Povežite se s nama

U fokusu

Tko zlorabi položaj: načelnik Korotaj ili predsjednik Općinskog vijeća Bistrović?

Objavljeno:

- dana

OPĆINA CESTICA NE ZNA IMA LI PRORAČUN ZA 2014.

Na pitanje je li Općinsko vijeće Cestice prošli tjedan donijelo proračun za 2014. godinu poštujući zakonom propisanu proceduru, odgovor će dati Ministarstvo uprave, od kojeg je odgovore zatražio načelnik Općine Mirko Korotaj.

Za predsjednika Općinskog vijeća Stjepana Bistrovića dvojbi nema. – Proračun za sljedeću godinu, ali i rebalans proračuna za ovu godinu, kao i još 30-ak drugih odluka nisu doneseni u skladu s propisima. Vijećnici HNS-a i SDP-a, ali i HDZ-a glasovanje su obavili nakon što sam, kao predsjednik Vijeća, sjednicu prekinuo. Prema svim propisima, to je neregularno. Uostalom, i sami su to uvidjeli pa su zatražili odgovor Ministarstva uprave – rekao je Stjepan Bistrović.

HDZ-ovi vijećnici okrenuli leđa Bistroviću?

Potpuno suprotno mišljenje ima načelnik. – Smatramo da je sjednica bila regularna i da su sve odluke donesene sukladno zakonskim propisima. Ovdje se radi o zlouporabi položaja predsjednika Vijeća. No za svaki slučaj smo zatražili mišljenje Ministarstva uprave – rekao je Korotaj.

Obojica su prisustvovala konferenciji za novinare, a pridružili su im se i vijećnik HDZ-a Tomislav Lazar i nezavisni vijećnik Karel Benko. Sve do prošlog tjedna upravo su nezavisni vijećnici Stjepana Bistrovića, njih četvero, nezavisni Benko i tri HDZ-ovca imala većinu u Općinskom vijeću, u kojem je u opoziciji bilo pet HNS-ovih i dva SDP-ova vijećnika. Njihova daljnja suradnja sada je upitna.

– HDZ-ovci su uspjeli promijeniti mišljenje. Gospodin Lazar je mlad pa je očito “nasjeo” na upitna objašnjenja načelnika Korotaja koji zlorabi svoj položaj – rekao je Bistrović.

No Lazar je istaknuo da im je na sastanku, koji su sami zatražili, načelnik Korotaj objasnio sve stavke u proračunu za sljedeću godinu. – Prihvatio je i naše prijedloge, primjerice da se za sredstva za informiranje smanje za 50 posto – naveo je Lazar.

Rebalans – alibi za nenamjensko trošenje novca?

Bistrović je ogorčen, jer u Općini nije dobio podatke koje je tražio.

– Mi nezavisni vijećnici nismo mogli dati podršku proračunu nakon što su nam uskraćeni bitni podaci o obvezama Općine. Dug je od 2009. godine, kada je iznosio 271.000 kuna, ove godine narastao na više od šest milijuna kuna. To su ogromna dugovanja. Kada bi svi dužnici odlučili prisilno naplatiti svoja potraživanja, Općina ne bi mogla normalno funkcionirati. Međutim, u Jedinstvenom upravnom odjelu odbijaju dati karticu dužnika i dugovanja. Navode da je mogu dobiti isključivo na uvid, ali da je ne smijem iznositi van zgrade Općine. No nisu naveli koji to propis zabranjuje da se Općinskom vijeću dostave ključni podaci – rekao je Bistrović.

Rebalans proračuna za ovu godinu je pak nazvao “alibijem načelnika za nenamjensko trošenje novca”.

– U rebalansu je “probijeno” više od 10 stavki. Primjerice, načelniku, njegovom zamjeniku i zaposlenicima su na temelju odluke Općinskog vijeća plaće od 1. listopada smanjene 15 posto. Rebalansom je predviđeno smanjenje izdataka za bruto plaće, ali su istovremeno povećani ostali izdaci za zaposlene, ali i materijalni troškovi. Na kraju ispada da smo uštedjeli svega 12.000 kuna – naveo je Bistrović.

Dugovanja zbog EU fondova

Međutim, Korotaj kaže da su Bistroviću željeli dati na uvid karticu dužnika i dugovanja, ali on inzistira da mu se taj dokument preda, što nije moguće. – Što se dugovanja tiče, oko pet milijuna kuna odnosi se na sredstva koja je Općina morala izdvojiti za financiranje projekata odobrenih na EU fondovima, odnosno pri Fondu za zaštitu okoliša, a sav taj novac dobit ćemo nakon što im dostavimo izvješća o realizaciji projekata. Za sva preostala dugovanja nismo u sporu s nikim. Primjerice, Hrvatskim vodama dug po sprorazumu otplaćujemo mjesečno – kaže Korotaj.

Kad su plaće u pitanju, kaže da je do povećanja ostalih te materijalnih troškova za zaposlenike u rebalansu proračuna došlo isključivo zato što jedna djelatnica ima pravo na nagradu za 35 godina radnog staža, dok su drugoj umrli roditelji pa ostvaruje pravo na još jedan dohodak, pojasnio je.

Ako u Ministarstvu uprave utvrde da se prošlotjedna sjednica Općinskog vijeća nije odvijala sukladno zakonskim propisima, nova će biti održana u roku od 15 dana.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje