Povežite se s nama

U fokusu

Tko će platiti cijenu nove vizije gradskih tvrtki? Odlaze Vlašić, Vrdoljak i Bašić?

Objavljeno:

- dana

NOVAC

Većina gradskih tvrtki lani je ostvarila profit, a neke su i prilično zaradile. Ali ostvarivanje visokog profita s gledišta javnog interesa ne mora uvijek značiti uspjeh.

Visoka zarada u trgovačkim društvima koje se bave javnim uslugama znači dvije stvari: ili da su njihove usluge preskupe ili da se nije ulagalo u javni interes. A baš je taj javni interes – ma koliko frazeološki zvučalo – njihov jedini cilj.

Gradske tvrtke, lani su prihodovale nešto više od 400 milijuna kuna

Gradske tvrtke lani su prihodovale nešto više od 400 milijuna kuna, bez rezultata Razvojne agencije Sjever Dan, kojeg još uvijek nema. Ukupna dobit je 23.98 milijuna.
Od 13 tvrtki najveći ukupni prihod je ostvario Termoplin s 236,2 milijuna kuna (dobit 21,9 milijuna). Slijede Varkom sa 106,7 milijuna (dobit milijun), Parkovi 18 milijuna (dobit 462 tisuće), Gradska tržnica 7,2 milijuna (dobit 125,9 tisuća), Vartop oko pet milijuna (28,2 tisuće), Varaždinske vijesti manje od 4,5 milijuna (dobit 30,2 tisuće), Centar kompetencije za obnovljive izvore energije 2,6 milijuna (122 tisuće), Tehnološki park 2,3 milijuna (169 tisuća), Zona Sjever 1, 8 milijuna (116,7 tisuća), Čistoća 27,722 milijuna kuna uz dobit od 27 tisuća. Gubitaši su Varaždin Airport i Aquacity.

Najveći rast dobiti, 35 posto, odnosno 21,9 milijuna kuna je imao Termoplin, a novčano je zakazala Zona Sjever s padom od 610 tisuća kuna u odnosu na godinu prije. Dobit Varaždinskih vijesti je s oko 350 tisuća kuna pala na 30 tisuća, a znatniji pad imaju i Centar kompetencije (60 posto) i Tehnološki park s 40-ak posto.

Iako ima velikih padova, ove brojke su očekivane. Tvrtke koje su dobro poslovale i dalje zarađuju, druge su u stagnaciji, dok dobit nekih varira iz godine u godinu. Ali dok zarada kod poduzeća na tržištu znači dobitak, kad se govori o gradskim tvrtkama zarađivanje nije kriterij uspjeha. Štoviše – smatra Željko Bunić, predsjednik Gradskog odbora za proračun i financije – u Trgovačkim društvima koje se bave javnim servisom po definiciji treba zadovoljiti potrebe građana, a ne zaraditi.

On kao dobar primjer navodi Čistoću, koja godišnje ima oko 20 do 50 tisuća kuna dobiti. Prihodi su znatno veći – 27 milijuna kuna – ali, kako veli Bunić, sav novac se ulaže u poboljšanje usluge i amortizaciju.

Smrdi, užasno smrdi

Nedavno je član Odbora za financije i proračun Davor Patafta upozorio na veliki novac Varkoma koji je oročen na bankovnom računu, pa se upitao zašto onda voda nije jeftinija.
Baš je Varkom tipičan primjer kako ne bi smjele poslovati gradske tvrtke. – Ima novaca, ali kao gradska tvrtka je neuspješan. Još uvijek ima puno dijelova grada bez kanalizacije, što znači da nije ispunio svoju funkciju. Razlozi uoće nisu bitni – govori Željko Bunić i spominje još jedan neuspjeh Varkoma: smrad iz pročistača. – Je li Varkom mogao riješiti problem? Po našem mišljenju jest. Je li mogao ići čvršće prema onima koji uzrokuju smrad? Sigurno jest. Ako ti netko u kanalizacijski sustav godinama ispušta više organskog otpada nego što smije, pa to već 10 godina smrdi, ne možeš reći da si uspješna tvrtka. Nisam artikulirano iz Varkoma nikad čuo da pročistač ne radi dobro zato što netko ispušta puno više organskog otpada od dozvoljenog. Nitko nije kriv, a smrdi. Ovo je frazeologija, ali javni interes je zaista najvažnij za gradsku tvrtku. A tu je javni interes da građani dođu na kupalište i da im tamo ne smrdi – oštar je vijećnik.

Tko će morati otići ?
Bit će smjena u nadzornim odborima, ali i na čelima gradskih tvrtki.
Iako se službeno još uvijek ne spominju imena direktora koji će morati otići, neslužbeno saznajemo da sigurno odlazi direktor Varkoma Vlado Vlašić, a najvjerojatnije i direktor Parkova Marin Bašić te Dubravko Vrdoljak iz Vartopa.
Iz gradonačelnikovog ureda nitko ne želi demantirati niti potvrditi ovu vijest. Smjene su najavljene odmah nakon preuzimanja vlasti. U Gradu su bili jasni i rekli da neće samo figurirati u nadzornim odborima nego će se i ponašati kao ono što jesu: vlasnici. – Gradonačelnik Habuš je šutio, slušao, kimao glavom. Mi ćemo sigurno aktivno sudjelovati – rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.
To konkretno znači, rezolutan je, da će s upravom dogovarati viziju, poslovni plan i javni interes. Ono što su dosad radili direktori.
– Nadzorni odbor je bio folklor i podjela naknada za sjedenje, ali zapravo za sudjelovanje u političkoj kampanji – smatra Željko Bunić, predsjednik gradskog Odbora za proračun i financije.
U nadzornim odborima je najviše članova HNS- a, pa će njihovi kadrovi najlošije proći u novoj kadrovskoj križaljci.

Tu je i velik novac izgubljen na poništenim natječajima za Aglomeraciju, ali i Aquatehnika. Tvrtka kći se smatra velikim propustom Varkoma. Varkom je vlasnik Aquatehnike, pa joj ne može davati poslove, a vlasnici Varkoma su jedinice lokalne samouprave. Pa se postavlja pitanje zašto Aquatehnika jednostavno nije izmještena iz vlasništva Varkoma i tog problema ne bi bilo.

Ni u Parkovima nije sjajno. Nova gradska vlast smatra da se premalo pozornosti posvećuje alergenima, od kojih je najraširenija ambrozija. – Bilo je gradskih površina koje iz različitih razloga nisu bile održavane i koncentracija alergena je velika i rezultira alergijama. Za mene to nije dobar posao – govori Željko Bunić.

“Prihod znači dvije stvari: da su usluge vjerojatno preskupe i da se nije ulagalo u javni interes.”
Željko Bunić

Neke gradske tvrtke imaju još jedan veliki problem: bave se onime što, smatra Željko Bunić, nije njihov posao. Za novu vlast je sporno što se Tržnica – koja, vjeruje se, radi dobro svoj posao – bavi stvarima koje nisu njezin core biznis. Svaštare s turizmom, organizacijom priredbi… – Gradske tvrtke se trebaju baviti svojim poslom, a tržište prepustiti gospodarstvenicima. Najgora stvar za gospodarstvo je kad gradske firme rade posao iz gospodarske djelatnosti. One su po defaultu subvencionirane i ne mogu ulaziti na tržište.

To je nelojalna konkurencija. Iako izlazi iz konteksta, dobar je primjer Studentski dom. Ne možemo mu zabraniti, ali nije fer da nudi usluge cateringa ili gableca. Grad neće koristiti njegove usluge bez obzira na cijenu, jer na taj način se potiče nelojalna konkurencija. Grad se bavio i gradnjom stanova, pa je i tu potkopavao tržište – veli i zaključuje da se treba jasno odrediti što jest, a što nije posao Grada.

To će se ubuduće znati i u Aquacityju. Tvrtka u stopostotnom gradskom vlasništvu – s dva blokirana računa i tri godine poslovanja s gubitkom – i lanjsku je godinu završila s gubitkom od 127 tisuća kuna. Iz godine prije je preseno pet milijuna kuna gubitka. – U Aquacityju je situacija vrlo nejasna. Poslovali su s gubitkom, a dublje u izvještaju se vidi amortizacija od 450 milijuna kuna. Tvrtka uopće nema viziju. Grad će Aquacity pretvoriti u kupalište za građane. To je gradsko zemljište i na to ćemo trošiti, a koncesionar će plaćati koncesiju za usluge koje će nuditi. U kombinacijama u kojima se koncesionar morao brinuti i za zemljište nikad nisu bili jasni računi, računi su se prebijali. To je katastrofa. Prebijanje je dogovorna ekonomija. Kad je s jedne strane Grad, s druge privatnik, najčešće tu izgubi Grad. Grad želi biti netko tko će na Aquacityju osiguravati javni interes, a to je kupanje, sport i rekreacija – govori.

Bez vizije

Željko Bunić smatra da svim gradskim tvrtkama fali jedno: vizija. Dok jedne ne odrađuju svoj posao – a to je javni interes – druge se bave i onime što uopće nije njihov posao. Ima i onih kojima je vizija da se ugase, kao što je Vartop.

Za njega je stvar jednostavna: – Tržnica treba osigurati svježu i domaću hranu, Varkom vodu i kanalizaciju, Termoplin plin, Parkovi uređen grad, Aquacity sport i rekreaciju… I ništa manje ili više. Varaždinske gradske tvrtke su se pridržavale nekih drugih pravila, svaka je imala svoju politiku, koju je diktirao direktor. Odluke mu nije bilo teško provoditi jer Nadzorni odbor je samo figurirao. Ubuduće to – najavljeno je – neće biti tako.

Željko Bunić neće reći da je situacija loša, nego da “ima mjesta za poboljšanje”. – Ono čega dosad nije bilo, a ubuduće će biti, je plan u kojem će Nadzorni odbori navesti sve što tvrtka planira ostvariti. Ako su na kraju godine ostvarili zacrtano, uspješni su. Ne može netko biti direktor, voziti se u luksuznom automobilu i imati luksuzni ured dok istovremeno nije zadovoljena javna funkcija – govori Željko Bunić. A ono što kaže Željko Bunić je važno jer to je mišljenje kojim će se voditi Grad pri donošenju svih odluka u vezi gradskih tvrtki.

Troškovi po zaposleniku u varaždinskim gradskim tvrtkama su i do tri puta veći nego u privredi. Velike tvrtke u nekom
hrvatskom prosjeku troše po zaposleniku 65 tisuća godišnje, dok, recimo, Termoplin troši 178 tisuća.

Izvor: RT
Foto: RT

U fokusu

Patafta predao listu za izbore i poručio: Očistimo grad od bala i politike koja ih 18 godina nije riješila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijeme je da se maknu Čačić, Čehok i Budimo grad/Budimo Petrići, koji su odgovorni što su bale i dalje na vodozaštitnom području… Zbog njih, ali i SDP-a koji nije uspio održati stabilnost te sada imamo izbore, jedan od najvećih problema ovoga grada i dalje nije riješen. Ako opet u Gradsko vijeće dođu isti ljudi, oni koji rade nered i ne žele riješiti bale zbog egoizma i svojih interesa, ništa se neće promijeniti i za četiri mjeseca opet ćemo imati izbore, proći će cijela godina da se u gradu ništa ne radi, poručio je Patafta.

Varaždinski gospodarstvenik i nezavisni kandidat Davor Patafta danas je Gradskom izbornom povjerenstvu predao kandidacijsku listu za izvanredne izbore za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Pritom je poslao poruku da je vrijeme da se grad Varaždin očisti od bala, ali i politike koja samo uzima, a ne daje, i koja punih 18 godina nije riješila probleme.

– Dolazim iz gospodarstva i nisam političar, ali sam se opet odlučio uključiti u ovu izbornu utrku jer osjećam obvezu i dužnost prema svojim sugrađanima, koji su, vjerujem razočarani u politiku. Od politike ne živim, niti mi ona treba za ispunjenje osobnih ambicija, iza mene ne stoje redovi ljudi sa stranačkim iskaznicama željni pozicija ili udobnih fotelja. Zaista mi je teško sa strane gledati u što ga politika pretvara i kako štetočine koče razvoj mog Varaždina, jer volim ovaj grad u kojem sam odrastao – poručio je Patafta.

Teret odgovornosti za bale, ukazuje, snose svi varaždinski političari.

– Preslagivanja političkih opcija dovela su do toga da 100.000.000 kilograma otpada već 18 godina trune na vodozaštitnom području, odnosno na mjestu kroz koje prema vodocrpilištu protječe voda koju svakodnevno svi mi pijemo. Zato je vrijeme da zajedno maknemo one koji su radili štetu.  Naime, prije 18 godina Radimir Čačić i Ivan Čehok smjestili su bale u Brezje i rekli da će tamo biti privremeno. Zatim su se zbog egoizma posvađali i radili na tome da te bale u Varaždinu, na vodozaštitnom području, ostanu do danas. Njima nije u interesu da se bale riješe jer bi onda postali nebitni, a to njihov ogromni ego ne bi mogao podnijeti. Tu su i samoprozvani aktivisti iz Varaždinskog smeća (Budimo grad i Budimo Petrići) koji su, zbog osobnih interesa i opstrukcije, također direktno odgovorni što je 100.000.000 kilograma smeća još uvijek u Brezju. Njih je u cijelu priču uključio Čačić, koji je zajedno s Habušem, radio na tome da se bale ne riješe. Sve to je tada podržavao i SDP, koji je ujedno odgovoran što sad imamo izbore jer nisu uspjeli očuvati stabilnost pošto su bili u koaliciji s Čačićem i Budimo grad. Svi varaždinski političari snose dio odgovornosti jer su im stranačke boje, neslaganja i ideološke razlike bile ispred dobrobiti ovoga grada – poručio je Davor Patafta i dodao kako je vrijeme za promjene, a sad je i prilika da se Brezje oslobodi otpada te da se tamo napokon otvore tisuće radnih mjesta.

– Drage Varaždinke i Varaždinci, razumijem vas ako ste izgubili povjerenje u politiku, ali 16. travnja imate u svojim rukama priliku koju vam politika ne može oduzeti, a to je da odlučite o budućnosti našega grada. Jer, ako opet u Gradsko vijeće dođu isti ljudi, oni koji rade nered i ne žele riješiti bale zbog egoizma i svojih interesa, ništa se neće promijeniti i za četiri mjeseca opet ćemo imati izbore, proći će cijela godina da se u gradu ništa ne radi. Vrijeme je da zajedno Varaždin očistimo od bala i politike koja ih 18 godina nije riješila. Dajte mi priliku i garantiram vam da ćemo zajedno riješiti problem bala u roku od maksimalno 18 mjeseci te da će se taj otpad maknuti jednom zauvijek – poručio je na kraju Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Piletina Cekin dobila certifikat „Proizvedeno bez upotrebe antibiotika“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“. Koka je time postala jedna od prvih domaćih prehrambenih kompanija s tom potvrdom kvalitete, koju dodjeljuje certifikacijska kuća DNV Adriatica d.o.o. na temelju STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika.

 „Antibiotik free“ certifikat od sada će nositi 49 različitih proizvoda svježeg mesa brenda Cekin među kojima su dobro poznati klasici poput cijelih pilića i ostali proizvodi iz rasjeka. Proizvod koji se certificira kao „antibiotik free“ mora se jasno identificirati u cijelom lancu proizvodnje, koji počinje na farmi, a proteže se kroz ishranu peradi te brigu o zdravlju pilića pa sve do prerađivačkih procesa, kontrole i pakiranja. Pritom je jedan od najvažnijih čimbenika upravo sama ishrana peradi, koja utječe na sastav mesa i proizvoda, kao i vrlo rigorozno kontrolirana i provođena tehnologija na samim farmama. Riječ je o pomnoj kontroli procesa ispitivanja i identifikacije te samoj kontroli mjerne opreme, kao i rukovanju, pakiranju, skladištenju i dostavi.

Besprijekorna kvaliteta proizvoda i briga o dobrobiti i zdravlju potrošača za nas je apsolutni prioritet. Stoga svakodnevno na razini cijele Grupe pomičemo granice u procesima uzgoja, kontrole, pakiranja i označavanja naših proizvoda, a sve s ciljem osiguravanja beskompromisne pouzdanosti koja nas na domaćem tržištu i čini sinonimom za kvalitetu te vodećom prehrambenom industrijom. Osim te za nas i naše potrošače ključne potvrde kvalitete, to dokazuju i dodatni certifikati iz područja sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane – ističe Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave tvrtke KOKA d.d.

Ispunjavanje svih strogih kriterija Koka zahvaljuje prije svega proizvodnom procesu koji je organiziran kao integrirana peradarska proizvodnja od uzgoja matičnih jata kokoši nesilica za proizvodnju rasplodnih jaja, valionice jednodnevnih pilića, tova brojlera, vlastite veterinarske službe i laboratorija, tvornice stočne hrane Blagodar do industrije mesa i proizvodnje finalnih proizvoda od mesa peradi. Zahvaljujući takvom lancu proizvodnje i distribucije, Cekin proizvodi stižu na police trgovina diljem Hrvatske u roku od maksimalno 24 sata.

Uz nedavni certifikat „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ i sada dodijeljen „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“ koji potvrđuje uzgoj pilića bez uporabe antibiotika, Koka jedina u Hrvatskoj ima vlastiti znak „5 HR“ koji dokazuje da se svih pet faza integrirane peradarske proizvodnje provodi u Hrvatskoj. Uz to, podsjetimo da je Cekin piletina nositelj znaka „MESO HRVATSKIH FARMI – rođeno i uzgojeno u RH“ koji izdaje HPA-HAPIH/Ministarstvo poljoprivrede za izvorno hrvatske proizvode dokumentirane sljedivosti od polja do stola.  Od 2021. godine Koka d.d. nositelj je žiga za nacionalni projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“ kojim se potrošači informiraju o tome da proizvodi Koke imaju nutritivni sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.

Sigurnost i kvaliteta proizvoda temelj je poslovanja vodeće peradarske kompanije u Hrvatskoj, tako da je proces proizvodnje u tvrtki Koka usklađen sa važećim propisima RH i EU-a te je certificiran svim relevantnim standardima sigurnosti i kvalitete (SSOP, HACCP, HALAL, KOSHER, IFS i BRCGS, AOECS gluten free te područje upravljanja kvalitetom kroz ISO 9001).

Sva navedena priznanja i certifikati kvalitete rezultat su najstrožih provjera akreditiranih laboratorija iz RH i EU-a te na čelu s posljednjim predstavljaju rezultat dugogodišnje brige o ishrani i zdravlju životinja, kao i dosljednosti načelu od polja do stola, a briga za zdravlje životinja briga je za zdravlje ljudi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje