Povežite se s nama

U fokusu

Tko (ne)će podržati Habuša i zašto?

Objavljeno:

- dana

DANI ODLUKE

Hoće li u Gradu Varaždinu u proljeće sljedeće godine biti održani prijevremeni izbori, bit će poznato za nekoliko tjedana. Gradonačelnik Goran Habuš kaže da mu “ne pada na pamet“ podnijeti ostavku unatoč propasti njegovog rješenja za balirani otpad, no o tome hoće li ostati na čelu Grada u prosincu će odlučivati gradski vijećnici.

Pred njih mora uputiti prijedlog proračuna za 2016. godinu, a glasovanjem će se zapravo izjasniti o tome podržavaju li rad vlasti ili smatraju da je vrijeme da ode.

Nemoralne ponude?

Konzultacije već naveliko traju, a kuloari bruje o tome da pred vijećnike “padaju“ primamljive ponude, pa čak i prijetnje, sve s ciljem da aktualna vlast osigura podršku većine, 13 od 25 vijećnika. To i ne čudi s obzirom na to da Habuš zasad može računati na osam glasova: troje vijećnika HNS-a, jednog HSU-a, ali i četiri SDP-a, stranke koja mu je, izgleda, oprostila to što je ministra Mihaela Zmajlovića optužio da laže. Očito računa da će ga, kao i lani, podržati HSLS i Laburisti, što su još četiri vijećnika ili ukupno 12.

Podolnjak: Da je imalo odgovornosti, Habuš i Radelić bi podnijeli ostavke

Sasvim solidnu računicu da će imati i 13. glas je prošli tjedan pomrsila Natalija Martinčević, koja je podnijela ostavku na dužnost dogradonačelnice i ulazi u Gradsko vijeće na mjesto jednog od HNS-ovih vijećnika.

– Goran Habuš je doveo Grad u potpuni kolaps i Varaždin to ne može izdržati još godinu dana. Doveo je u blokadu brojne gradske tvrtke, raspisivao pa poništavao natječaje, zapošljavao isključivo po privatnim i stranačkim linijama. Uza sve to, nije aplicirao niti jedan jedini projekt na EU fondove, na čemu ostali gradovi danas žive. Štoviše, nije formirao ni tim za izradu EU projekata. Nijedan od tih problema ne može se riješiti proračunom. Nama treba sanacijski gradonačelnik koji će u godini prije redovnih izbora riješiti ključne probleme i postaviti Grad na koliko-toliko zdrave noge da može u redovnom mandatu krenuti s razvojnim programima – jasna je Martinčević, koja proračun neće podržati.

”Golo“ održavanje

To neće učiniti ni nezavisni Robert Podolnjak. – Proračun neću podržati, jer nije riješen problem zbrinjavanja baliranog otpada. Naprosto, to je bilo temeljno obećanje ove gradske vlasti i, da postoji imalo političke odgovornosti, podnijeli bi ostavke. Sve ostalo je “golo“ održavanje na funkciji. Nisam sklon tome da se stav o podršci izvršnoj vlasti iskazuje glasovanjem o prijedlogu proračuna, no drugih mehanizama naprosto nema – rekao je Podolnjak, koji ističe da se neće povući iz Vijeća nakon što je izabran za saborskog zastupnika.

Stjepan Cepanec, nezavisni vijećnik s njegove liste, navodi da čeka prijedlog proračuna, pri čemu će se konzultirati s Podolnjakom. – Naš dogovor je da nećemo ići jedan protiv drugoga – naveo je, pa je teško očekivati da će podržati proračun.

Što je skuplje: ostali smo bez 70 milijuna kuna za bale, a lokalni izbori stoje oko 850.000 kuna

Stav HDZ-a je također jasan. – U ovako teškoj financijskoj situaciji uvijek se postavlja pitanje je li trošak prijevremenih izbora opravdan. Za lokalne izbore 2013. izdvojeno je oko 870.000 kuna. Je li to puno ako znamo da aktualni gradonačelnik u tri godine nije ishodio 70 milijuna kuna sufinanciranja za balirani otpad? Ili da je samo u jednoj gradskoj tvrtki otpisano četiri milijuna kuna potraživanja, koja su zbog nemara otišla u zastaru? Zbog odlaganja rješavanja problema, Grad dodatno tereti trošak zateznih kamata. Proračun je temeljni akt Grada te mora biti realan i izvršiv. Slikovito rečeno, to znači da ako imamo 100, ne možemo trošiti 120 ili 150. Sljedeće dvije godine moramo konsolidirati proračun, a ne ga fiktivno “napumpati“, pa onda rebalansima smanjivati. Također, u prvih mjesec do dva treba racionalizirati gradsku upravu. Čekati redovne izbore samo je kupovina vremena, jer ovakvo igranje javnim novcem treba hitno “prerezati“ – rekao je Habijan.

To je još šest glasova protiv. Ne bude li iznenadnih obrata stavova, njih još troje neće dati podršku proračunu: dvojica vijećnika Hrasta i HSS-ov Mladen Hižak. Time se dolazi do 12 vijećnika protiv, što je izjednačeni rezultat.

Još važu

Međutim, pitanje je kako će glasovati HSLS, jer njihov vijećnik Željko Bunić postavlja jasne uvjete. – Nužno je donijeti sanacijski i nepopularan proračun. To znači da za sva dugovanja, pa tako i ona izgledna – kao što je obveza po rješenju Porezne uprave ili obveze prema APN-u – treba osigurati sredstva u proračunu. Uštede se moraju ostvariti uglavnom u Komunalnom odjelu. Kada je kriza, tada se ne kupuju zgrade niti se ulaže u nekretnine, nego se troši koliko se može – navodi Bunić i poručuje da će na prvi poziv kako treba glasovati učiniti upravo suprotno.

Iz toga je jasno da se za njegov glas bore obje strane. Odluku nije donio ni laburist Božidar Kolarić, koji kaže da će glasovati sukladno stavu Izvršnog odbora stranke.
Prihvati li Habuš smjernice, a istovremeno ne bude političke trgovine, tada će presudan biti glas nezavisnog Zlatana Avara. I on podršku uvjetuje sanacijskim proračunom.
– Grad je u jako lošoj financijskoj situaciji. Dugovanja iznose oko 60 milijuna kuna: proračunski manjak iznosi oko 35 milijuna kuna, a obveze JUGS-a 23 milijuna kuna. Nužno je kresati troškove na svemu, a prije svega na komunalnim programima. Drugog rješenja nema. Nažalost, cijeli jedan mandat potreban je samo za sanaciju dugova. Tu su i silni sporovi. Čekam prijedlog proračuna, a ujedno važem može li Grad izdržati trošak prijevremenih izbora – poručio je Avar.

Gradonačelnik Habuš je spreman na rezove, no u daleko blažoj varijanti od tražene. – U proračun uvrštavamo i saniranje dugova koje vučemo već nekoliko godina, preko tri milijuna kuna, a svjesni smo i potencijalnih opasnosti koje prijete od JUGS-a. Izradit ćemo proračun s realnim prihodima. Obećali smo obnovu gradskih vrtića i u to ćemo krenuti koliko ćemo moći, nećemo smanjivati standard na koji su navikli naši sugrađani, ali bit će nekih rezova i smanjivanja – rekao je i ustvrdio da očekuje podršku proračunu, jer bi prijevremeni izbori bili “avantura koja košta“.

Kako bi mogli glasovati?

Vjerojatno „za“ Vjerojatno „protiv“    Neodlučni
SDP – 4 vijećnika HDZ – 6 vijećnika Reformisti – 1 vijećnik HSLS – 2 vijećnika
HNS – 3 vijećnika HRAST – 2 vijećnika Robert Podolnjak Laburisti – 2 vijećnika
HSU – 1 vijećnik HSS – 1 vijećnik     Stjepan Cepanec Zlatan Avar
UKUPNO: 8 vijećnika   UKUPNO: 12 vijećnika UKUPNO: 5 vijećnika

 

 

 

Kandidat i Habijan?

Dođe li do prijevremenih izbora, za mjesto gradonačelnika će se, po svemu sudeći, boriti najmanje četvero kandidata. HNS-ov i SDP-ov kandidat bi mogao biti ponovno Goran Habuš, a njemu će se suprotstaviti Natalija Martinčević iz Reformista i nezavisni vijećnik Zlatan Avar, koji je prošli tjedan potvrdio da će se kandidirati, bilo na redovnim ili prijevremenim izborima. No čini se da će ovaj trojac dobiti jakog protukandidata – Damira Habijana, povjerenika gradskog HDZ-a. To nije želio potvrditi, no neslužbeno se može čuti da će upravo on biti HDZ-ov kandidat.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje