Povežite se s nama

U fokusu

Tko (ne)će podržati Habuša i zašto?

Objavljeno:

- dana

DANI ODLUKE

Hoće li u Gradu Varaždinu u proljeće sljedeće godine biti održani prijevremeni izbori, bit će poznato za nekoliko tjedana. Gradonačelnik Goran Habuš kaže da mu “ne pada na pamet“ podnijeti ostavku unatoč propasti njegovog rješenja za balirani otpad, no o tome hoće li ostati na čelu Grada u prosincu će odlučivati gradski vijećnici.

Pred njih mora uputiti prijedlog proračuna za 2016. godinu, a glasovanjem će se zapravo izjasniti o tome podržavaju li rad vlasti ili smatraju da je vrijeme da ode.

Nemoralne ponude?

Konzultacije već naveliko traju, a kuloari bruje o tome da pred vijećnike “padaju“ primamljive ponude, pa čak i prijetnje, sve s ciljem da aktualna vlast osigura podršku većine, 13 od 25 vijećnika. To i ne čudi s obzirom na to da Habuš zasad može računati na osam glasova: troje vijećnika HNS-a, jednog HSU-a, ali i četiri SDP-a, stranke koja mu je, izgleda, oprostila to što je ministra Mihaela Zmajlovića optužio da laže. Očito računa da će ga, kao i lani, podržati HSLS i Laburisti, što su još četiri vijećnika ili ukupno 12.

Podolnjak: Da je imalo odgovornosti, Habuš i Radelić bi podnijeli ostavke

Sasvim solidnu računicu da će imati i 13. glas je prošli tjedan pomrsila Natalija Martinčević, koja je podnijela ostavku na dužnost dogradonačelnice i ulazi u Gradsko vijeće na mjesto jednog od HNS-ovih vijećnika.

– Goran Habuš je doveo Grad u potpuni kolaps i Varaždin to ne može izdržati još godinu dana. Doveo je u blokadu brojne gradske tvrtke, raspisivao pa poništavao natječaje, zapošljavao isključivo po privatnim i stranačkim linijama. Uza sve to, nije aplicirao niti jedan jedini projekt na EU fondove, na čemu ostali gradovi danas žive. Štoviše, nije formirao ni tim za izradu EU projekata. Nijedan od tih problema ne može se riješiti proračunom. Nama treba sanacijski gradonačelnik koji će u godini prije redovnih izbora riješiti ključne probleme i postaviti Grad na koliko-toliko zdrave noge da može u redovnom mandatu krenuti s razvojnim programima – jasna je Martinčević, koja proračun neće podržati.

”Golo“ održavanje

To neće učiniti ni nezavisni Robert Podolnjak. – Proračun neću podržati, jer nije riješen problem zbrinjavanja baliranog otpada. Naprosto, to je bilo temeljno obećanje ove gradske vlasti i, da postoji imalo političke odgovornosti, podnijeli bi ostavke. Sve ostalo je “golo“ održavanje na funkciji. Nisam sklon tome da se stav o podršci izvršnoj vlasti iskazuje glasovanjem o prijedlogu proračuna, no drugih mehanizama naprosto nema – rekao je Podolnjak, koji ističe da se neće povući iz Vijeća nakon što je izabran za saborskog zastupnika.

Stjepan Cepanec, nezavisni vijećnik s njegove liste, navodi da čeka prijedlog proračuna, pri čemu će se konzultirati s Podolnjakom. – Naš dogovor je da nećemo ići jedan protiv drugoga – naveo je, pa je teško očekivati da će podržati proračun.

Što je skuplje: ostali smo bez 70 milijuna kuna za bale, a lokalni izbori stoje oko 850.000 kuna

Stav HDZ-a je također jasan. – U ovako teškoj financijskoj situaciji uvijek se postavlja pitanje je li trošak prijevremenih izbora opravdan. Za lokalne izbore 2013. izdvojeno je oko 870.000 kuna. Je li to puno ako znamo da aktualni gradonačelnik u tri godine nije ishodio 70 milijuna kuna sufinanciranja za balirani otpad? Ili da je samo u jednoj gradskoj tvrtki otpisano četiri milijuna kuna potraživanja, koja su zbog nemara otišla u zastaru? Zbog odlaganja rješavanja problema, Grad dodatno tereti trošak zateznih kamata. Proračun je temeljni akt Grada te mora biti realan i izvršiv. Slikovito rečeno, to znači da ako imamo 100, ne možemo trošiti 120 ili 150. Sljedeće dvije godine moramo konsolidirati proračun, a ne ga fiktivno “napumpati“, pa onda rebalansima smanjivati. Također, u prvih mjesec do dva treba racionalizirati gradsku upravu. Čekati redovne izbore samo je kupovina vremena, jer ovakvo igranje javnim novcem treba hitno “prerezati“ – rekao je Habijan.

To je još šest glasova protiv. Ne bude li iznenadnih obrata stavova, njih još troje neće dati podršku proračunu: dvojica vijećnika Hrasta i HSS-ov Mladen Hižak. Time se dolazi do 12 vijećnika protiv, što je izjednačeni rezultat.

Još važu

Međutim, pitanje je kako će glasovati HSLS, jer njihov vijećnik Željko Bunić postavlja jasne uvjete. – Nužno je donijeti sanacijski i nepopularan proračun. To znači da za sva dugovanja, pa tako i ona izgledna – kao što je obveza po rješenju Porezne uprave ili obveze prema APN-u – treba osigurati sredstva u proračunu. Uštede se moraju ostvariti uglavnom u Komunalnom odjelu. Kada je kriza, tada se ne kupuju zgrade niti se ulaže u nekretnine, nego se troši koliko se može – navodi Bunić i poručuje da će na prvi poziv kako treba glasovati učiniti upravo suprotno.

Iz toga je jasno da se za njegov glas bore obje strane. Odluku nije donio ni laburist Božidar Kolarić, koji kaže da će glasovati sukladno stavu Izvršnog odbora stranke.
Prihvati li Habuš smjernice, a istovremeno ne bude političke trgovine, tada će presudan biti glas nezavisnog Zlatana Avara. I on podršku uvjetuje sanacijskim proračunom.
– Grad je u jako lošoj financijskoj situaciji. Dugovanja iznose oko 60 milijuna kuna: proračunski manjak iznosi oko 35 milijuna kuna, a obveze JUGS-a 23 milijuna kuna. Nužno je kresati troškove na svemu, a prije svega na komunalnim programima. Drugog rješenja nema. Nažalost, cijeli jedan mandat potreban je samo za sanaciju dugova. Tu su i silni sporovi. Čekam prijedlog proračuna, a ujedno važem može li Grad izdržati trošak prijevremenih izbora – poručio je Avar.

Gradonačelnik Habuš je spreman na rezove, no u daleko blažoj varijanti od tražene. – U proračun uvrštavamo i saniranje dugova koje vučemo već nekoliko godina, preko tri milijuna kuna, a svjesni smo i potencijalnih opasnosti koje prijete od JUGS-a. Izradit ćemo proračun s realnim prihodima. Obećali smo obnovu gradskih vrtića i u to ćemo krenuti koliko ćemo moći, nećemo smanjivati standard na koji su navikli naši sugrađani, ali bit će nekih rezova i smanjivanja – rekao je i ustvrdio da očekuje podršku proračunu, jer bi prijevremeni izbori bili “avantura koja košta“.

Kako bi mogli glasovati?

Vjerojatno „za“ Vjerojatno „protiv“    Neodlučni
SDP – 4 vijećnika HDZ – 6 vijećnika Reformisti – 1 vijećnik HSLS – 2 vijećnika
HNS – 3 vijećnika HRAST – 2 vijećnika Robert Podolnjak Laburisti – 2 vijećnika
HSU – 1 vijećnik HSS – 1 vijećnik     Stjepan Cepanec Zlatan Avar
UKUPNO: 8 vijećnika   UKUPNO: 12 vijećnika UKUPNO: 5 vijećnika

 

 

 

Kandidat i Habijan?

Dođe li do prijevremenih izbora, za mjesto gradonačelnika će se, po svemu sudeći, boriti najmanje četvero kandidata. HNS-ov i SDP-ov kandidat bi mogao biti ponovno Goran Habuš, a njemu će se suprotstaviti Natalija Martinčević iz Reformista i nezavisni vijećnik Zlatan Avar, koji je prošli tjedan potvrdio da će se kandidirati, bilo na redovnim ili prijevremenim izborima. No čini se da će ovaj trojac dobiti jakog protukandidata – Damira Habijana, povjerenika gradskog HDZ-a. To nije želio potvrditi, no neslužbeno se može čuti da će upravo on biti HDZ-ov kandidat.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje