Povežite se s nama

U fokusu

Tko je tu lud: Habuš vijećnicima već dvaput nije dostavio materijale za 6. OŠ, a sad sazvao izvanrednu sjednicu!

Objavljeno:

- dana

NAŠLI „NEKIH 6 MILIJUNA“

Za ponedjeljak, 2. svibnja, zakazana je izvanredna sjednica varaždinskog Gradskog vijeća, i to zbog rekonstrukcije i dogradnje 6. OŠ Varaždin.

Materijali za sjednicu još nisu objavljeni, no gradonačelnik Goran Habuš je novinarima u Elektrostrojarskoj školi rekao da će novac za radove biti osiguran u gradskom proračunu.  

– U rekonstrukciju i dogradnju 6. OŠ bismo krenuli jer smo uspjeli pronaći nekih šest milijuna kuna u gradskom proračunu, a time bismo spriječili da djeca s tog upisnog područja ne bi morala odlaziti u druge škole ili da se organizira dvosmjenska nastava. Sjednica Gradskog vijeća je izvanredna jer će sam postupak trajati. Sredstva iz kredita treba prenamijeniti i potom dobiti potvrdu Ministarstva financija. Istovremeno će biti raspisan natječaj, ali se odluka o odabiru neće donositi dok ne dobijemo potvrdu Ministarstva. Sve ovo radimo zato da bi do 1. rujna ove godine radovi u školi bili dovršeni – rekao je Habuš.

Trošak: lani trebalo 26 milijuna kuna, sad će biti dosta 6 milijuna?

Bit će zanimljivo čuti što će na sazivanje hitne sjednice reći dvojica nezavisnih vijećnika, Zlatan Avar i Robert Podolnjak.

Naime, radovi u 6. OŠ mogli su već odavno početi da je gradonačelnik Goran Habuš ispunio ono što je na čak dvije sjednice Gradskog vijeća – u rujnu i listopadu prošle godine – obećao vijećnicima.

Za dogradnju 6. OŠ tada je bilo predviđeno čak 26 milijuna kuna. Međutim, gradskim vijećnicima nije dostavljen nikakav materijal iz kojeg bi mogli vidjeti otkud toliki troškovi.

– Klub nezavisnih vijećnika u konzultaciji s drugim klubovima predlaže da se s dnevnog reda sjednice skinu točke vezane uz zaduženje Grada i gradske investicije. Budući da točke nisu pripremljene na način da budu na odborima i da gradski vijećnici ne znaju u cijelosti na što se odnosi dogradnja 6. osnovne škole i da kompletni podaci o toj investiciji i o fazama projekta budu vijećnicima predočeni na prvoj narednoj sjednici, tada se može o navedenim odlukama raspravljati – rekao je Podolnjak na sjednici u rujnu, što se može pročitati u zapisniku s te sjednice.

Habuš je tada priznao da su u zadnji tren dostavili materijale. – Neće se ništa dogoditi u naredna dva tjedna, pa ćemo vas upoznati sa cijelom investicijom po fazama 6. OŠ, kolika je težina svake faze, da je onda prihvatimo i da onda na upućeniji način krenemo dalje u to – obećao je.

Obećao im dokumente, pa ih otpužio za bojkot!

Međutim, na sjednici održanoj nakon mjesec dana opet nije dostavio materijale, pa je Robert Podolnjak ponovno zatražio da se ta točka skine s dnevnog reda.

– Dogovorili smo da će vijećnicima biti dostavljen kompletni elaborat vezan uz investiciju za 6. OŠ. Uočio sam da je to zapravo samo jedna stranica teksta u prijedlogu izmjena javnih potreba u školstvu i ništa osim toga. Kompletnu informaciju nismo dobili, što je jedan važan razlog, a drugi je što nije održana ni sjednica Odbora za statutarno-pravna pitanja. Obje točke, a smatram da su u pravnom smislu obje sporne, morale su prvo proći sjednicu Odbora za statutarno-pravna pitanja. I zbog toga predlažemo skidanje – predložio je, što je bilo prihvaćeno većinom glasova.

Iako nije napravio što je obećao, gradonačelnik je tada optužio vijećnike da oni bojkotiraju 6. OŠ!

– Projekte?! Hoćete tri ovakva fascikla di je unutra nacrtano sve kaj se bude radilo? Pa možemo vam to donijeti, ali mislim da to nije sukus. Pa ako se Gradsko vijeće bude išlo spuštati na taj nivo da ide provjeravati projektnu dokumentaciju za svaki projekt koji radimo, onda to nema smisla – obrušio se na vijećnike, što je preneseno u zapisniku s listopadske sjednice.

Hrastov Ladislav Ilčić mu je tada rekao da se za školu predviđa ogroman novac.

– Kad se za školu predviđa 26 milijuna kuna, što je po našim procjenama dovoljno za izgradnju nove škole, onda nam pokažite tu dokumentaciju – rekao mu je.

Gradonačelnik će “igrati” na djecu i emocije?

Izvanredna sjednica u ponedjeljak bit će treći Habušev pokušaj da osigura sredstva, pri čemu je zanimljivo da više ne govori od 26 milijuna kuna, nego je uspio u proračunu pronaći „nekih šest milijuna kuna“.

Međutim, sjednica je za svega četiri dana, od čega su dva neradna, a gradski vijećnici materijale još uvijek nisu dobili!

S obzirom da se u slučaju 6. OŠ radi o djeci, za očekivati je da će Habuš „igrati“ na emocije gradskih vijećnika, a i građana.

Hoće li krivicu za sve ponovno pokušati svaliti na gradske vijećnike i što će mu oni reći – prije svega nezavisni Podolnjak i Avar – trebali bi čuti već u ponedjeljak.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje