Povežite se s nama

U fokusu

Tko (zapravo) vuče Varaždin u prošlost?

Objavljeno:

- dana

PRLJAVA KAMPANJA I U VARAŽDINU

Umjesto sučeljavanja oko projekata i programa između prof.dr. Marijana Cingule i Gorana Habuša, kandidata za varaždinskoga gradonačelnika, i Varaždin je uoči drugog kruga postao poprište  prljave kampanje i govora mržnje u kojoj se biračima sugerira da je bitno tko je gdje rođen i tome slično.

U zadnje dvije godine nezaposlenost je u Varaždinu osjetno porasla, nemali broj poduzeća je u problemima, a ozbiljnijim  investicijama ni traga. Sve to, međutim, nije potaknulo rasprave oko projekata i programa prof.dr. Marijana Cingule i Gorana Habuša, kandidata za varaždinskoga gradonačelnika. Umjesto toga, i Varaždin je, poput Siska, postao poprište  prljave kampanje u kojoj se biračima sugerira da je bitno tko je gdje rođen i tome slično. To se može zaključiti iz letaka izrađenih u obliku osmrtnica u kojima se, uz ostalo, pita može li netko iz Popovače, općine u kojoj je rođen Cingula, voljeti Varaždin više od Varaždinca.

No nije se na tom stalo. U pismo biračima Habuš navodi se da će se u slučaju izbora Cingule Varaždin “isporučiti HDZ-u, Karamarku i sličnima“, odnosno vratiti „u crnilo prošlosti“, iako HDZ u Varaždinu nije bio na vlasti više od deset godina tijekom kojih su dva glava partnera bila HSLS i HNS.

Usprkos tome, na više mjesta u Varaždinu osvanuli su i potpuno crni plakati na kojima je bijelim slovima ispisano „NE Cinguli, NE HDZ-u, NE Karamarku“.

-Nisam lutak na koncu niti jednog stranačkog čelnika niti ću to ikada biti. Imam dovoljno godina, organizacijskih i menadžerskih sposobnosti da stručno i neovisno djelujem i da budem odgovoran isključivo građanima koji su moja koalicija. Njima sam odgovoran i povući ću se onog časa kada neću imati njihovo povjerenje, isticao je u više prilika Cingula.

Sve to, međutim, nije ga poštedjelo prljave kampanje pa se zbog toga obratio Gradskom izbornom povjerenstvu, GONG-u i drugim institucijama. Od njih traži da poduzmu „ potrebne radnje s ciljem  sprječavanja nastavka činjenja kaznenih djela, prekršaja i drugih protuzakonitih radnji od strane Gorana Habuša i koalicije stranka HNS, SDP, HSU i HSLS te da obavijesti nadležna  istražna i pravosudna tijela (DORH) o počinjenju navedenih  kaznenih djela  radi pokretanja kaznenog postupka protiv odgovornih fizičkih i pravnih osoba“.

Cingula smatra da su Habuš i stranke HNS, SDP, HSU i HSLS prekršile članak 37. Zakona o lokalnim izborima koji propisuje da se izborna promidžba treba voditi slobodno, otvoreno javno i argumentirano a suprotstavljanje i sučeljavanje treba biti obrazloženo i utemeljeno na činjenicama. Isto tako smatra da se tu radi o govoru mržnje koji sadrži „elemente izravne diskriminacija kao i elemente poticanja na diskriminaciju zbog političkog uvjerenja kojima se želi prouzročiti strah, stvaranje neprijateljskog i uvredljivog okruženja zbog političkog ili drugog uvjerenja što predstavlja prekršaj  kažnjiv po članku 25. stavak 1, 2 i 4. Zakona o suzbijanju diskriminacije“.

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Antolić Vupora: U političkom igrokazu Čehoka te ucjeni župana najviše će stradati građani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O glasanju za proračun Grada Varaždina i njegovom mogućem padu na Gradskom vijeću oglasio se i SDP Varaždinske županije.

Priopćenje za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u nastavku prenosimo u cijelosti:

Grad Varaždin, kao motor i pokretač razvoja Varaždinske županije uzimajući u obzire njegovu veličinu i gospodarski potencijal, zbog političke ucjene onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti sa političkim porazom u gradu Varaždinu biti će onemogućen provoditi brojne projekte i u velikoj mjeri sudjelovati u razvoj same Varaždinske županije.

– Nažalost, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok još uvijek se ne miri sa porukom gdje su mu birači prošle godine rekli jasno NE njegovom vođenju gradu. I dalje pokušava na sve moguće načine zaustaviti projekte i aktivnosti koje se provode na području Grada Varaždina. Ovoga puta odlučio se to postići političkom ucjenom na županijskoj razini. Sasvim je jasno da je Nezavisna lista Ivana Čehoka u županijskoj Skupštini svoju podršku proračunu uvjetovala da HDZ ne podrži proračun u gradu Varaždinu – pojašnjava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora dodajući da na taj način aktualni župan, koji je dosada surađivao sa varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na zajedničkim projektima, popušta ucjeni.

– Ovako će dio odgovornosti za zaustavljanje projekata u Gradu Varaždinu i odgodu rješavanja ključnih problema pasti i na njegova leđa jer je pristao na političku ucjenu, a koja bi u Gradu Varaždinu mogla dovesti do izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Sami izvanredni izbori znače upravo zaustavljanje svih projekata – izjavila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako će u cijelom političkom igrokazu najviše stradati građani kako Grada Varaždina tako i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj će uskoro drastično poskupjeti cigarete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine, piše Jutarnji.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura. EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje