Povežite se s nama

U fokusu

Atraktivni dvorac Šaulovec, kojeg planira kupiti Varaždinska županija, “na bubnju”: zasad stigla jedna ponuda za kupnju

Objavljeno:

- dana

Još tjedan dana traje prodaja atraktivnog dvorca Šaulovec i pripadajuće zgrade te dvorišta, odnosno parka od gotovo 12.000 kvadrata putem elektroničke javne dražbe koja je počela 19. rujna.

Na ovoj zadnjoj, četvrtoj dražbi početna cijena za nadmetanje bila je svega jednu kunu, a trenutno postignuta cijena iznosi 10.001 kunu, što znači da je zaprimljena jedna ponuda za kupnju ovog atraktivnog zdanja kojem je zadnji vlasnik bio pokojni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak uz kojeg su bile vezane brojne afere.

Od ranije je već poznato da je za kupnju Šaulovca zainteresirana Varaždinska županija. Župan Radimir Čačić još je u travnju dobio “zeleno svijetlo” od vijećnika Županijske skupštine za kupnju Šaulovca i parka, protiv čega su bili jedino vijećnici HNS-a i Živog zida. S obzriom da su spomenute nekretnine zaštićene, pravo prvokupa, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, imaju Republika Hrvatska, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi.

Inače, nekretnine, dvorac i park prodaje FINA prodaje u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinskom. Utvrđena vrijednost dvorca i parka je 8.102.657,85 kuna. Na drugoj dražbi dvorac i park prodavali su se za 4.051.328,93 kune, a na trećoj cijena je “pala” na samo četvrtinu prve procjene i iznosila je 2.025.664 kune. Na četvrtoj dražbi, koja traje do drugog utorka, početna cijena iznosi – kunu.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje