Povežite se s nama

U fokusu

Tko to želi obnovu Arboretuma i dvorca, ali bez Općine Vinica?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Do kraja 2016. trebala bi biti gotova sva potrebna dokumentacija za revitalizaciju Arboretuma te će se Varaždinska županija javiti na natječaj za adaptaciju dvorca Opeka. Najavio je to župan Predrag Štromar na sjednici Županijske skupštine krajem prošle godine.

Kada će Arboretumu i dvorcu vratiti stari sjaj zanimalo je upravo njegovu stranačku kolegicu i sestričnu, županijsku vijećnicu HNS-a Snješku Žmegač, koja ga je pritom podsjetila da i on dolazi iz Vinice.

Predstava u režiji HNS

– Otvoreni su fondovi ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Kroz prvu fazu osigurat ćemo sredstva za svu dokumentaciju koja je trenutno pripremljena na idejnom nivou, a moramo još pripremiti i dokumentaciju za korištenje šumskog bogatstva koje se nalazi sjeverno od dvorca. Nakon toga slijedi izrada glavnog i izvedbenog projekta. Siguran sam da ćemo sve riješiti do kraja ove godine, nakon čega slijedi druga faza u kojoj bismo realizirali adaptaciju dvorca koji bi se konačno stavio u funkciju i mogao koristiti u kulturne, znanstvene, obrazovne i turističke svrhe – poručio je Štromar.

Općina Vinica dosad je isključivo zbog političkih razloga bila izgurana u stranu, tvrdi načelnik Marijan Kostanjevac

Međutim, načelnik Vinice Marijan Kostanjevac (HDZ) tvrdi da je sve to obična politička predstava u režiji župana i HNS-a.
– Dok to naše bogatstvo, park Arboretum, sustavno propada, HNS-u služi samo za političke i stranačke bedastoće. Jer, sada već bivša Vlada te Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nisu učinili ništa po tom pitanju. Čak se nisu potrudili ni da adekvatno prodaju izuzetno vrijedna stabla koja su se srušila ili posušila, već leže u parku i propadaju, a šumu da i ne spominjem! I onda župan, na postavljeno pitanje svoje sestrične koja ga najprije podsjeća da je Viničanec, govori o šumskom bogatstvu – ogorčen je Kostanjevac.

Potvrdio je da je dokumentacija šumskog bogatstva parka Arboretum pri samom završetku. No, tu dokumentaciju, ističe, rade stručnjaci Šumarskog instituta uz pomoć djelatnika koje je osigurala Općina Vinica, a koja je dosad, isključivo iz političkih razloga, bila “izgurana” u stranu.

– S tim projektom smo započeli još 2007., a potom je sve nastavljeno 2010. kada se, na moj zahtjev tadašnjem ministru kulture, počela izrađivati dokumentacija. Dakle, za početak izrade dokumentacije je Općina Vinica, uz pomoć Konzervatorskog odjela, namaknula sredstva Ministarstva kulture. Općina Vinica mora i dalje biti nositelj svih aktivnosti, što će i zatražiti od novog ministra kulture. U ove zadnje četiri godine već se izgubilo previše vremena, kao što je to, uostalom, i slučaj s dogradnjom varaždinske bolnice, a zašto? To zna jedino župan! – rekao je Kostanjevec.

Na izlet u Bruxelles?

Načelnik Općine Vinica pita se zašto Varaždinska županija uopće ima i plaća ured u Bruxellesu više od pet godina kada se nitko nikada nije potrudio Europskoj komisiji predočiti bogatstvo koje ima Vinica.

– Često se tamo odlazi, no očito samo na izlete i shopping. Zato smo mi, iz očaja, o svemu upoznali druge europarlamentarce. Andrej Plenković je prošle godine bio u Arboretumu i već je pokrenuo određene inicijative kako i u kojem smjeru bismo pripremili sam projekt, a onda ga uopće mogli kandidirati na EU fondove. Varaždinska županija može, naravno, ako to želi, biti naš najozbiljniji partner – rekao je Kostanjevac i poručio da u tom projektu ima mjesta za sve, ali isključivo za stručne, a ne politički podobne ljude.

– To je jedini način da se vrati sjaj parka i dvorca. U protivnom, od toga svega neće biti ništa, osim što će možda i dalje određenim osobama ostati ceradni prikazi i to isključivo prije nekih od nadolazećih izbora – zaključio je na kraju Kostanjevac.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje