Povežite se s nama

U fokusu

Tko od branitelja ima pravo na sistematske preglede koji već traju u varaždinskoj bolnici?

Objavljeno:

- dana

PREVENTIVNI PREGLEDI

Do kraja ove godine Opća bolnica Varaždin provodit će preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja na području Varaždinske županije.

Riječ je o Programu za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Hrvatske kojeg je usvojila Vlada.

Pregledi za one koji nemaju status ratnog vojnog invalida, nezaposlene…

Nositelji programa su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a provoditelj programa U Varaždinskoj županiji je Opća bolnica Varaždin.

Pregledi branitelja u Varaždinskoj županiji već su počeli, a njima se želi što ranije otkriti onkološke, kardiovaskularne i druge bolesti.

Branitelji koji imaju pravo bit će pozvani telefonom, a na kućnu adresu dobit će pisanu uputu za pregled

– Za sistematski pregled trebaju se javiti branitelji koji dobiju poziv iz Županijskog ureda za branitelje, a pravo ostvaruju hrvatski branitelji koji su proveli više od 500 dana u borbenom sektoru bez statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, nezaposleni i branitelji u težem materijalnom stanju – rekla je županijska koordinatorica za branitelje Snježana Hunjet i dodaje da više informacija o pregledima branitelji mogu dobiti na broju telefona 042/321-131.

Pregledi već traju i veći broj branitelja već je obavio pregled.

Branitelji koji ostvaruju uvjete bit će pozivani telefonom, a na kućnu adresu će dobiti pisanu uputu za pregled sedam dana prije pregleda. Uputu za pregled branitelji mogu dobiti i radnim danom od 7 do 8 i od 14 do 15 sati na broj telefona 042/393-505.

Iz Opće bolnice Varaždin pozivaju hrvatske branitelje da se odazovu na pregled.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Arhiva RT

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati