Povežite se s nama

U fokusu

Tko je pravi lider, a tko obični birokrat?

Objavljeno:

- dana

IZBORI

“Počinje dogradnja Kirurgije.” Ovo je obećanje koje je još uvijek aktualni župan Predrag Štromar (HNS) uspio izreći nebrojeno mnogo puta u posljednjih osam godina, koliko je na vlasti u Varaždinskoj županiji.

I dok u novomarofskoj bolnici zadnje četiri godine barem traje “gradnja” rupe, u varaždinskoj bolnici se sve do danas nisu pojavili ni građevinski strojevi.

Šutnja je zlato

Neostvarena obećanja obilježila su njegove mandate. Unatoč tome, uoči drugog kruga izbora za župana ove nedjelje, Štromarovo glavno predizborno obećanje ponovno su višemilijunska ulaganja, i to baš u bolnice. – U zdravstvo će biti uloženo 320 milijuna kuna – izjavio je u srijedu, kada je ustvrdio da je siguran u svoju pobjedu.
U drugom krugu će se boriti protiv svojeg prethodnika, nekadašnjeg šefa Radimira Čačića, koji se u drugi krug plasirao s 25,48 posto glasova, dok je Štromar osvojio 40,28 posto.

Čačića prozivaju da je JPP-om zadužio Županiju, a Štromar nije uspio ni to – u osam godina nije uspio ništa izgraditi

I dok Čačića danas mnogi prozivaju da je na 30 godina zadužio Varaždinsku županiju, jer je 32 škole i dvorane (do)gradio po modelu javno-privatnog partnerstva, a uz to i za propast njegovih privatnih tvrtki, Štromara se ne može prozvati čak niti za promašene investicije. U njegova dva mandata kapitalnih investicija uopće nije bilo.
– Drugi krug izbora je referendum na kojem birači odlučuju između rezultata i jajomata, između činovnika i lidera – poručio je Čačić prošli tjedan biračima.

Zanimljivo je da Štromar tu izjavu nije želio komentirati, ali je uzvratio da će “građani birati između otvorenog i tolerantnog društva te načina komunikacije koji nije primjeren sjeveru”. Time je ukazao na ono po čemu je Čačić oduvijek poznat – na njegov oštar jezik i samouvjerenost koja nerijetko prelazi u bahatost. Naglašavajući “način komunikacije”, Štromar je zapravo izbrao jedinu moguću taktiku protiv Čačića. Vlastitim uspjesima i postignućima ne može se hvaliti, jer ih doista nema.

Tko što obećava?

Gledaju li se glavna predizborna obećanja, Štromar kao najvažnija “reciklira” ulaganja u bolnice, jednosmjensku nastavu u svim školama, a obećava i radna mjesta s većim plaćama. Zanimljivo je da je temu plaća godinama mudro prešućivao, što ne treba čuditi: poznato je da radnici u Varaždinskoj županiji primaju najniže prosječne plaće u Hrvatskoj, dok je Štromar s plaćom od oko 17.500 kuna neto mjesečno bio jedan od trojice najbolje plaćenih župana u Hrvatskoj.

Za razliku od toga, Čačić u kampanji, uz ulaganja te socijalne programe za djecu i umirovljenike, naglašava svoja dva velika projekta – izgradnju brze pruge do Zagreba kroz Lepoglavu te veliki znanstveni centar na Dravi u Varaždinu, pri čemu napominje da je riječ o ulaganjima za koja će povući novac iz EU fondova.
Iako je Štromar isticao da se treba boriti programima i projektima, biračima nije ponudio ništa novo, nego obećava da će ostvariti ono što nije uspio napraviti u zadnjih osam godina.

Tko će postati novi/stari župan, birači odlučuju u nedjelju, 4. lipnja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje