Povežite se s nama

U fokusu

Tko (zapravo) vuče Varaždin u prošlost?

Objavljeno:

- dana

PRLJAVA KAMPANJA I U VARAŽDINU

Umjesto sučeljavanja oko projekata i programa između prof.dr. Marijana Cingule i Gorana Habuša, kandidata za varaždinskoga gradonačelnika, i Varaždin je uoči drugog kruga postao poprište  prljave kampanje i govora mržnje u kojoj se biračima sugerira da je bitno tko je gdje rođen i tome slično.

U zadnje dvije godine nezaposlenost je u Varaždinu osjetno porasla, nemali broj poduzeća je u problemima, a ozbiljnijim  investicijama ni traga. Sve to, međutim, nije potaknulo rasprave oko projekata i programa prof.dr. Marijana Cingule i Gorana Habuša, kandidata za varaždinskoga gradonačelnika. Umjesto toga, i Varaždin je, poput Siska, postao poprište  prljave kampanje u kojoj se biračima sugerira da je bitno tko je gdje rođen i tome slično. To se može zaključiti iz letaka izrađenih u obliku osmrtnica u kojima se, uz ostalo, pita može li netko iz Popovače, općine u kojoj je rođen Cingula, voljeti Varaždin više od Varaždinca.

No nije se na tom stalo. U pismo biračima Habuš navodi se da će se u slučaju izbora Cingule Varaždin “isporučiti HDZ-u, Karamarku i sličnima“, odnosno vratiti „u crnilo prošlosti“, iako HDZ u Varaždinu nije bio na vlasti više od deset godina tijekom kojih su dva glava partnera bila HSLS i HNS.

Usprkos tome, na više mjesta u Varaždinu osvanuli su i potpuno crni plakati na kojima je bijelim slovima ispisano „NE Cinguli, NE HDZ-u, NE Karamarku“.

-Nisam lutak na koncu niti jednog stranačkog čelnika niti ću to ikada biti. Imam dovoljno godina, organizacijskih i menadžerskih sposobnosti da stručno i neovisno djelujem i da budem odgovoran isključivo građanima koji su moja koalicija. Njima sam odgovoran i povući ću se onog časa kada neću imati njihovo povjerenje, isticao je u više prilika Cingula.

Sve to, međutim, nije ga poštedjelo prljave kampanje pa se zbog toga obratio Gradskom izbornom povjerenstvu, GONG-u i drugim institucijama. Od njih traži da poduzmu „ potrebne radnje s ciljem  sprječavanja nastavka činjenja kaznenih djela, prekršaja i drugih protuzakonitih radnji od strane Gorana Habuša i koalicije stranka HNS, SDP, HSU i HSLS te da obavijesti nadležna  istražna i pravosudna tijela (DORH) o počinjenju navedenih  kaznenih djela  radi pokretanja kaznenog postupka protiv odgovornih fizičkih i pravnih osoba“.

Cingula smatra da su Habuš i stranke HNS, SDP, HSU i HSLS prekršile članak 37. Zakona o lokalnim izborima koji propisuje da se izborna promidžba treba voditi slobodno, otvoreno javno i argumentirano a suprotstavljanje i sučeljavanje treba biti obrazloženo i utemeljeno na činjenicama. Isto tako smatra da se tu radi o govoru mržnje koji sadrži „elemente izravne diskriminacija kao i elemente poticanja na diskriminaciju zbog političkog uvjerenja kojima se želi prouzročiti strah, stvaranje neprijateljskog i uvredljivog okruženja zbog političkog ili drugog uvjerenja što predstavlja prekršaj  kažnjiv po članku 25. stavak 1, 2 i 4. Zakona o suzbijanju diskriminacije“.

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje