Povežite se s nama

Život i društvo

Tko je predložen za Nagradu za životno djelo, a tko za počasne građane Ludbrega?

Objavljeno:

- dana

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega predlaže da se Nagrada Grada Ludbrega za životno djelo ove godine dodijeli Tomici Letini, umirovljenom učitelju tjelesne kulture iz Ludbrega. 

Počasni građani, plakete, zahvalnice…

Kao dugogodišnji učitelj tjelesne i zdravstvene kulture i voditelj školskog sportskog kluba u Oš Ludbreg bio je mentor mnogobrojnim učenicima sportašima te ih uspješno pripremao za brojna sportska natjecanja, susrete i smotre gdje su postizali odlične rezultate, čime je doprinosio razvitku i jačanju sporta i sportskih klubova na području Ludbrega. Osim sporta, Letina se dugi niz godina bavi istraživanjem i sakupljanjem povijesne građe o Ludbregu te fotografiranjem i snimanjem zanimljivih motiva. Posebno se ističe njegov rad “Ludbreg – nekad i sad” koji uključuje stotinjak fotografija objedinjenih u jednu prezentaciju. Dosad je objavio više prezentacija o Ludbregu, te preko tisuću fotografija na Google Earthu.

Za počasne građane Ludbrega predloženi su Ružica Cindori Vrhovski, knjižničarka i književnica koja je rođena u Ludbregu, a živi u Zagrebu te poduzetnik Tomislav Cvetko, cijenjeni gospodarstvenik u Ludbregu koji živi u Varaždinu.

Povjerenstvo je odlučilo da Nagradu Grada Ludbrega dobiju Maša Horvat i Katarina Sačer. Maša Horvat iz Ludbrega je članica KUD-a “Anka Ošpuh” koja veliki dio svog slobodnog vremena posvećuje radu s djecom i mladima u području čuvanja kulturne baštine i tradicionalnih običaja. Ludbrežanka Katarina Sačer aktivna je u Udruzi umirovljenika i starijih osoba te kroz provedbu brojnih projekata za umirovljenike i starije osobe doprinosi kvalitetnom načinu života ljudi starije životne dobi.

Plakete Grada Ludbrega ove godine trebale bi završiti u rukama DVD Kućan Ludbreški, KK Grafičar Ludbreg te Srednjoj škola Ludbreg, dok bi Zahvalnice Grada Ludbrega dobili Helena Bontek, Dražen Filipović, Marijan Horvatić, Nada Špoljarić I Štefica Vusić.

Inače, javni poziv za podnošenje prijedloga za javna priznanja objavljen je u prosincu prošle godine.  O pristiglim prijedlozima Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja raspravilo je u četvrtak te su donijeli prijedlog Odluke o dodijeli javnih priznanja koju bi na sjednici Gradskog vijeća Ludbrega u petak, 9. veljače trebali izglasati ludbreški vijećnici.

 

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje