Povežite se s nama

U fokusu

Tko voli svoju stranku? HNS-ovci uplaćuju donacije i po 15. 000 kuna, SDP-ovci škrti, reformistima simpatizer uplatio 63,20 kune

Objavljeno:

- dana

Narodnjaci Varaždinske županije ne škrtare kad je stranka u pitanju: njih 18-ero je u prvih pola godine na račun stranke uplatilo 184.000 kuna donacija.

U Izvješćima političkih stranaka o donacijama u prvoj polovici 2018. godine mogu se pročitati zanimljive stvari.

Tako se vidi da su HNS-ovci itekako izdašni kad treba poduprijeti stranku, ukupno su za šest mjeseci donirali gotovo 834.000 kuna.

Nitko od 96 donatora nije dao manje od 5.000 kuna, a najviše je uplata po 10 i 15. 0000 kuna, koliko su prosječno uplaćivali i članovi HNS-a Varaždinske županije. Stranački račun su obogatili uglavnom općinski načelnici – Božidar Novoselec iz Sračinca (10.000 kuna), Mirko Korotaj, Cestica (15.000), Zvonko Šamec, Trnovec Bartolovečki (10.000), Zoran Hegedić, Breznički Hum (5.500) i Damir Šprem iz Maruševca (10.000 kuna).

Donirao je i potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar, 15.000 kuna, a najdarežljivija je Ludbrežanka Vera Hajsok, koja je stranci u pola godine jednokratno uplatila 20. 000 kuna.

I dok narodnjaci, očigledno je, nemaju novčanu zadršku kad je stranka u pitanju, SDP-ovci teže zavlače ruku u novčanik za ideologiju. Tako čak 45 varaždinska donatora  nije uspjelo prikupiti niti onoliko koliko su HNS-ovci u prosjeku pojedinačno donirali, 15.000 kuna. Stranka je ukupno od 125 donatora prikupila 89.000 kuna, a varaždinski su članovi SDP-a na račun stranke u šest mjeseci uplatiti 14.348 kuna.

Od tog je iznosa gotovo polovicu uplatio Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a. On je u tri navrata uplatio 6.654 kuna. Najveća Markovićeva donacija su bile 4.000 kuna uplaćene nakon problema Grada sa Termoplinom pri čemu je i predsjednik gradskog SDP-a bio prozvan zbog mjesta u Nadzornom odboru za što je mjesečno primao 4.000 kuna naknade. Miroslav Marković je zadnju naknadu uplatio na račun stranke i nedugo zatim istupio iz NO Termoplina.

Od ostalih SDP-ovaca s liste donatora, većina njih stranci mjesečno plaća oko 140 kuna donacije. Trajni bankovni nalog za prebacivanje 20-ak eura na račun stranke od poznatijih županijskih socijaldemokrata imaju bivša predsjednica Skupštine Varaždinske županije, a danas županijska vijećnica Dubravka Bibedržić i vječiti dogradonačelnik Lepoglave, Hrvoje Kovač.

HDZ-ovci su imali malo donatora, njih 11, a svejedno su sakupili gotovo dvostruko više novaca od SDP-a. Prvu i jedinu privatnu uplatnicu uplaćenu u Varaždinskoj županiji je u veljači na 2000 kuna ispunio Dražen Levak, načelnik Općine Martijanec. Načelnik Levak nije član HDZ-a, ali je na lokalnim izborima imao podršku HDZ-a. Njegova je donacija najmanja na listi, a široke ruke se pokazala varaždinska „Vindija“ koja je HDZ poduprla s 20.000 kuna. Reklo bi se da neplaćeni dugovi Agrokora nisu baš toliko uzdrmali tvrtku Dragutina Drka da preskoči donirati HDZ.

Privatne donacije Reformistima su doslovno mizerne. Čačićevi simpatizeri su  na račun stranke u pola godine ukupno uplatili 63,20 kuna, a i taj je novac stigao iz Krapine. Iz baze Reformista, Varaždinske županije Narodna stranka Reformisti primila je dvije donacije u naravi, obje od tvrtke LTS iz Lepoglave, u ukupnom iznosu od nešto manje od 850 kuna.

Prema listi javno prikazanih donacija HNS se ne mora brinuti da bi moglo uzmanjkati novaca. Kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini u Varaždinskoj županiji. Izbore su izgubili, ali stranka je, reklo bi se, bogatija no ikad.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati