Povežite se s nama

U fokusu

Tko ruši stoljetna stabla u perivoju bolnice u Klenovniku, zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture?

Objavljeno:

- dana

PROVJERILI SMO

– Nedavno sam bio u bolnici u Klenovniku i primijetio sam da su, uz sam asfaltiran put koji vodi prema Bolnici, srušena stoljetna stabla različitog drveća, najviše smreke, i to potpuno zdrava! 

Neka stabla bolesna, a neka srušena uslijed nevremena

Pri odlasku iz Bolnice, gotovo na samom ulazu u bolnički krug, primijetio sam pripravljene trupce za odvoz. Očito opet netko pod izlikom starosti, bolesti i navodne opasnosti ruši, prodaje i dobro zarađuje uništavajući bolnički park – ogorčen je čitatelj (podaci poznati redakciji).   

U Varaždinskoj županiji tvrde da je izdano dopuštenje za rušenje stabala jer su bolesna, a neka srušena uslijed neveremena.

Bolnica je županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša podnijela zahtjev za dopuštenje za uklanjanje stabala unutar parka u Klenovniku

– Opća bolnica Varaždin – Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik je Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije 3. srpnja podnijela zahtjev za dopuštenje za uklanjanje stabala unutar parka u Klenovniku, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture. Očevid je obavljen 24. srpnja ove godine, a utvrđeno je da je potrebno ukloniti 87 stabala budući da su posušena, odnosno bolesna (potkornjak) zbog toga što se bolest relativno brzo širi na zdrava stabla smreke. Osim toga, neka stabla su bila slomljena i prevrnuta uslijed nevremena – poručuju iz Varaždinske županije.

Uz stabla smreke, izdano je i dopuštenje za uklanjanje suhih i oštećenih stabala bjelogorice, jalše, vrbe, tise, jele lipe i bora.

– Dopuštenje je izdano uz uvjete zaštite prirode, među kojima je određen uvjet i da se uklanjanje stabala provede izvan razdoblja gniježđenja i razmnožavanja ptica, odnosno od 1. rujna 2017. do 1. ožujka 2018.- poručuju iz Županije.

Rješenje je naslovljeno i na inspekciju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koja provodi nadzor po prijavi. 

Alenka Car: Stabla opasna i izvor zaraze

  I Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije potvrdila je da su stabla koja su na popisu za rušenje napadnuta potkornjakom ili su suha, polusuha i oštećena uslijed vremenskih nepogoda.

– Osim što predstavaljaju opasnost za imovinu i sigurnost ljudi, izvor su zaraze za druga stabla u perivoju, zbog potkornjaka – izvjestila je Car.

Dodala je kako stabla u spomeniku parkovne arhitekture – perivoju u Klenovniku – polako dostižu svoju fiziološku zrelost s obzirom na starost perivoja, izostanak kvalitetnog održavanja, te prisustvo bolesti, štetnika i vremenskih nepogoda.

– Zbog toga je povremeno nužno odobriti rušenje stabala koja su suha, polusuha, predstavljaju izvor zaraze ili opasnost za ljude i imovinu – zaključila je Car.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!