boraca iz svih dijelova Varaždina i šire, a titulu prvaka Varaždina i svijeta osvojio je borac kodnog imena Jourek FTP koji je najavio da kreće u obranu titule. Riječ je o iskusnom igraču koji je ubilježio i nastupe na neslužbenim svjetskim prvenstvima u varaždinskom Gojancu i mađarskom Kaposvaru no bez većih uspjeha.Titula najgoreg igrača prvenstva je pak nakon šokantne završnice pripala je borcu kodnog imena Titan kojemu je tako dodijeljena «Drekasta medalja».

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

FOTO Duško Kuliš svojim hitovima rasplesao Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Duško Kuliš, pjevač koji je na glazbenoj sceni skoro četiri desetljeća, na jučerašnjem je koncertu dobro zabavio publiku u Sračincu.

Bilo je tu plesa i veselja, a publika je s legendarnim pjevačem stihove njegovih hitova pjevala uglas.

Današnji dan rezerviran je za nastup kuburaša, defile folklornih društava kroz Sračinec te nadletanje paraglajdera. Održat će se i smotra folklora, kao i u večernjim satima nastup Željka Bebeka.

Nastavite čitati

Međimurje

Nakon godine dana bez nastupa: “Kome zvono zvoni?” Improvgrupe.002 opet jaše

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lani se pod svima poznatim teškim uvjetima taman prije pandemije publici premijerno predstavila Improvgrupa.002, međimurska improvizacijska glumačka trupa s intrigantnom idejom: u obliku skečeva na licu mjesta smišljati replike, situacije, pokrete i druge elemente zamišljenih i/ili zadanih situacija, često s vrlo nepredvidljivim rezultatima.

Ova ideja zahtijevala je, s obzirom na težinu bilo kakvoga improvizacijskog izražavanja, veliku dozu hrabrosti, no naši izvođači naišli su na izrazito pozitivni prijam od međimurske publike, pri čemu ne mislimo nužno na prisustvo COVID-a u krvi.

Trupa je u međuvremenu održala još nekoliko zapaženih nastupa koliko im je to dopuštala epidemiološka situacija, a sad je došlo vrijeme i za početak nove sezone!

Raznovrsni skečevi

– U malim zemljama poput Hrvatske improvizacija u ovom obliku gotovo je avangardna pojava – kaže voditelj, inicijator osnutka, glavni moderator i očinska figura Improvgrupe.002 Bruno Kontrec. Dodaje da se radi o kazališnoj formi koja se sastoji od raznovrsnih skečeva: publika i sama sudjeluje u šouu, jer se od njih povremeno traže prijedlozi za određene scene i stvari koje moderator od njih traži. To pak znači da glumci na licu mjesta smišljaju izvedbu.

Bruno Kontrec

– Naš šou, koji nosi ime “Kome zvono zvoni?”, je interaktivan, no svatko sudjeluje samo ako to želi. Mogućnosti su beskrajne: jedan skeč tako može od glumaca tražiti da razgovaraju samo uz pomoć pitanja, dok drugi zahtijeva da tijekom izvedbe mijenjaju uloge, a treći da nakon svake replike triput skoči na samo jednoj nozi! – objašnjava Kontrec. Dodaje da rekvizite posuđene od publike tijekom nastupa, poput sto kuna, vraćaju samo na upit.

Uzor članicama i članovima Improvgrupe britanska je improvizacijska emisija “Whose line is it anyway?”, čija je američka verzija još i popularnija od originala.

– U toj su emisiji gostovala mnogobrojna poznata lica iz svijeta komedije. Voljeli bismo nešto slično razvijati na svoj način – ističe Bruno.

Uz njega, Improvgrupu.002 čine i Mario Jakšić, Silvio Štefanac, Kristina Štebih, Marko Baksa, Alen Barbić te Dalibor Strišković. Većina njih je pritom dobro poznata ljubiteljima kazališne umjetnosti na tlu Međimurja, budući da su mnogi dijelom jedne od dviju poznatih čakovečkih kazališnih družina: profesionalaca Pinkleca i amatera Štolcera.

Improvizacije utorkom

Počevši u listopadu, kreće tribina IMPUT (IMProvizacije UTorkom). Datumi su poznati, a što se tiče mjera, međimurska će trupa navedeno za svaki događaj najavljivati posebno.

– Za kraj sezone zamislili smo veći open air nastup koji planiramo za 12. srpnja 2022. Svi će se nastupi održati kod čakovečkog Prostora. Predstavit ćemo neke nove ideje, skečeve, a potencijalno i goste. Kako je od našega zadnjeg nastupa prošla godina dana, jedva čekamo da se ponovo predstavimo zainteresiranima! – poručuje Bruno.

Dodaje da su u planu i šouovi po drugim mjestima u regiji, poput Murskog Središća, Belice i Strahoninca, ali i drugdje u Hrvatskoj – primjerice, u Rijeci te Karlovcu.

– Već se na prvi pogled vjerojatno vidi da smo izrazito komercijalno nastrojeni pa apeliramo na sve zainteresirane za kvalitetnu komičarsku ekipu da nas zovu na krstitke, vjenčanja, sprovode i slične manifestacije, jer možemo postati što god žele, s izuzetkom poslova koji uključuju lopatu. Silvio, naime, ima problema s koljenom još iz nogometnih dana, a Marko je zaradio bolove u leđima kopajući krumpir kod bake u Gardinovcu – naglašava Kontrec.

Na kraju “za ozbać” dodajmo da se Improvgrupi.002 možete javiti putem Facebooka ili Instagrama ako ih želite dovesti kako bi nastupali i u vašemu mjestu!

Planirane datume nastupa pogledajte niže.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje