Povežite se s nama

U fokusu

Tko će platiti štetu u bivšim prostorima Centra za mlade?

Objavljeno:

- dana

NERAZJAŠNJENA POSLA

Grad Varaždin ovih bi dana trebao raspisati javni natječaj za voditelja Centra za mlade koji će imati zadaću njime upravljati i koordinirati.

Izabrat će se i voditelj Centra koji će odlučivati i biti odgovoran za sadržaj koji će se u njemu provoditi te daljnji razvoj.

Šteta? Prvi glas.

Bit će to novi korak u razvoju Centra za mlade, koji konačno ima primjeren prostor s grijanjem i krovom koji ne prokišnjava: zgradu u Preradovićevoj ulici u Varaždinu u kojoj je donedavno bio Radio Varaždin ukupne površine od 605 četvornih metara s dvorištem veličine 523 kvadrata. Iako je tako napokon riješen dugogodišnji problem smještaja, mladima  2016. nije dobro počela.

 

Troškove održavanja u novim prostorima Centra za mlade u početku će plaćati  Grad Varaždin

U Domu željezničara, prostoru koji su dosad koristili, nakon novogodišnjih bladana imali su što vidjeti: tepison natopljen tekućinom koja je iscurila iz radijatora i koja se uslijed niskih temperatura smrznula, blatne zavjese i stolice te odlomljene komade metalnih radijatora. Zbog toga što, naime, nitko nije ispraznio sustav cijevi za grijanje došlo je do poplavljivanja prostora, odnosno zaleđivanja zbog niskih temperatura.

– Centar za mlade može se ubuduće dobro uklopiti u varaždinsku postadventsku ponudu kao klizalište – objavio je Centar za mlade, odnosno Savjet mladih Varaždinske županije. Je li utvrđeno kakva je šteta i tko će je platiti? Odgovor na ovo pitanje varaždinski gradonačelnik nije znao.

– Odmah ću poslati komunalne redare da obiđu prostor i vide kakva je šteta. Ako se utvrdi da je Grad odgovoran za nastalu štetu, mi ćemo je platiti – poručio je prije tjedan dana Habuš.

Međutim, nakon nekoliko dana iz Grada Varaždina su nas izvijestili da komunalni redari nisu izašli na teren.
– Komunalno redarstvo nije nadležno ni kompetentno za procjenjivanje štete koja nastaje na građevinskim objektima te nije bilo razloga za izlazak na teren radi utvrđivanja ili pak procjene štete. Podsjećamo, Grad Varaždin je raskinuo s HŽ Infrastrukturom i taj je ugovor HŽ zaprimio 10. prosinca prošle godine. Dopisom se Grad obvezao da će u otkaznom roku od 30 dana izaći iz prostora te pozvao HŽ Infrastrukturu na primopredaju prostora. Ukoliko prilikom primopredaje prostora ne dođe do dogovora između Grada Varaždina i HŽ-a, štetu će biti moguće utvrditi samo ovlašteni sudski vještak građevinske struke te će se naknadno utvrditi odgovornost – izvijestili su iz Grada.

Novi troškovi

Dakle, tko je odgovoran i tko će platiti štetu u Domu željezničara ne znaju. No, zato je Grad spreman plaćati troškove održavanja za novi prostor u Preradovićevoj ulici u kojem će djelovati Centar za mlade.

– To će biti tako dugo dok se ne odredi voditelj Centra i korisnici, odnosno udruge koje će svojim djelovanjem i vlastitim prihodima biti u stanju podmirivati troškove održavanja zgrade – poručili su iz Grada.

Horvat: Borba za adekvatan prostor traje od 2013.

– Od 2013. Savjet mladih Grada Varaždina vodi bitku za grijanje zajedno s volonterima Centra za mlade u Domu željezničara. Na rješavanju tog problema isljučivo su surađivali predstavnici volontera i Savjeta – tvrdi Vanja Horvat, predsjednica Savjeta mladih Grada Varaždina. Ističe kako je Savjet mladih Grada Varaždina bio taj koji je cijelo to vrijeme inicirao i održavao sastanke s gradonačelnikom, direktorom Vartopa, gradskim komunalnim uredom i HŽ-om kako bi riješili problem grijanja u Domu željezničara, a održali su i tribinu “Zašto smo Vam teret?!” u kojoj su se dotakli problema grijanja.

– Sredinom studenoga prošle godine gradonačelnik me pozvao na sastanak te mi je rečeno da će se Centar za mlade seliti te su mi ponuđene dvije lokacije: bivša zgrada Centra Tomislav Špoljar ili Radija Varaždin. Odluku nisam donijela sama, već sam u suradnji s ostalim članovima Savjeta i volonterima obišla prostore te smo se odlučili za zgradu u Preradovićevoj ulici. Iz toga svega je vidljivo da Savjet mladih Varaždinske županije, koji se na kraju balade uzdiže kao “feniks iz pepela”, nije nimalo aktivno sudjelovao u rješavanju spomenute problematike – zaključila je na kraju Horvat.

Izvor: Cenar za mlade, Savjet mladih Varaždinske županije
Foto: ILUSTRACIJA/

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje