Povežite se s nama

U fokusu

Tko su vandali koji Varaždincima uništavaju grobove najmilijih i tko će to platiti?

Objavljeno:

- dana

DUHOVI NISU

Varaždincima je itekako stalo da posljednja počivališta njihovih najmilijih budu lijepo uređena, ali kada na obiteljskim grobnicama primijete veća ili manja oštećenja ostaju zatečeni i u nedoumici – kako, te od koga naplatiti štetu?

U ovakvoj situaciji nedavno se našla čitateljica Regionalnog tjednika (podaci poznati redakciji) koja je prvo posumnjala da je oštećenje na obiteljskoj grobnici nastalo pri prolazu nekog vozila ili radnog stroja.

Poslala nam je i fotografije koje smo proslijedili u varaždinske Parkove iz kojih je nakon izvida stiglo pojašnjenje da između ostaloga, ni jedan njihov stroj ne može prolaziti tako uskim stazama.

– Parkovi d.d. imaju policu osiguranja od odgovornosti, ali Uprava groblja ne može snositi odgovornost za štete nastale od strane drugih osoba na nadgrobnim uređajima. Naime, riječ je o privatnom vlasništvu i nismo odgovorni ni za štete nastale prilikom dotrajalosti grobnih uređaja. Prilikom nastanka neke štete za koju su odgovorni djelatnici Parkova, oni nju prijavljuju nadređenim osobama koje zatim kontaktiraju korisnika grobnog mjesta i obavještavaju ga o nastaloj šteti. Korisnik dolazi u Upravu groblja gdje se sastavlja zapisnik o nastaloj šteti i popunjava se odštetni zahtjev. Osiguranje potom radi očevid, te se oštećenom isplaćuje naknadu štete – ističu u ovoj gradskoj komunalnoj tvrtki.

Skupe nepodopštine

Ukoliko se, pak, dogodi šteta koja nije uočena od strane djelatnika, a korisnik grobnog mjesta ju uoči, nema mu druge nego otići u Upravu groblja gdje prijavljuje štetu.

– Službene osobe potom rade provjeru na groblju te ukoliko se ustanovi da su Parkovi d.d. odgovorni za nastalu štetu, sastavlja se zapisnik o nastaloj šteti te se ona prijavljuje osiguranju kao i prethodnom slučaju – ističu u Parkovima čije nadzorne kamere nažalost još uvijek ne pokrivaju područje cijelog kompleksa.

To iskorištavaju vandali i prolaze nekažnjeno za svoje nepodopštine koje mogu dosta koštati.

– U situacijama kada korisnici Upravi groblja prijave štetu za koju se ustanovi da nikako nije mogla nastati od strane djelatnika Parkova, odnosno da Uprava groblja nikako ne može biti odgovorna za istu, takve štete se ne prijavljuju osiguranju jer kod njih nema odgovornosti Uprave groblja – pojašnjavaju u Parkovioma.

Izvor:
Foto: iLUSTRACIJA/FOTO ČITATELJA

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!